Dünya Sağlık Örgütü: 'Avrupa'da Aşılama Kabul Edilemez Şekilde Yavaş İlerliyor'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Avrupa'da aşılama kabul edilemez şekilde yavaş ilerliyor" diyerek hükümetleri eleştirdi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa'da birçok ülkede çeşitli sebeplerle aşılama kampanyasında gecikmeler yaşanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü: 'Avrupa'da Aşılama Kabul Edilemez Şekilde Yavaş İlerliyor'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Avrupa'da aşılama kabul edilemez şekilde yavaş ilerliyor" diyerek hükümetleri eleştirdi.

s-bc1f4a0ee7e656f2a6227280b4d326ce79dd95
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa'da birçok ülkede çeşitli sebeplerle aşılama kampanyasında gecikmeler yaşanıyor. Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkede de üçüncü dalga yaşanıyor.

WHO Avrupa için ne dedi?

s-6b1053e8799ff7f2859805b918597781ef2ac4
Bir açıklama yayımlayan Kluge, "Salgından çıkışın en iyi yolu aşılardır. Ancak kıtada bu aşıların uygulanması 'kabul edilemez şekilde' yavaş ilerliyor ve Avrupa bölgesinde pandeminin süresini uzatıyor." ifadelerine yer verdi:"Üretimi artırarak, aşılara ulaşımdaki engelleri kaldırarak ve stoktaki her bir şişeyi kullanarak bu süreci şimdi hızlandırmalıyız. Aşılama kampanyası düşük seviyede ilerledikçe Avrupa Birliği ülkeleri yeniden kısıtlamalara gidiyor ve bu gecikmeyi dengelemek için farklı önlemler almak zorunda kalıyor."

Avrupa'da son durum ne?

s-2f386139f806c3859c09dbd8f5138ba26cbb9e
Geçen haftadan bu yana vaka sayılarında Grönland'dan Rusya'ya kadar hızlı bir artış görülüyor. WHO'ya göre bu bölgede bir haftada 1,6 milyondan fazla yeni vaka tespit edildi ve yaklaşık 24 bin kişi hayatını kaybetti.Bölgedeki yaklaşık 900 milyon kişinin sadece yüzde 10'u bir doz aşı oldu. Bugüne kadar yine aynı bölgede can kayıpları bir milyona yaklaşırken vaka sayıları 45 milyona ulaştı.WHO, yaklaşan Hamursuz, Paskalya ve Ramazan dönemlerinde kalabalık grupların bir araya gelme ihtimalinin arttığı ve virüsün daha hızlı yayılabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Avrupa'da aşılama neden yavaş ilerliyor?

s-8759c873e1bd1a60351b85bade3a3c545f9c82
Avrupa Birliği ülkelerinin toplam nüfusunun sadece yüzde 16'sı aşının ilk dozunu oldu.AstraZeneca ile müzakereleri yavaş şekilde ilerleten AB, anlaşmayı da geç imzaladı. Bu sırada AstraZeneca'nın üretildiği İngiltere'de nüfusun yüzde 52'sinin aşı olması, tepkilere yol açtı.AB'nin Pfizer-BioNTech ve Moderna ile üretim ve dağıtımdaki sorunlar sebebiyle yavaş ilerledi. Ardından AB'deki ilaç regülatörleri aşıları onaylamakta gecikti.20'nin üzerinde kişide pıhtı atmasına yol açtığı için bazı ülkeler AstraZeneca aşısının uygulanmasını da durdurunca aşıya olan güven azaldı. YouGov isimli araştırma şirketine göre Almanların üçte biri ve Fransızların dörtte birinden azı artık AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu düşünüyor.Ancak WHO ve Avrupa İlaç Ajansı, aşının faydalarının risklerinden fazla olduğunu ve uygulanması gerektiğini söylüyor.Rusya'da halk Rus üretimi Sputnik V aşısını vurulmaktan çekiniyor. Ukrayna da ilk 500 bin doz AstraZeneca aşısını Şubat'ta satın aldı. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü'nün araştırmasına göre Ukraynalıların da yüzde 60'ı aşıyı vurulmak istemiyor.Sırbistan'da ise yedi milyon nüfusun iki milyondan fazlası Çin'in Sinopharm aşısını vuruldu.

Avrupa'da salgınla ilgili son gelişmeler ne?

s-9284bb3c99283ac2a2e3cfca5d52e4bd8e3ada
Fransa'da Çarşamba günü yeni kısıtlamalar açıklandıktan sonra Perşembe günü de Başbakan Jean Castex de "üçüncü dalga geldi" açıklaması yaptı. Ülkede kamuya açık alanlarda alkol tüketimi yasak, ülke genelinde dört hafta boyunca seyahat yasağı var.35 bin Alman doktor kendi muayenehanelerinde aşılama yapacağını duyurdu. Bu kampanya için 1,4 milyon doz aşı sipariş edildi. Ülkedeki yeni vakaların yüzde 90'ının İngiltere varyantı olduğu açıklandı.Belçika'da salgının yayılma hızı arttığı için getirilen kısıtlamaların 30 gün içinde hafifletilmesi gerektiğini açıklayan bir mahkeme, daha fazla kısıtlama için yasal dayanağın olmadığını savundu.İspanya'da her 100 bin kişiden 152'sinde son iki haftada koronavirüs tespit edildi. Yayılma hızının daha da artmasından endişe ediliyor.Avusturya'da başkent Viyana ve diğer iki bölgede Paskalya tatili boyunca market, eczane gibi zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER