Dünyanın Gündemindeki Virüsün Olağan Şüphelileri: Yarasa ve Yılanlar

Şu ana kadar 18 kişinin ölümüne yol açan ve Çin dışında ABD, Japonya, Tayland, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan'da da rastlanan yeni tip koronavirüsün yarasalardan yılanlara, yılanlardan da insanlara bulaşmış olabileceği belirtiliyor.

Dünyanın Gündemindeki Virüsün Olağan Şüphelileri: Yarasa ve Yılanlar

Şu ana kadar 18 kişinin ölümüne yol açan ve Çin dışında ABD, Japonya, Tayland, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan'da da rastlanan yeni tip koronavirüsün yarasalardan yılanlara, yılanlardan da insanlara bulaşmış olabileceği belirtiliyor. Virüsün kaynağı olduğu düşünülen deniz ürünleri pazarında yılan, yarasa, fare, tilki, timsah gibi hayvanların satıldığı, Vuhan bölgesinde bu hayvanların tüketiminin çok yaygın olduğu belirtiliyor. Sosyal medyada ise Çin'deki yabani hayvan tüketiminin durdurulması ya da kontrol altına alınması yönünde çağrılar yapılıyor.

s-a1682ef3d88ba6d0b50b8cac53ed85d7bb9cd0
Vuhan'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS-CoV) ve Orta Doğu Solunum Yetmezliği Sendromu (MERS-CoV) ile aynı aileden gelirken, bu iki sendromda da virüsün kaynağını yarasalar oluşturuyor. Ancak virüsün yarasalardan insana geçebilmesi için bir "aracı" hayvan gerekiyor.

Virüse ilişkin daha fazla detay için

Dünya Sağlık Örgütü'nün Alarmda Olduğu Corona Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır? - Journal of Medical Virology'de yayımlanan çalışmada, yeni virüsün kaynağının da yarasa olabileceği ancak insanlara bulaşmadan önce mutasyona uğramış olabileceği tespit edildi.Bu noktada araştırmacılar, yeni virüsün, biri yarasaları enfekte ettiği bilinen, iki koronavirüsün bileşimi olabileceğini buldu.

Gen örnekleri karşılaştırıldı

s-3359e3bd1f6dc213d026169bcf69b8c8f3b98c
Bu kapsamda araştırmacılar, yeni koronavirüsün bulaştığı bazı hastalardan aldıkları gen örneklerinden yola çıkarak belirledikleri genetik kodu, farklı türdeki hayvanlardan alınan 217 koronavirüs ile karşılaştırdı.Araştırmacılar, 2019-nCoV'daki protein kodlarının, daha çok Çin'de bulunan iki yılan türünün taşıdığı koronavirüstekilerle benzerlik gösterdiğini belirledi.Çalışmada, bulguların virüsün en olası kaynağının yılan olabileceğine işaret ettiği belirtildi.

Yarasalardan yılanlara, yılanlardan insanlara

s-5156f86bde88b27aca1e0abefbf121357d1343
Yılanların, Vuhan'da virüsün ortaya çıktığı düşünülen deniz ürünleri pazarında satılmasının, virüsün en başta yarasalardan yılanlara, onlardan da insanlara bulaşmış olma ihtimalini akıllara getirdiği belirtiliyor.

Pazarda satılan hayvanlar: Yarasa, yılan, fare, tilki...

s-98f1453833837c4d6939131c6fb954aee79ba0
Salgın sonrası kapatılan pazarda yılan, yarasa, fare, tilki, timsah, kirpi gibi hayvanlar satılıyordu.

Yarasa çorbasının Vuhan’da çok fazla tüketildiğine belirtiliyor.

s-afac5cb5ae5781569ca6d90a5d97c13d477cf4

Sosyal medyada da Çin'deki yabani hayvan tüketiminin durdurulması ya da kontrol edilmesi yönünde çağrılar yapılıyor.

Pekin'deki Zooloji Enstitüsü araştırmacısı Cıng Ayhua, virüsün kaynağıyla ilgili olarak genetik kodlamadaki benzerliklerin kendi başlarına yeterli kanıt olmadığını söyledi. Cıng, çalışmanın bulgularının ilginç bir hipotez olduğu ancak doğrulamak için daha fazla deneye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Virüse karşı ilaç geliştiriliyor

s-c5cc94a64a0b0e1a319c22de9575e528564a30
Öte yandan üç ayrı uzman ekibi koronavirüsüne karşı ilaç geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.Çok sayıda hükümet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB Komisyonu, araştırma kuruluşları, aşı üreticileri ve özel girişimcilerin yer aldığı Salgına Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) haziran ayına kadar klinik testlerine hazır bir ilaç geliştirmenin amaçlandığını duyurdu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER