Ekrem İmamoğlu: Yurt İçinden Finansman Bulamadığımız İçin Dış Kaynağa Yöneldik. Kamu Bankaları Bize Kredi Vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yurt içinden finansman bulamadıkları için dış kaynağa yöneldiklerini söyledi.

Ekrem İmamoğlu: Yurt İçinden Finansman Bulamadığımız İçin Dış Kaynağa Yöneldik. Kamu Bankaları Bize Kredi Vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yurt içinden finansman bulamadıkları için dış kaynağa yöneldiklerini söyledi. Göreve geldiklerinden itibaren kamu bankalarının kendilerine kredi vermediğini belirten İmamoğlu “Kamu bankalarının yöneticilerine İstanbul halkının hakkını ve kendi hakkımı helal etmiyorum” dedi.

Kanal İstanbul tartışmaları ile ilgili mücadelesini sürdüreceğini dile getiren İmamoğlu “İstanbul’un bu kadar sorunu varken Kanal İstanbul’a yapılan yatırım yazıktır, günahtır. Bunlarca yıllık İstanbul’a, atamıza, dedemize, vatandaşımıza, Fatih Sultan Mehmet’e, Mustafa Kemal Atatürk’e ihanettir” şeklinde konuştu. Ekrem İmamoğlu: Yurt İçinden Finansman Bulamadığımız İçin Dış Kaynağa Yöneldik. Kamu Bankaları Bize Kredi VermediEkrem İmamoğlu: Yurt İçinden Finansman Bulamadığımız İçin Dış Kaynağa Yöneldik. Kamu Bankaları Bize Kredi Vermedi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Daktilo1984 isimli YouTube kanalındaki Nabız isimli programda Nezih Onur Kuru ve İlkan Dalkuç’un sorularını yanıtladı. Pandemiden Kanal İstanbul’a, İstanbul’un su sorunundan yurt dışı finansmana kadar pek çok konuda açıklamada bulunan İmamoğlu, önemli açıklamalar yaptı. 

BARAJLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 27'LERE GERİLEDİ

İstanbul’un su sorunu ile ilgili konuşan İmamoğlu, kuraklığın bir gerçek olduğunu ve barajların doluluk oranının yüzde 27’lere gerilediğini söyledi. Belediye olarak halkı uyardıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını dile getiren İmamoğlu, “Seçimden önce yarıştığımız aday ‘2040’a kadar su sorunumuz yok’ demişti ancak göreve geldiğimizde gördük ki 2016’da açılması gereken Melen Barajı henüz açılmamış ve açılmasına da dört yıl var. Şimdi bununla ilgili yatırımlar yapıyoruz. Akademisyenler Trakya bölgesinde son 92 yılın en kurak yılı olduğunu söylüyor. Çok tedbirli olmalıyız, deniz suyunun içme suyu olması için çabalıyoruz. Bu konuda yurt dışından teknik destek almayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. s-582c16a8aceed4b25f64b34ba0c38bc720fd72

HÜKÜMETİN TAVRINI ANLAMIYORUM

Pandemi konusunda istatistiklerle oynanamayacağını belirten Ekrem İmamoğlu, İBB Bilim Danışma Kurulu’nun iki hafta kapanma tavsiyesi olduğunun altını çizdi. Bu yapılmazsa daha ciddi ekonomik kayıplarla karşılaşılacağını ifade eden İmamoğlu, belediyelerin de desteğiyle iki haftalık ekonomik kaybın altında kalmayacaklarını anlattı.Hükümetin tavrını anlamadığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:"Israrla hafta sonu kapanması ile yetiniyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ile bunu yaptıklarını söylüyor. Eğer öyleyse buradan çağrı yapıyorum böyle bir çağrısı varsa Bilim Kurulu bunu açıklasın. 1 aydır 400’ün üzerinde defin sayısını azaltamıyoruz. Geçen yılın ortalamasına göre Kasım ayında 5.500-6.000 fazla vefat var.”

SADECE TOKİ İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM 110 YIL SÜRER

İstanbul’da 1999 öncesinde yapılan 800 bin yapının 2024’e kadar envanterini çıkaracaklarını ve böylece gerçek manzarayı göreceklerini de söyleyen İmamoğlu “Sadece TOKİ ile olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı 18 yılda 1 milyon konut yaptıklarını söylüyor. 6,5 milyon binanın daha dönüşüme ihtiyacı var. Buna göre bizim dönüşümü gerçekleştirmemiz 110 yıl sürer. Buna tahammülümüz yok. İstanbul depremi, bir bağımsızlık sorunu. Bize vereceği zarara bakarsak bu işe yatırım yapmamız lazım. Dereymiş, kanalmış bunları geçelim” şeklinde konuştu. s-5671e756585b23e5404429c0bfe6e59a7242a4

KANAL İSTANBUL, İSTANBUL'A İHANETTİR

Kanal İstanbul konusunda soruşturma açan müfettişe hakkını helal etmediğini söyleyen İmamoğlu, yoksulluk, deprem, pandemi ve işsizlik gündemdeyken Kanal İstanbul’un konuşulmasının anlamsız olduğunu kaydetti. İmamoğlu “Bu Kanal ile İstanbul’u bölüyorlar, asıl bölücülük bu. Geçmişteki ihanetleri alın 100 ile çarpın Kanal İstanbul eder. Bunlarca yıllık İstanbul’a, atamıza, dedemize, vatandaşımıza, Fatih Sultan Mehmet’e, Mustafa Kemal Atatürk’e ihanettir. Ben mücadeleme devam edeceğim, afiş de asacağım bildiri de dağıtacağım” diye konuştu.

İSTANBUL HALKININ HAKKINI VE KENDİ HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Yurt dışından finansman bulduklarının altını çizen İmamoğlu, yurt dışından sağlanan finansman eleştirilerine de “Ben çok meraklı değilim. Varsa yurt içinde kamu bankalarının bana verecek bir delikli kuruşu, ben hazırım almaya. Belediye seçiminden iki gün önce 21 Haziran’da kredi imkanları açık olan devlet bankaları ben seçildikten iki gün sonra, mazbatayı aldıktan bir gün sonra bunu kapattı. Biz göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi’nin kasasında 5 milyon lira vardı. Bu kadar büyük yapının kasasındaki para buydu. Böyle bir parayla teslim aldığımız belediyenin hazır olan kredisini bize kullandırtmayan kamu bankaları var. Tek bir lira için bile hiçbir zaman talebimize geri dönmeyen kamu bankaları var. Onun için o kamu bankalarının yöneticilerine İstanbul halkının hakkını helal etmiyorum, kendi hakkımı da helal etmiyorum. Ama biz kaynağımızı bulduk. Keşke borçlanarak olmasaydı. Ama geçmiş dönemin yarattığı zorlukları aşmak zorundaydık ve aşıyoruz” şeklinde konuştu.

YARGIYA GÜVENİYORUM, GÜVENMEK İSTİYORUM

Yolsuzluk dosyaları ile ilgili titiz çalıştıklarını ve haksız yere kimseyi suçlamak istemediklerini vurgulayan İmamoğlu, şunları kaydetti:“Yargıya güveniyorum, güvenmek istiyorum. Bu bir süreçte tespit ediliyor sonra teftiş kuruluna geliyor daha sonra suç duyurusunda bulunuluyor. Kanunda yazan şeyler bunlar. Bunu tek başına Ekrem İmamoğlu hazırlamıyor ki. Yolsuzluk dosyaları ile ilgili haberlere erişim engeli aldırmışlar. Bana iftira atıldı tamamen mesnetsiz. Onları kaldırtamadık nasıl oluyor böyle bir kararı bir iki saatte alabiliyorlar anlamış değilim.” Ekrem İmamoğlu: 'Deniz Suyunun İçme Suyu Olması İçin Çabalıyoruz' - Markette Çocuğu Taciz Eden Sapık Tutuklandı: 'Bir Anlık Şeytana Uydum' - BioNTech CEO'su Şahin: 'Tek Dozluk Kovid-19 Aşısı İçin Pfizer İle Görüşeceğiz'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER