EMA: Novavax'ın aşısı iki tür kalp rahatsızlığına yol açabilir

EMA'dan yapılan açıklamada, bildirilen az sayıda vakaya dayanarak; kalp rahatsızlıkları olan 'miyokardit' ve 'perikardit'in Nuvaxovid aşısının ürün bilgilerinde yeni yan etkiler olarak listelenmesi gerektiği ifade edildi. Novavax firması ise Nuvaxovid'in klinik denemeleri sırasında .

EMA: Novavax'ın aşısı iki tür kalp rahatsızlığına yol açabilir

EMA'dan yapılan açıklamada, bildirilen az sayıda vakaya dayanarak; kalp rahatsızlıkları olan 'miyokardit' ve 'perikardit'in Nuvaxovid aşısının ürün bilgilerinde yeni yan etkiler olarak listelenmesi gerektiği ifade edildi.

Novavax firması ise Nuvaxovid'in klinik denemeleri sırasında kalp iltihabı hakkında herhangi bir endişenin belirtilmediğini ve daha fazla veri toplanacağını ve miyokarditin en yaygın sebebinin viral enfeksiyonlar olduğunu aktardı.

'Düzenleyicilerle birlikte çalışacağız'

ABD'li aşı geliştiricisi Novavax, "Ürün bilgilerimizin gelen verilere ilişkin ortak yorumumuzla tutarlı olduğundan emin olmak için ilgili düzenleyicilerle birlikte çalışacağız" açıklamasını yaptı.

Haziran ayında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi de (FDA) Novavax aşısından kaynaklanan bir kalp iltihabı riskine işaret etmişti. 

Öteki aşıların yan etkilerinden etkilenenler iyileşti

Miyokardit ve perikardit, daha önce Moderna ve Pfizer ve BioNTech ittifakı tarafından yapılan mRNA aşılarında çoğunlukla genç erkeklerde görülen nadir yan etkiler olarak tanımlanıyordu. Bu yan etkilerin görüldüğü kişiler daha sonra tamamen iyileşti.

Euronews'in haberine göre EMA, Novavax'tan bu yan etkilerin riskleri hakkında ek veri sağlamasını istediğini bildirdi.

Geçen ay, AB ajansı, aşının potansiyel yan etkileri olarak ciddi alerjik reaksiyonları belirlemişti.

Avrupa'da 2 50 bin doz Nuvaxovid uygulandı

Novavax, Pfizer ve Moderna'nın aşılarını almamayı tercih eden kişilerin bu aşıyı tercih edeceğini umuyordu. Zira aşı, hepatit B ve grip gibi hastalıklarla mücadelede onlarca yıldır kullanılan teknolojilere dayanıyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne göre aralık ayında piyasaya sürülmesinden beri Avrupa'da yalnızca 250 bin doz Nuvaxovid uygulandı.

ABD Kovid-19'a karşı 4. aşı olarak Novavax'a acil kullanım onayı verdi

 

Belçika aldığı Novavax aşısının çoğunu kullanmadı

 

Japonya'da Novavax'a acil kullanım izni

 

Novavax aşısı 12-17 yaş arasında yüzde 80 etkili

 

Almanya, Novavax'a 4 milyon doz aşı sipariş etti

 

Avrupa Komisyonu’ndan Novavax aşısına onay çıktı!

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER