Engelli Olmak: Türkiye'de Engelli Olmak Nasıl Bir Şey?

Türkiye'de milyonlarca engelli insan yaşıyor.

Engelli Olmak: Türkiye'de Engelli Olmak Nasıl Bir Şey?

Türkiye'de milyonlarca engelli insan yaşıyor. 30 yaşındaki Seben Ayşe Dayı da onlardan biri. Serebral palsi durumuna, yani doğum sırasında yaşanan beyin felcine sahip olan engelli genç kadın yürüme ve konuşma zorluğu yaşıyor. Peki Türkiye'de engelli olmak nasıl bir şey?

Seben'e göre engelliler için asıl sorun şehirdeki kentsel planlama eksiklikleri ve toplumun farklı olanı ötekileştirmesi.

s-2b430ab54dd1fe1b50d2d4320cf634f268350a
Oysa Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engelliler oluşturuyor. “Türkiye’de herkes kendinden farklı olana bakıyor. Komik bir yürüyüşe ve konuşmaya sahip bir kadınsanız tabii ki daha fazla bakıyorlar" diyen Seben, tek istediklerinin engellilere sağduyu ve saygı gösterilmesi olduğunu belirtiyor.

Anaokulu öğretmenliği yaptığı dönemi hayatının en mutlu zamanı olarak anlatan Seben, şehir yaşamında ve sosyal hayatta kendi yaşadığı zorlukları, diğer engelli bireyler yaşamasın diye arkadaşlarıyla birlikte “Erişilebilir Her Şey” isimli bir inisiyatif kurmuş.

s-01878e32f6cac506053aff434cd21bec9409d9
"Erişilebilir Her Şey" inisiyatifi sokakta, binalarda, restoran ve kafelerde, okullarda, iş yerlerinde özel durumlara sahip bireylerin önüne çıkan hem fiziki hem de sosyal engellerin kaldırılması için projeler yürütüyor.

+90'ın hazırladığı Ayşe Seben Dayı ve arkadaşlarının hikâyesi videosu:

+90'ın hazırladığı Ayşe Seben Dayı ve arkadaşlarının hikâyesi videosu:+90'ın hazırladığı Ayşe Seben Dayı ve arkadaşlarının hikâyesi videosu:
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER