Erdoğan: 'Taliban Bize Kabil Havalimanı'nın İşletilmesini Teklif Etti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban ile büyükelçilikte 3,5 saat süren bir görüşme yapıldığını aktardı.

Erdoğan: 'Taliban Bize Kabil Havalimanı'nın İşletilmesini Teklif Etti'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban ile büyükelçilikte 3,5 saat süren bir görüşme yapıldığını aktardı. Erdoğan, "Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz" dedi. Taliban'ın Türkiye'ye Kabil Havalimanı'nın işletilmesi teklifi yaptığını açıklayan Erdoğan, "Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok" ifadelerini kullandı.

s-5da1278328ffa283801ab6458231e364277d61
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Kabil'de gerçekleşen terör saldırılarını kınayan Erdoğan, şunları kaydettti:
72 kişinin şu ana kadar öldüğü bize gelen bilgilerde... Taliban'dan da ölenler söz konusu. DEAŞ üstlendi, DEAŞ'ın böyle bir süreç içerisinde bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor. Afgan halkına milletçe geçmiş olsun diyoruz. Bu menfur saldırıda Afganistan'da güvenliğin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.  Önceliğimiz vatandaşlarımızın Afganistan'dan tahliyesidir, yoğun bir şekilde çalışmalar sürüyor" dedi. TSK personelimizin tahliyesi de malum devam ediyor. Güzergahımız daha çok Kabil Askeri Havaalanı'ndan İslamabad'a gidip, oradan da THY uçaklarıyla ülkemize getiriyoruz. 20 yıldır Türkiye gerek devletiyle, gerek sivil yatırımcılarıyla hep Afganistan'da yer almıştır. Tüm çalışmalarda da gerekli adımları atmıştır. Biz tahliyeleri en hızlı şekilde tamamlayacağız, ilgili birimlerimiz en ufak bir rehavete kapılmadan bu adımları atıyor."

"Taliban ile büyükelçilikte 3.5 saat görüşüldü"

s-921c89c33f27d70c7212b2f2653bb1558f4249
Erdoğan Taliban ile görüşmelerin sürdüğünü aktardı: "Büyükelçilikte 3,5 saat görüşüldü. Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz. onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir? Bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Diplomasi nedir? Diplomasi işte budur. Şu anda da arkadaşlarımız bunu kararlılıkla yürütüyor."

Taliban'ın teklifini açıkladı

s-1fbb709df028a262479fc259c4c9a54a524b61
Erdoğan, "1 Eylül'den sonra Türkiye'nin oradaki tutumu nasıl olacak?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Afganistan'daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan'da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce yönetiminin belirgin hale gelmesi, ondan sonra da biz o zaman kararımızı vereceğiz. THY şu anda bizim sivil asker neyse, nereden gidip alıyor İslamabad'dan gidip alıyor. Biz devletiz, devlet olarak da olması gereken neyse onu yapıyoruz. Taliban bize 'Havaalanının işletmesini siz yapın' teklifini yaptı, henüz karar vermedik. Şu anda uçak seferlerinin başlamasıyla ilgili acelemiz yok. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onun dil, din vesaire bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla ayrı düşünemeyiz."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER