Eski İBB Başkanı Sözen: 'Erdoğan Seçildiğinde Biyolojik Arıtma Projelerini Durdurdu'

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Marmara Denizi'ni istila eden müsilaj nedneiyle CHP’li yerel yönetimleri suçlayan AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’e verdiği yanıtta, Baltalimanı, Riva ve Kadıköy’deki tam biyolojik arıtma projelerinin Cumhurb.

Eski İBB Başkanı Sözen: 'Erdoğan Seçildiğinde Biyolojik Arıtma Projelerini Durdurdu'

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Marmara Denizi'ni istila eden müsilaj nedneiyle CHP’li yerel yönetimleri suçlayan AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’e verdiği yanıtta, Baltalimanı, Riva ve Kadıköy’deki tam biyolojik arıtma projelerinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te belediye başkanı olmasından sonra rafa kaldırıldığını söyledi. Sözen biyolojik arıtmanın yerine, maliyeti düşük ancak Marmara’nın kirlenmesine neden olan atık suların denizin dibine deşarj etme yolunun seçildiğini ifade etti.

s-afcf2dd46708851fb8346089e73f8e716fb54f
Denizi kirleten derelerin ıslah projelerinin de durdurulduğunu öne süren Sözen, “Erdoğan’ın atık suları denizin dibine deşarj edilmesi ve denizin bunu kendi kendine temizleyebileceği şeklindeki temel yanılgısının Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştirme konusundaki ısrarı ile sürdüğünü görüyoruz” dedi.

"Deşarj etme yönteminin uzun yıllar sürdürülüyordu"

s-23bc533e36d504daf8281297f379ff1c9b2bfd
Cumhuriyet'ten Miyase İlknur'un haberine göre, İstanbul’da plansız şehirleşmenin sonucunda nüfus yoğunluğu ve yapılaşmanın artmasına karşın kanalizasyon şebekeleri ile tam biyolojik arıtmaya maruz kalmasına karşılık atık suların tam biyolojik arıtma yerine denizin dibine deşarj etme yönteminin uzun yıllar sürdürüldüğünü belirten Sözen, kirlenmeyi önleme konusunda yerel yönetimlerin sadece katı atıkların denize boşaltılmasını önleyici tedbirler aldığına dikkat çekti.

"Masraf olmasın diye bizim Baltalimanı’ndaki arıtma tesisi projemiz durduruldu"

s-fed1324a85d898501d65d5a216dff1a4f5fef8
“Baltalimanı’nda bir arıtma tesisi projemiz vardı. Bizden sonra Erdoğan geldi. Erdoğan’ın bir temel yanılgısı vardı ki bu yanılgı Kanal İstanbul projesi ile de devam ediyor" diyen Sözen, "Temel yanılgı şu:Marmara Denizi’nden Karadeniz’e geçişler var malum. Marmara’nın dibinden denize ne verirsek verelim akıntı bunu temizler. Dolayısıyla tuz oranı farklılığı ve akıntı bunu Karadeniz’e götürür mantığıyla ‘masraf olmasın’ diye bizim Baltalimanı’ndaki arıtma tesisi projemiz durduruldu. Bunun yerine denizin dibine deşarj verdiler. Bizden önceki yönetim döneminde projelendirilmiş olan Kadıköy Mekanik Arıtma Tesisi, Riva’ya kaydırılmış ve bu mekanik arıtma tesislerinin tam arıtma tesislerine dönüştürülmesi için çalışmalara başlanmıştı. Kadıköy’de tüm Anadolu atık suyunu kapsayan bu proje, Dünya Bankası’nın kredisiyle gerçekleştirilecekti. Kredisi de onaylanmıştı. Bu proje de yürürlükten kaldırıldı. Arıtma tesisi de yapılmadı. Atık su yine deniz dibine verildi. Denizin kirlenmesi olayının nedeni, bu temel yanılgıdır. Bu yetmezmiş gibi dere ıslahları konusunda da bir adım atılmadı. Hatta bazı dere ıslah çalışmaları durduruldu.”"Kanal İstanbul yapıldığı zaman asıl siz görün kirlenmeyi"
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER