Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş’ten Gara Yorumu: 'Önceden İması Yapıldı, Çok Başarısız Bir Operasyon'

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Gara'ya düzenlenen operasyonu başarısız bulduğunu anlattı.

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş’ten Gara Yorumu: 'Önceden İması Yapıldı, Çok Başarısız Bir Operasyon'

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Gara'ya düzenlenen operasyonu başarısız bulduğunu anlattı. Öneş, "PKK'nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur" dedi.

s-6d094b41a7529949b99a0f9fa2d9d693e3f5a6
PKK'nın elindeki rehineleri kurtarmak amacıyla 10 Şubat 2021 Çarşamba günü Irak sınırları içerisindeki Gara Dağı'na Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timlerce bir operasyon düzenlendi.Operasyon sırasında üç özel kuvvetler mensubu asker şehit olurken, üçü de yaralandı. Kurtarılmaya çalışılan 13 rehine ise PKK'lılar tarafından şehit edildi.

"Şeffaf olmayan bir durumla karşı karşıyayız"

s-89e302e5dc7ce4e333c21c47764b344f6dd9de
Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’e konuşan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş sonuçları itibariyle operasyonun başarısız olduğunu vurguladı. Öneş, “Operasyonu nasıl değerlendiriyoruz?” sorusuna şu yanıtı verdi:“Şeffaf olmayan bir durumla karşı karşıyayız. Olay kurtarma operasyonu mudur yoksa PKK tehdidinin hissedildiği bölgelere yönelik genel bir operasyon mudur? Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalarda 13 kişinin PKK'nın elinde olduğu, Gara bölgesinde bulundukları ifade edilmiştir ve bir kurtarma operasyonu olduğu açık bir şekilde açıklanmıştır. Bir kurtarma operasyonu ise çok hassas bir operasyondur. Hiçbir şekilde PKK’nın, yani tehdit olan örgütün hissedemeyeceği tarzda özel çalışmalarla, bu konuda yetiştirilmiş timlerin harekatı ile başarılacak bir olaydır. Ve insan kurtarma meselesinde kurtarılacak kişilerin sağlığı en önde gelen bir konudur.”

"Bu başarısızlığın sorumlusunu sorgulamalıyız"

s-d6216c64ecaa89bb47d312c060ffe4387b3a15
Öneş, bu tespitleri yaptıktan sonra devamında şu eleştirileri getirdi:"Ayın 10'unda yapılan operasyonun başlayacağı önceden ima edilmiş ve bizzat cumhurbaşkanı tarafından bir müjde verileceği konusu gündeme getirilmiş. Ve hava harekatı ile desteklenen bir kara harekatı başlatılmıştır. Yani PKK'nın önceden haber alabileceği, hassasiyetini artıracağı, yeni tedbirleri devreye sokabileceği bir gündem oluşturulmuştur.""O zaman bir kurtarma harekatının böylesine özensizlikle yapılması doğru değildir, düşünülemez" diyen Öneş, "Olayda şeffaf bilgilere sahip olmadığımız için konunun hassasiyeti içerisinde yorum yapmakta zorlanıyor tüm uzmanlar" değerlendirmesinde bulundu.Operasyonun sonuçları itibariyle çok başarısız olduğunu belirten Öneş, "Bu başarısızlığın sorumlusu bugün haklı olarak sorgulanmaktadır, sorgulamalıyız." diye belirtti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER