Ezici Çoğunlukla Kabul Edildi: ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye Yaptırım İçeren Tasarıyı Onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye'deki operasyonu nedeniyle Türkiye'ye yaptırım içeren tasarıyı oyladı.

Ezici Çoğunlukla Kabul Edildi: ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye Yaptırım İçeren Tasarıyı Onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye'deki operasyonu nedeniyle Türkiye'ye yaptırım içeren tasarıyı oyladı. Tasarı 354'e 60 şeklinde ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

s-7e79e64f6fb7f77ac8156147f7bfc4e936d3a9
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel ve Komisyon'daki Cumhuriyetçilerin lideri Michael McCaul, Türkiye'nin Suriye'de başlattığı askeri operasyona karşı yaptırım öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştı.ABD Başkanı Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına karşı çıkan tasarı oylandı. Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada tasarı, 354'e 60 şeklinde ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Tasarı neleri içeriyor?

s-7ea8e594a932b1589e454033e75add0f313c1a
Türkiye'nin operasyonu durdurması yönünde çağrı yapan tasarı, 'Suriyeli Kürtlerin desteklenmesi gerektiğini' belirtiyor.Tasarı, operasyonla ilişkilendirilen Türk yetkililere ve savunma sektörüyle ilişkilendirilen bankalara yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Aynı yasa tasarısında, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasına yönelik yaptırım uygulanması maddesi de yer alıyor. Ayrıca Amerikan silahlarının, Suriye'de operasyon yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri'ne satışı engelleniyor.

Süreç nasıl ilerleyecek?

s-5868ead5a93a459bf44ab074efdb5e5852c097
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre,Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği tasarı, bundan sonra Kongre'nin diğer kanadı olan Senato'ya gidecek. Senato'nun ilgili komitesinden görüşüldükten sonra Senato'da oylanması için bir tarih belirlenecek. Eğer Senato tasarıyı olduğu gibi kabul ederse Başkan'a gidecek.Değişiklik yapmak isterse yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderilerek burada yeniden ele alınacak. Sonuçta hem Temsilciler Meclisi hem Senato'da oylanan tasarı, onay için Başkan'a gidecek. ABD Başkanı Donald Trump'ın, tasarıyı onaylaması ya da veto etmesi için 10 günü olacak.ABD Anayasası'na göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının Kongre'nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto da geçersiz kılınıyor.Geçen hafta Cumhuriyetçi Parti'nin Wyoming temsilcilerinden Liz Cheney'nin, 28 Cumhuriyetçi üyeyle birlikte Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören bir başka yasa tasarısı da sunmuştu. ABD Temsilciler Meclisi'nin 29 Cumhuriyetçi Üyesinden 'Türkiye'ye Yaptırım Tasarısı' - Senato'da da Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Chris Van Hollen'ın birlikte hazırladığı bir yaptırım tasarısı sunuldu. Bu iki tasarının da önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlaması bekleniyor.Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı'ndan 15 Ekim'de yapılan açıklamada, Türkiye'den iki bakanlık ve üç bakanın yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.Açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere iki bakanlığın yaptırım listesine alındığı belirtilmiş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulandığı kaydedilmişti. ABD Hazine Bakanlığı Açıkladı: Bakan Akar, Soylu ve Dönmez Yaptırım Listesine Alındı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER