Fahrettin Koca: '1 Mart'tan İtibaren Kademeli Normalleşeceğiz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirlenen kriterlere göre 1 Mart'tan itibaren valiliklerin normalleşme süreciyle ilgili kararlar alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın illerdeki kademeli normalleşme sürecine vaka durumuna göre, kentteki yetkililerin karar vereceğini açıkla.

Fahrettin Koca: '1 Mart'tan İtibaren Kademeli Normalleşeceğiz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirlenen kriterlere göre 1 Mart'tan itibaren valiliklerin normalleşme süreciyle ilgili kararlar alacağını açıkladı.

s-f5e52f08b644c12457344d2725f1c3780f0e83
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın illerdeki kademeli normalleşme sürecine vaka durumuna göre, kentteki yetkililerin karar vereceğini açıklamasının ardından bir açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda normalleşme sürecinin, 1 Mart itibarıyla belirlenen kriterler çerçevesinde başlayacağını söyledi. Koca, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde 4 risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak." ifadelerini kullandı.

İller vaka oranlarına göre sınıflandırılacak

s-274fe40740e82f34261294f3f6e8b191fef6d9
Gazete Duvar'ın verdiği bilgiye göre, iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda “düşük riskli“, “orta riskli“, “yüksek riskli” ve “çok yüksek riskli” olarak sınıflandırılacak.Yüz binde 10’un altında vaka görülen iller “düşük riskli“,Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller “orta riskli“,Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller “yüksek riskli“,Yüz binde 100’ün üstünde vaka seyri görülen iller ise “çok yüksek riskli” olarak belirlenecek.Düşük riskli iller “mavi“, orta risk “sarı“, yüksek risk “turuncu“, çok yüksek risk “kırmızı” ile gösterilecek.Her il kendi durumunu görerek tedbirleri değerlendirecek ve o ilde yaşayanların kısıtlamalar hakkında önceden bilgilendirilmesi sağlanacak.

Hangi önlemler kaldırılacak?

s-dc8715ad03bbfa546d4b977b0dfed30a82bd1d
BBC Türkçe'nin aktardığına göre belirlenen risk kategorilerinde hangi normalleşme adımlarının atılacağı ve tedbirlerin hangilerinin ne düzeyde kaldırılacağı henüz netleşmiş değil.Ancak illerin bulundukları bölgedeki durum da bazı tedbirlerin devam etmesini gerektirebilir.Örneğin, bir ilde salgın çok yüksek düzeyde fakat çevresindeki illerde vaka sayıları çok düşük ise, riskli şehre giriş ve çıkışlarla ilgili seyahat kısıtlamaları düşünülebilecek.

Sağlık Bakanlığı hafta başında illerdeki vaka sayılarının nüfusa oranını gösteren haritayı yayımlamaya başlamıştı.

s-d97dd6dda8d4f4701c49aad3a0bd0592aff6e1
Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan haritada, 100 bin kişi baz alınarak, her ilde geçen hafta kaç vakanın tespit edildiği açıklanıyor.

Aşıda son durum ne?

s-0b9c5244f593aec9e7461fca3a9a8a0ac4048b
Türkiye'de aşı programı 65 yaş üstü bireyler ile devam ediyor. Aşı sırası gelenlerin 60 yaş üstündeki eşleri de aşı randevusu alabiliyor.19 Şubat günü açıklanan son verilere göre yaklaşık 5,5 milyon kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu yapıldı.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedariğiyle ilgili soru işaretlerine yönelik de açıklamalar yaptı.Sabah gazetesinin haberine göre, Nisan sonu itibarıyla 105 milyon doz aşının tedarik edilmesi hedefleniyor. Pfizer-BioNTech aşısında tedarik sürecinin de netleştiği belirtildi. Buna göre, yaklaşık 800 bin doz aşının bu ay içinde gelmesi bekleniyor.Öte yandan Bakanlık'tan kamuoyuna henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

6 Yıl Önce Öldürülmüştü: Siyasilerden Fırat Çakıroğlu Paylaşımları - Boğaziçi Hukuk'un Yeni Dekanı: 'Babamın Oğlu Gelse Liyakatten Ödün Vermem' - AKP'li Özhaseki'den HDP ve CHP'ye: 'Lanet Olsun Oylarına, Onların Oylarının Allah Belasını Versin'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER