Fatih Altaylı, Fahrettin Koca ile Olan Konuşmasını Köşesine Taşıdı: 'Yetki Elinde Olsa Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edecek'

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile koronavirüs salgını dolayısıyla yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı.

Fatih Altaylı, Fahrettin Koca ile Olan Konuşmasını Köşesine Taşıdı: 'Yetki Elinde Olsa Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edecek'
Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile koronavirüs salgını dolayısıyla yaptığı konuşmayı köşesine taşıdı. Altaylı, Koca’nın kendisine sokağa çıkma yasağı ile ilgili bir ifade kullanmadığını belirterek “Yetki kendisinde olsa sanki çok sıkı bir sokağa çıkma yasağı ya da kontrollü çıkış izni uygulayacağından eminim” yorumunu yaptı. s-c8b1d71f495ff47a877f98f2ea3530b7bb71df
Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı "Sağlık Bakanı ile uzun bir sohbet" başlıklı yazısında Fahrettin Koca ile gerçekleştirdiği telefon konuşmasını kaleme aldı. Koca'nın kendisini kendi adına açılan sahte bir hesapta yapılan paylaşımlar nedeniye aradığını söyleyen Altaylı, Çin'den gelen hızlı tanı kitleri hakkında konuştuklarını belirtti.

"Türk firmaların aylık 2 milyona yakın üretim kapasitesi var"

s-93fcc868d3cb4590a59b93015cebfe5ef15c7b
Çin'den alınan kitlerin ardından ABD'ye satılan kitlerin yanlış bilgiye neden olduğunu yazısında belirten Altaylı, Kocanın açıklamalarını şöyle aktardı:
"Fatih Bey, ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru. Sırf ABD’ye değil başka ülkelere de satış yapıldı. Bu kitlerden üreten firmalarımız var ve bunların çok yüksek kapasitesi var. O yüzden bu satışlar yapıldı. Ama bizim Çin’den aldığımız kitlerle o kitler aynı şey değil. Satılanlar PCR kitleri. Türk firmaların aylık 2 milyona yakın bu kitlerden üretim kapasitesi var. Yani satmaları bizde bir eksiklik doğurmaz. Bize gerektiği kadarını tedarik etme imkanına zaten sahipler."

"Peki bizim Çin’den aldığımız kitler ne?"

s-a293b9daeba95cec7a7a812562b8212b1e0a8f
Koca Çin'den gelen kitleri ise şöyle anlattı:
"Çin’den aldıklarımız hızlı tanı kiti. Bizdeki normal PCR kitleri 2-2,5 saat kadar hazırlık 1-1,5 saat kadar da test süresinde yani 4 saatte sonuç veriyorlar. Bu da testlerde bizi yavaşlatıyor. Çin’den aldıklarımız ise hızlı. Yani onlarda hazırlık süresi yok. 1 ila 1,5 saat arasında hemen sonucu verebiliyorlar. Bu da büyük avantaj sağlıyor. Bu testleri kullanma alanımız test sonucu pozitif çıkmış hastaların çevresindekilerin hızla taranmasına imkan sağlayacak. Diyelim ki, bir kişiye corona Covid 19 tanısı konuldu. Hızlı test ile bu kişinin temasta olduğu herkesi büyük bir süratle testten geçirebileceğiz. 1 saat içinde kimlere bulaşmış ya da bulaşmamış görebileceğiz."

"Sayıların artacağını düşünüyor"

s-3fd1750c66a990c54151376e7685923ab297bd
Altaylı yazısının sonunda Koca ile yaptığı konuşmadan elde ettiği izlenimleri belirtti. Koca'nın asıl mücadeleye daha başlanmadığı fikrinde olduğunu belirten Altaylı'nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
"Bakan Koca ile yaptığım konuşmadan hissettiğim şu. Bakan asıl mücadelenin henüz başlamadığı fikrinde. Açık açık söylemedi ama öyle anladım. Sayıların artacağını düşünüyor. Mücadelede en önemli unsurun da “Karantina ve sosyal izolasyon ve sosyal mesafe olduğu” inancında. Tabii el hijyeninden sonra. Böyle bir şey söylemedi ama hissettiğim şu oldu. Tüm yetki kendisinde olsa sanki çok sıkı bir sokağa çıkma yasağı ya da kontrollü çıkış izni uygulayacağından eminim."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER