Fulya Argun Yazio: Timsah Gözyaşı mı Yoksa O? Geçmişten Günümüze Maskara

.

Fulya Argun Yazio: Timsah Gözyaşı mı Yoksa O? Geçmişten Günümüze Maskara

. Aynı zamanda gözleri zararlı ışınlardan korumak için kirpiklerin ve kaşların, kohl, merhem ve sürme ile koyultulduğu da söyleniyor.

Üstelik bu dönemde kirpiklerini yalnızca kadınlar değil, erkekler de şekillendiriyormuş. Görüntünün yanı sıra kötü ruhları kovmak, dini inançlarını övmek yada belli başlı kutlamalar ise kullanım amaçları arasında..ilk maskaranın içeriği  aslında yüzünüze sürmek istemeyeceğiniz türden değil. Timsah gübresi, bal ve su içeren karışım kemik yada fildişi ile sürülüyordu.

Daha sonra yine ilk diyebileceğimiz maskara ise Kraliçe Victroria için kömür tozundan yapılıyor.

Kısa bir süre sonra ise içeriği Kömür / kül ve mürver suyu ile geliştiriliyor.

Maskara sabunu

Maskaranın alternatifi ise elbette kısa sürede icat ediliyor. Sabun ve siyah boyanın karışımı olan bu icadı, fırça yardımıyla kirpiklerinize uygulayabiliyordunuz. Bu arada bahsettiğimiz bu fırça ise bugün kullandığımız maskara fırçalarından çok farklı.Maskara kullanımının aslında inişli çıkışlı bir tarihi yok. Sadece Roma çöküşü karanlık dönemde açık alınlar ve beyaz ten moda olmaya başlayıncaya bir dönem geri planda kalıyor. Ama bu da çok kısa sürüyor. Az önce bahsettiğim gibi ilk olarak Kraliçe Victoria ( 1837 – 1901 ) döneminde daha da güçlenerek geri geliyor.Victoria dönemi kadınları kendi maskaralarını evlerinde kendileri yapıyorlardı. Formülleri ise dediğim gibi kül ve mürver suyunu bir plaka üzerinde ısıtarak, ısıtılmış karışımı kirpiklerini bir fırça yardımıyla sürmekti.Victoria dönemi sonrası 19.yy Fransız kimyacı ve parfümör Eugène Rimmelmaskaraların içeriğini değiştirdi. Vazelin ve kömür  kullanarak yeni bir içerikle kozmetik ürün icat etti ve ürününe rimel adını verdi.

1913 yılına gelindiğinde ise Sör Williams kızkardeşi Maybel için rimel içeriğine benzer bir madde yarattı ve satışına başladı.

Aslında bu ürünün satış ile birlikte günümüzde de çok bilinen bir markanın temelleri de atılmış oldu.1933 yılında ise ok gibi kirpikler uğruna kör  olan ilk kadın kayıtlara geçti. Bayan Brown Lash Lure isimli kalıcı maskarada  parafenilendamin isimli öldürücü toxic madde kullanımı nedeniyle kör oldu. Bayan Brown dışında bu maskara nedeniyle ölen 15 kadın olduğu biliniyor.

İlk su geçirmez maskara

Ve hepimizin özellikle yaz aylarındaki en büyük kurtarıcısı Waterproof maskaralar! 40'lı yıllarda icat olan bu maskaralar sayesinde hemen popüler oluyor!

50'li yıllarda maskaralar

1957 yılına gelindiğinde Helena Rubinstein kutu içindeki vazelin bazlı maskaradan tüp içinde fırça ile sürülebilen krem şeklinde maskarayı yarattı. Rubistein’in icadı ile günümüz maskaralarının temeli de atılmış oldu.

60’lar ve 70’lerin hacimli kirpikleri

Günümüzde de halen etkisi devam eden hacimli kirpiklerin en ikonik ismi hiç tartışmasız model Twiggy! Bir çok maskara markası ürünlerinin içeriklerinde hacmi ön planda tutmaya devam ediyor. Bununla birlikte 1971 yılında Maybelline'in Great Lash maskarası doğuyor ve bu maskara 45 yıl sonra hala Twiggy kirpiklerini yakalayabilmek için harika bir ürün!

Ve günümüz

Az önce de bahsettiğim gibi günümüzde de yoğun kirpik modası her ne kadar devam etse de kişisel tercihler, sosyal medya etkisi ile güzellik hatta seksapalite algısının çok daha ön planda olması sebebiyle kullanılan maskara çeşitleri de farklılık göstermekte. Bugün ince ayrımdan aşırı yoğunluğa kadar aklımıza gelmeyecek çeşitte etki gösteren ürünler raflarda bizleri bekliyor.InstagramLinkedln
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER