'Genel Sağlık Sigortası sistemi tüm dünyaya örnek oldu'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, her yıl 13-19 Mayıs tarihleri aralarında kutlanan Sosyal Emniyet Haftası vesilesiyle paylaştığı mesajında manâlı açıklamalarda bulundu.

'Genel Sağlık Sigortası sistemi tüm dünyaya örnek oldu'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, her yıl 13-19 Mayıs tarihleri aralarında kutlanan Sosyal Emniyet Haftası vesilesiyle paylaştığı mesajında manâlı açıklamalarda bulundu. Göktaş, “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını surecisince vatandaşlarımızın sıhhat hizmet sunucularına erişimi ve yapılacak tedavileri, kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemelerin temini ve finansmanında getirilen yenilikler ile sağlığa erişiminin epeyce basit ve sorunsuz gerçekleşmesi GSS sistemimizin sağlam bir daha aşağı yapısı olduğunu en önemli göstergesi olmuştur” dedi.

“Tüm vatandaşlarımız GSS kapsamında”

Murat Göktaş, 2006 yılında yapılan sosyal güvenlik reformu ile sigortalılık, emeklilik ve afiyet hizmetlerine erişimde büyük değişiklikler olduğunu belirterek, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel afiyet sigortası yasası ile uzun yıllar arzulanıp hayata geçirilmeye çalışılan genel sıhhat sigortası uygulanmaya başlanmış ayrıca sosyal sigortalar alanında norm ve standart birliği sağlanmıştır. Yapılan reformun en kayda değer ayağı şüphesiz Genel Sağlık Sigortası uygulamasıdır. Reformdan önce sosyal emniyet kuruluşları öbür olduğu gibi sigortalılar sadece mensup oldukları sosyal güvenlik kuruluşunun verdiği sağlık durumu hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Herkesin sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişme imkânı yoktu. Sosyal Emniyet reformunun en önemli ayağı olan Genel Sağlık Durumu sigortası ile kişilerin hesaplı gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşısında, toplumun tüm fertlerinin afiyet hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmış ve sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın nüfusun tamamına yakını sıhhat sigortası kapsamına dargın afiyet hizmetlerinden yararlanma imkanına kavuşmuştur” ifadelerini kullandı.

“GSS, COVİD-19 salgını süresince oldukça başarılı bir sınav verdi”

Göktaş açıklamasında, sistemin salgın döneminde başarılı bir sınav verdiğini vurgulayarak, “Genel Sıhhat Sigortası ( GSS) dahilinde geliri olmayan vatandaşlarımızın ücretsiz, Minimum Ücretin üçte birinden pozitif geliri olan vatandaşlarımızın ise sadece 88.29 .-TL ile sağlık durumu yardımı almaktalar. Dünyada eşi yarı olmayan GSS uygulamamıza, bütün dünya ülkeleri övgü ile bakıyor. Genel Sıhhat sigortası kapsamının geniş olması ve sağlık sektöründe ortaya çıkan bütün değişimlere tez ayak uydurma kabiliyetine sahip olması nedeniyle, bütün dünyayı etkisi altına bölge COVİD-19 salgını surecisince vatandaşlarımızın sıhhat hizmet sunucularına erişimi ve yapılacak tedavileri, kullanılacak hap ve tıbbi malzemelerin temini ve finansmanında getirilen yenilikler ile sağlığa erişiminin epeyce basit ve sorunsuz gerçekleşmesi GSS sistemimizin sağlam bir daha alçak yapısı olduğunu en manâlı göstergesi olmuştur” dedi.

“Sosyal Koruma Kalkanı hayata geçirildi”

Göktaş son olarak şu açıklamalara yer verdi: “Aile, Alıştırma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ve Sosyal Emniyet Kurumu olarak vatandaşların sağlığını korkutma eden COVİD-19 salgını boyunca, çalışma hayatının içinde olan gerek işçilerimizin gerekse işverenlerimizin sosyoekonomik haklarını korumak nedeniyle bazı tedbirler alındı. Bu kapsamda işverenlerimizin ve sigortalılarımızın prim ödemelerinde 6 aylık ertelemeye gidildi, Kronik rahatsızlığı sebebiyle hap ve tıbbi malzeme alan hastalarımızın afiyet rapor süreleri otomatikman uzatıldı, SGK dan kazanç aylık almakta olan emekli ve adalet sahiplerinin kontrol muayene tarihleri 30.06.2020 tarihine ertelendi, Yurtdışından gelen kişiler için karantina süresince geçici iş göremezlik ödemesi yapılması imkanı sağlandı, Kurumuzca sigortalılarımıza verilen solunum cihazlarının kullanıcılara en süratli ve hijyen şartlarda ulaştılması için gerekli tedbirler alındı. Kurumuzdan gelir aylık almakta olan emekli, dul ve yetimlerimize bayram ikramiyeleri Nisan ayı başında ödendi ve en düşük emekli aylığı 1.500,00 .-TL yükseltildi.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER