George Floyd protestolarının büyüdüğü ABD'de Trump, destekçilerini Beyaz Saray'a çağırdı

ABD'nin Minnesota eyaletine alt Minneapolis polis departmanında görevli Derek Chauvin'in diziyle boynuna bastırarak öldürdüğü siyahi George Floyd cinayeti ardından başlayan protesto gösterileri Beyaz Saray önüne kadar sıçradı. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde düzenle.

George Floyd protestolarının büyüdüğü ABD'de Trump, destekçilerini Beyaz Saray'a çağırdı

ABD'nin Minnesota eyaletine alt Minneapolis polis departmanında görevli Derek Chauvin'in diziyle boynuna bastırarak öldürdüğü siyahi George Floyd cinayeti ardından başlayan protesto gösterileri Beyaz Saray önüne kadar sıçradı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde düzenlenen protestolara ilişkin ABD Gizli Servisi'ni överek, "Daha güvende hissedemezdim" ifadelerini kullandı.

sosyal ağ hesabından bir dizi açıklamalarda bulunan Trump, "Profesyonelce yönetilen Beyaz Saray'daki "güya" göstericilerin George Floyd'la o kadar bir işi yoktu. Sadece sorun yaratmak için oradaydılar. Sıcacık Servis onlarla zahmetsizce başa çıktı. Bugün, anladığım kadarıyla Beyaz Saray'da bir MAGA (Make America Great Again) gecesi olacak" dedi. Açıklamalarına sürekli ABD Başkanı "Bunlar George Floyd ile ilgisi olmayan "Organize Gruplar". Can Sıkıcı!" dedi.

Sonra bir mesaj daha paylaşan Trump, Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey'i gaye alarak, "Bu değin zayıf savunulan tüm bu yerler nasıl Liberal Demokratlar tarafından yönetiliyor? Sert ol ve savaş (ve fena olanları tutukla)" ifadelerini kullandı.

MAGA NEDİR?

Trump'ın tercih sloganı olan Make America Great Again (Amerika'yı baştan büyük yap) kısaltması olan MAGA gecesi ifadesi, Trump'ın kendi destekçilerini Beyaz Saray önüne çağırması biçiminde yorumlandı.

ABD'de George Floyd'un ölümünün arkasından çoğu şehirde başlayan gösteriler nedeniyle sokaklardaki gerginliğin hala devam ettiği belirtiliyor.

MİNNEAPOLİS'TE BÜYÜK PROTESTO BEKLENİYOR

ABD'de 46 yaşındaki siyahi George Floyd'un polis kadar gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinin peşinde başlayan protesto gösterilerini bastırmak için Milli Muhafız birlikleri konuşlandırılıyor.

Protestoların günlerdir sürdüğü Minneapolis kentinin emrindeki olduğu Minnesota eyaletinin Valisi Tim Walz, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Gösterileri olası olan en seri şekilde bastırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Eyalet genelinde Milli Muhafız birliklerine bağlı 13 bin 200 asker bulunuyor.

George Floyd protestolarının büyüdüğü ABD'de Trump, destekçilerini Beyaz Saray'a çağırdı

Floyd, Pazartesi günü sahte parayla alışveriş yapmak istediği gerekçesiyle gözaltına gücenmek alınırken, yere yatırılıp polis memuru Derek Chauvin'in diziyle boğazına bastırması sonucu yaşamını yitirmişti. Olayın videosu, büyük bir infial yarattı. Chauvin, önce görevden alındı, sonradan "adam öldürme" suçlamasıyla gözaltına alındı.

Oysa Chavin'in gözaltına alınması protestoları sakinleştirmeye yetmedi. Minneapolis kentinde dün sokağa çıkma yasağı bildiri edilmesine rağmen binlerce kişi protesto eylemleri düzenledi.

Minnesota Millet Güvenliği Bölümü Komiseri John Harrington, dün gece "10 binlerce kişinin" sokaklara döküldüğünü ve bugüne kadarki en büyük protesto eyleminin düzenlendiğini söyledi.

Protestocular, Cuma akşamı da bazı binaları ateşe verdi. Olaylarda bir banka, bir lokanta ve bir benzinlik tahrip edildi. Vali Walz, Cumartesi günü daha büyük eylemlerin düzenlenebileceği uyarısı yaptı. Walz, "Sanırım, bu gece yapılacakların yanına bugüne kadar gördüklerimiz hiçbir şey olacak" dedi.

George Floyd protestolarının büyüdüğü ABD'de Trump, destekçilerini Beyaz Saray'a çağırdı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER