Göbeklitepe Dünyaya Açıldı: 'Tarihin Sıfır Noktası'na İlgi Giderek Artıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde birinci yılını dolduran Göbeklitepe'ye ilgi giderek artıyor.

Göbeklitepe Dünyaya Açıldı: 'Tarihin Sıfır Noktası'na İlgi Giderek Artıyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde birinci yılını dolduran Göbeklitepe'ye ilgi giderek artıyor. Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe'nin yurt dışındaki bilinirliği artarken, binlerce turist çalışmaları görmek için bölgeyi ziyaret ediyor.

Göbeklitepe geçtiğimiz yıldan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

s-39cb56397fc044e6b9304c781c80fbfef9f3edHer geçen yıl ünü duyulan Göbeklitepe, yaklaşık 6 yıl önce UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı, geçen yıl temmuz ayında ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildi.

'Dünyada önerilen yerler arasında'

s-cdc75d91892306d11e97e165787c12d13e659cGöbeklitepe Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Celal Uludağ, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
''UNESCO'ya girebilmek için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyordu. Bu anlamda Kültür Turizm Bakanlığı ve Doğuş Grubu'nun katkılarıyla çeşitli projeler hayata geçirildi. Ziyaretçi karşılama merkezleri, otoparklar, meydan düzenlemeleri yapıldı ayrıca kazı alanın korunmasına yönelik Avrupa Birliği projesi olarak üst örtü çatı projesi tamamlandı. Bu sürecin ardından 1 Temmuz 2018'de Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş oldu. Bir alanın UNESCO'ya girmesiyle dünyanın en tanınan en bilinen yerleri arasına girmiş oluyor. Dünyadaki en önemli turizm acenteleri tarafından önerilen yerler arasında girmiş oluyor. UNESCO sürecinden sonra da bunu görebiliyoruz, ziyaretçi sayılarında çok büyük artışlar gerçekleşti.''

Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçilerin ilk durağı

s-773b875e434931e8d96b7843abccdfbd25f96dŞanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen, Göbeklitepe'nin kente gelen ziyaretçilerin ilk durağı olduğunu söyledi.UNESCO listesine girmesinin ardından Göbeklitepe'nin tanıtım anlamında büyük ivme yakaladığını söyleyen Türkmen Avusturya, İrlanda, Singapur, Japonya, ABD, Kanada, Çin gibi ülkelerden ziyaretçilerin geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019'un 'Göbeklitepe Yılı' ilan edildiğini açıklamıştı.

2019 Yılı 'Göbeklitepe' Yılı İlan Edildi: Dünyanın İlk ve En Büyük Tapınağı Göbeklitepe'nin Tüm Görkemini ve Bilinmeyenlerini Açıklıyoruz! -

Ayrıca bakınız

Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe Hakkında Bilmemiz Gereken 14 Şey
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER