Gökçek’in Yavaş’a ‘Çapsız’ İfadesini Eleştiri Sayan Savcı, Vatandaşın Aynı Sözünü Hakaret Saydı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisine sosyal medya hesabından “çapsız” diyen eski başkan Melih Gökçek hakkında “hakaret” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Gökçek’in Yavaş’a ‘Çapsız’ İfadesini Eleştiri Sayan Savcı, Vatandaşın Aynı Sözünü Hakaret Saydı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisine sosyal medya hesabından “çapsız” diyen eski başkan Melih Gökçek hakkında “hakaret” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Savcı, “çapsız” ifadesini “düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında bir eleştiri” kabul edip “kovuşturmaya gerek yok” kararı verdi.

s-23ce39b2939043fd32d975a31a6d18526fb0c5
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisine sosyal medya hesabından “çapsız” diyen Melih Gökçek hakkında hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Avni Rıfat Baysal, “çapsız” ifadesini “eleştiri” kabul edip “kovuşturmaya gerek yok” kararı verdi.

"Konumu gereği ağır eleştiriye esneklik göstermeli"

s-aa1edefafeaa4f35e821d8bed79ac13f5519da
Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, kararın gerekçesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, “konumu gereği kendisine yöneltilen ağır eleştiriler karşısında diğer kişilere göre daha esnek bir yaklaşım tarzı göstermesi ve tahammül seviyesenin diğer kişilere göre daha yukarıda olması gerektiği; eleştirinin övgü olmaması nedeniyle sert, kaba, şok edici, saldırgan, kırıcı ve inciti ifadeler barındırmasının doğal olduğu” savunuldu. Gerekçede ayrıca, “‘Çapsız’ şeklindeki ifadenin kaba, kırıcı ve incitici nitelikte olduğundan şüphe yoksa da ifadenin sövme, somut bir fiil veya olgu isnadı mahiyetinde olmadığı anlaşılmakta” ifadelerine yer verildi. Gerekçede “çapsız” sözünün “ifade sınırları” içinde olduğu da belirtilerek, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesinin ve kişilerin eleştiri amacıyla yaptıkları düşünce açıklamalarına dava açılmasının önüne geçilmesinin tartışıldığı günümüz koşulları”nda, konuyla ilgili bir kovuşturma yapılmasına yer olmadığı söylendi.

Muhatap AKP'li olunca karar değişti

s-9909672ccce048d3d5e2989d8c24bc408cf963
AKP'li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse  Yavaş, hakkında bu kararı veren savcı, aynı konuda AKP’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse için farklı bir karar verdi. Savcı, Köse’ye sosyal medya hesabından “Murat Köse isimli çapsız şovmen, koca Mamak’ı nasıl yönetecek. Mamak’ı artistlere yem etmeyiz. İyi ki Büyükşehir var” sözlerini kullanan yurttaşın yargılanması için dava açtı. Savcı, yurttaşın bu paylaşımının “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret” olduğunu söyleyerek, yargılama istedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER