Google'a 392 milyon dolarlık ceza

ABD'de Michigan Başsavcılığı, dünyanın en aktif internet arama motoru unvanına sahip olan Google'ın, kullanıcı konumlarını yasa dışı izlediğini gerekçe göstererek yürüttüğü soruşturmada, ABD genelinde 40 eyalete 391,5 milyon dolar ödemesini istedi. ABD'de son aylarda.

Google'a 392 milyon dolarlık ceza

ABD'de Michigan Başsavcılığı, dünyanın en aktif internet arama motoru unvanına sahip olan Google'ın, kullanıcı konumlarını yasa dışı izlediğini gerekçe göstererek yürüttüğü soruşturmada, ABD genelinde 40 eyalete 391,5 milyon dolar ödemesini istedi.

ABD'de son aylarda şirketin kullanıcı izleme politikalarını hedef alan başsavcıların Google için artan yasal baskıları, Oregon ve Nebraska eyaletlerindeki soruşturma ve uzlaşı ile sonuçlandı.

Iowa Başsavcılığı, ödemenin yanı sıra, Google'ın konum takibinin ne zaman gerçekleştiğine dair tüketicilere karşı daha açık davranarak, kullanıcılara özel bir web sayfasında konum takibi verilerine ilişkin daha detaylı bilgi aktarımı yapma şartını koydu.

"Tüketiciler, cihazlarında konum verilerini paylaşmama kararı aldığında, bir şirketin artık her hareketlerini takip etmeyeceğine güvenebilmeli." diyen Iowa Başsavcısı Tom Miller, "Bu anlaşma, şirketlerin müşterileri nasıl takip ettiği konusunda şeffaf olmaları ve eyalet ve federal gizlilik yasalarına uymaları gerektiğini açıkça ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Başsavcılar bu uzlaşma, tüketiciler için tarihi bir kazanım ve ABD tarihinde gizlilikle ilgili en fazla eyaletin müdahil olduğu bir anlaşma niteliği taşıyor.

Connecticut Başsavcısı William Tong: "391,5 milyon dolarlık bu anlaşma, teknolojiye olan bağımlılığın arttığı çağda tüketiciler için tarihi bir kazanım. Konum verileri, Google'ın topladığı en hassas ve değerli kişisel bilgiler arasında ve tüketicinin takipten vazgeçmesi için pek çok neden var."

Google'a karşı açılan benzer bir dava da Arizona eyaleti tarafından açılmış, ardından Ekim 2022'de de şirketle 85 milyon dolarlık anlaşma sağlanmıştı.

Teksas, Indiana, Washington eyaleti ve Columbia Bölgesi de Google'a; kullanıcıların aldatıcı konum izleme uygulamalarının gizliliği ihlal ettiği gerekçesiyle ocak ayında dava açmıştı.

Google Sözcüsünden uzlaşı sonrası açıklama


Başsavcılıkla varılan uzlaşı sonrası açıklama yapan Google Sözcüsü Jose Castaneda, "Son yıllarda yaptığımız iyileştirmelerle tutarlı olarak, yıllar önce değiştirdiğimiz eski ürün politikalarına dayanan bu soruşturmayı çözüme kavuşturduk." dedi.

Tüketici konumu, verilen reklamların daha ilgili hale gelmesi ve tüketicinin dikkatini çekmesi bakımından bir anahtar olarak kabul ediliyor.  Bununla birlikte, çevrelerindeki tüketicilere ulaşmak isteyen pazarlamacılara dijital reklam satışı konusunda olanak sağlıyor.

Soruşturmalar, ABD genelinde 2018 yılında başlamıştı. Associated Press (AP), Google'ın, şirketin "konum geçmişi"nin devre dışı bırakılmasıyla bile insanların konum verilerini izlemeye devam ettiğini ortaya çıkaran haberini yapmıştı.

Bu yöntem, Google'ın yıllık 200 milyar dolardan fazla reklam geliri elde etmesini sağlıyor ve 1,2 trilyon dolarlık piyasa değeri olan Alphabet'in karının büyük bir bölümünü karşılıyor.

Google, bu yılın ilk yarısında reklamlardan 111 milyar dolar gelir elde etti. Bu da tüm online reklam satıcılarından daha fazla kazanç sağlaması anlamına geliyor. 

Google Lens artık anasayfada!

 

Google'a Hindistan'da 162 milyon dolar para ceza

 

Japonya'ya Google veri merkezi açılıyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER