Gül'den Soylu'ya Üstü Kapalı Yanıt: 'Kimsenin Kendisini Hakim Yerine Koyma Yetkisi Yok'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hak aranacak yegane yer yargıdır.

Gül'den Soylu'ya Üstü Kapalı Yanıt: 'Kimsenin Kendisini Hakim Yerine Koyma Yetkisi Yok'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hak aranacak yegane yer yargıdır. Bu noktada kimsenin kendisini hakim, savcı yerine koyma, mahkeme yerine geçme yetkisi yoktur" dedi. Gül'ün ifadeleri İçişleri Bakanı Soylu'nun yargıya yönelik mesajına yanıt olarak yorumlandı. 

s-b67cc09b4c3157279653599a5ad8b399e18e50
Türk Ceza Hukuku reformu kapsamında, 1 Haziran 2015’te, temel ceza kanunlarının yürürlüğe girmesi dolayısıyla her yıl aynı tarihte düzenlenen Türk Ceza Hukuku Günleri’nin 16’ncısı başladı.Etkinlikte konuşan Adalet Bakanı Gül, yürütülen etkin soruşturmaların önemini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Elbette soruşturmada esas olan gizliliktir. Ama bu gizlilik, hakikati toplumdan kaçırmak anlamı taşımaz. Bu sürecin amacı; bir yandan kişi şeref, onur ve haysiyetini korumak, diğer yandan soruşturmanın somut delile dayalı olarak etkili yürütülmesini sağlamaktır. Dolayısıyla bir suç iddiasını ve işin aslını araştıracak olan savcılarımızdır. Kanunlar çerçevesinde, deliller ışığında adil kararı verecek olan da hakimlerdir, mahkemelerdir. Hak aranacak yegane yer yargıdır. Bu noktada; kimsenin kendisini hakim-savcı yerine koyma, mahkeme yerine geçme yetkisi yoktur. 'Bırakalım yargı görevini yapsın' diyorsak -ki bu konuda hepimiz aynı fikirdeyiz- o halde yargının görevinin kanunları uygulamaktan ibaret olduğunu da unutmamalıyız."

"Kanunu uygulayan hakim ve savcının hedef gösterilmesi mazur görülemez"

s-30a57e3f0acf7a2de042dc4d97395e4d8f25ec
"Hakim, özellikle de ceza hakimi, bir yaptırım söz konusu olduğunda kanunun lafzını tekrar etmek zorundadır" diyen Gül, şöyle devam etti:
"Hakimin adeta 'pozitif kanun koyucuya' dönüşmesi hiçbir şekilde kabul edilemez, sistemimizde zaten bu mümkün de değildir. Yargının kendi tabii ve doğal mecrası içinde çalışması beklentisi, bu tabii ve doğal işleyişe saygıyı da gerektirir. Kanunu uyguladığı için savcının, hakimin itham edilmesi, hedef haline getirilmesi hiçbir şekilde mazur görülemez. Uygulaması gereken mevzuatı uyguladığı için yargıya ithamda bulunulması hukuk devletinde alışık olunan bir durum değildir. Kanunu değiştirme ihtiyacı ortaya çıkmışsa kanunda bir eksiklik olduğu düşünülüyorsa bu işlemin adresi bellidir. Ortaya çıkan sosyal veya hukuki ihtiyaçlar doğrultusunda kanunu değiştirmek veya düzenlemek Meclis'in görev ve yetkisindedir."

Soylu'ya mı yanıt verdi?

s-9fe700495fafcc9b5599d577c14ef54cbd6cfc
Adalet Bakanı Bakan Gül'ün açıklamaları İçişleri Bakanı Soylu'nun yargıya yönelik mesajına yanıt olarak yorumlandı.Habertürk yayınında Sedat Peker'in iddiaları üzerine konuşan Soylu, yargıyı işaret etmişti. Peker'in kardeşi Atilla Peker'in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili gözaltına alınması gerektiğini söyleyen gazetecilere şu yanıtı vermişti:
"Anama sövdüler itirazımı dile getirdim. Hala sosyal medyada itiraz ediyorum, sizin adınıza itiraz ediyorum. Bugün bunun (Atilla Peker) alınması için KOM Dairesi'ne yazı yazdım. Benim mi yazdırmam lazım, resen devreye girilmesi lazım değil mi? Benim görevim İçişleri Bakanı olarak önleyiciliktir. Meseleyi gördüğüm an müdahale etmektir. Olay çıktıktan sonra olay sonu raporu yazmak değil. Kutlu Adalı cinayetinde en ufak bir şey açık duruyorsa bizim namus meselesidir."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER