Han: İstifa etmezlerse protesto edeceğiz

Eski Pakistan Başbakanı ve Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri İmran Han, uğradığı silahlı saldırı sonucunda kaldırıldığı Lahor kentindeki Shaukat Hanum Hastanesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Han, Vezirabad'a yola.

Han: İstifa etmezlerse protesto edeceğiz

Eski Pakistan Başbakanı ve Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri İmran Han, uğradığı silahlı saldırı sonucunda kaldırıldığı Lahor kentindeki Shaukat Hanum Hastanesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Han, Vezirabad'a yola çıkmadan bir gün önce kendisine yönelik bir suikast planı olduğuna dair bilgi aldığını ifade etti.

Han "Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir'in planı olduğunu öğrendim." dedi.

İmran Han, İslamabad'a yürüyüş başlattığında bu kişilerin halkın yoğun katılımını gördüğünü belirterek, bu sebeple kendisinin öldürülmek istendiğini aktardı.

Başbakan Şerif, İçişleri Bakanı Sanaullah ve ISI Başkan Yardımcısı Nasir'in istifalarını isteyen Han, "Bu 3 kişi görevde olduğu sürece soruşturma bağımsız olamaz. Eğer istifa etmezlerse protesto edeceğiz ve sokaklarda olacağız." diye konuştu.

Han, iyileşir iyileşmez protesto gösterilerine başlayacağını dile getirerek, istifalar gelene dek destekçilerinden gösterilere devam etmelerini istedi.

Saldırıyı 2 kişi gerçekleştirdi

Saldırıyı gerçekleştiren 2 silahlı kişi olduğunu belirten Han, "Bunlardan biri aşağıdan ateş eden tuzak yemiydi. Ayağımdan vurulunca yere düştüm. Gerçek saldırgan ise bir binada önümüzdeydi. Ben düşer düşmez onun mermisi benim başımın üzerinden geçti." dedi.

Han, asıl saldırının ön taraftan gelecek şekilde planlandığını vurgulayarak, "Bu kişi profesyoneldi." diye konuştu.

Pakistan'ın güçlü bir orduya ihtiyacı olduğuna işaret eden Han, "Ancak bir şey kanunun üzerine çıkarsa o sistem yürümez." ifadelerini kullandı.

Ordu ve hükümetten Han'a tepki

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Han’ın kuruma yönelik ifadeleri "sorumsuzca iddialar" olarak nitelendirilerek, bunlar güçlü şekilde kınandı.

Açıklamada, üst düzey subaylara yönelik ifadelerin kabul edilemez olduğu vurgulanarak, kimsenin cezasız kalarak orduyu veya askerlerini karalamasına izin verilmeyeceği kaydedildi. Pakistan hükümetinden orduya ve askerlerine "sahte suçlamalar" yönelten Han'a yönelik yasal olarak harekete geçmesi istendi.

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakanı Meryem Aurangzeb ise Han’ın açıklamalarını "yalan ve uydurma hikaye" olarak değerlendirdi.

Saldırıya uğramıştı

Koalisyon hükümetinin erken seçim ilan etmemesi gerekçesiyle İmran Han, 28 Ekim'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.

Vezirabad'da konvoyuna ateş açılması sonucu Han'ın ayağına 4 kurşun isabet etmiş ve iki bacağından yaralanmıştı. Aynı saldırıda 1 kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı. 

İmran Han hükümeti nisanda düşmüştü

Pakistan'da, parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

İmran Han, 'siyasetten men' kararını mahkemeye taşıyor

 

İmran Han hakkında tutuklama emri

 

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han protesto yürüyüşüne son verdi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER