Hindistan en değerli banknotlarını dolaşımdan kaldırıyor

Hindistan en değerli banknotlarını tedavülden kaldıracağını duyurdu. Hindistan Merkez Bankası'ndan cuma günü yapılan açıklamada, 2 bin rupilik (yaklaşık 480 TL) banknotların piyasadan kaldırılacağı bildirildi.  Söz konusu kağıt paraların işlemlerde sık kullanılmadığı.

Hindistan en değerli banknotlarını dolaşımdan kaldırıyor

Hindistan en değerli banknotlarını tedavülden kaldıracağını duyurdu.

Hindistan Merkez Bankası'ndan cuma günü yapılan açıklamada, 2 bin rupilik (yaklaşık 480 TL) banknotların piyasadan kaldırılacağı bildirildi. 

Söz konusu kağıt paraların işlemlerde sık kullanılmadığının tespit edildiği, bu nedenle yurttaşların 30 Eylül'e kadar banknotları daha düşük değerdekilerle değiştirmesinin istendiği belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden T.V. Somanathan, paraların tedavülden kaldırılmasının gündelik yaşama ya da ekonomiye olumsuz etkisi olmayacağını söyledi. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2016'da 500 ve 1000 rupilik (yaklaşık 120 TL ve 240 TL) banknotları tedavülden kaldırarak, 2 bin rupilik kağıt paraları piyasaya sürmüştü. 

Modi hükümeti, bunun piyasadaki sahte paraların dolaşımını engellemek için yapıldığını söylemişti. Ancak piyasadaki paraların yüzde 86'sına denk gelen bu banknotların kaldırılması ciddi nakit sıkıntısına yol açmıştı.

Bunun ardından hükümet, kısa süre içinde tekrar 500 rupilik banknotlar basmıştı. 2 bin rupilik kağıt paralar da piyasadaki nakit açığının kapatılması için devreye sokulmuştu. 

Reuters'ın aktardığına göre Merkez Bankası, son 4 yıldır 2 bin rupilik banknot basmadı. Bankanın daha çok 500 rupi ve altındaki değerlerde kağıt para basmaya odaklandığı ifade edildi.

Ülkenin önde gelen istatistikçilerinden Pronab Sen, kararın mantıklı bir adım olduğunu söyledi.

Hindistan merkezli kredi derecelendirme kuruluşu ICRA'dan Karthik Srinivasan, "Bu durum mevduat faizi artışları üzerindeki baskıyı hafifletecek ve kısa vadeli faiz oranlarında da daha dengeli bir seyir izlenmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. (Independent Türkçe)

Hindistan'ın banknot kararı kayıt dışını önleyecek mi

Banka ve ATM'ler durdu, ülke ayağa kalktı

CBDC’leri bekleyen kritik engel: Fiziksel nakit

500'lük euro banknot niçin kaldırılmak isteniyor

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER