Hollanda, ortaya çıkan suistimaller sebebiyle yurtdışından evlat edinmeyi durdurdu

Hollanda'da Tjibbe Joustra başkanlığındaki eski üst düzey bürokrat ve savcılardan oluşan bağımsız araştırma komitesi, 1967'den 1997 yılına kadar gerçekleşen yurtdışından evlat edinmeleri inceledi.

Hollanda, ortaya çıkan suistimaller sebebiyle yurtdışından evlat edinmeyi durdurdu

Hollanda'da Tjibbe Joustra başkanlığındaki eski üst düzey bürokrat ve savcılardan oluşan bağımsız araştırma komitesi, 1967'den 1997 yılına kadar gerçekleşen yurtdışından evlat edinmeleri inceledi. Meclis tarafından görevlendirilen araştırma komitesi, yurtdışından evlat edinilmesi konusunda uzun yıllardır ciddi istismar olayları yaşandığını ortaya çıkardı.

ÇOCUK HIRSIZLIĞI, KAÇAKÇILIĞI VE PEK ÇOK SUÇ İLE KARŞILAŞILDI

Joustra Komitesi, bu süreçte çocuk hırsızlığı, çocuk kaçakçılığı, yolsuzluk, sahtecilik ve belge hırsızlığı, memurların etik olmayan davranışları ve çocukların sahte iddialarla Hollanda'ya nakledilmesi gibi çok sayıda olumsuzluk saptadı. Komiteye göre, çok sayıda çocuk, yasadışı yollarla Hollanda'ya getirildi. Hollanda hükümeti de 1960'ların sonundan itibaren ihlallerin farkındaydı ancak yeterli denetimi yapmadı. Bazı vakalarda, hükümet temsilcileri de suistimallere karıştı.

YURTDIŞINDAN EVLAT EDİNMENİN DURDURULMASI İSTENDİ

Ağırlıklı olarak Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Endonezya ve Sri Lanka'dan gelen çocuklara odaklanan komitenin raporunda, Hollanda'daki evlat edinme koşullarının hala yeterince iyi olmadığını belirtti. Komite, bu nedenle hükümetten, yurtdışından çocuk evlat edinilmesini derhal durdurmasını ve evlatları hileli yollarla Hollanda'ya getirilen ailelerin acısının telafi edilmesini istedi.

Hollanda Hukuku Koruma Bakanı Sander Dekker

BAKANLIK SUİSTİMALİ YILLARCA GÖRMEZDEN GELDİ

Hollanda Hukuku Koruma Bakanı Sander Dekker, Hollanda hükümetinin, 1960'lardan bu yana, yurtdışından evlat edinme konusundaki suistimaller konusunu yıllarca görmezden gelerek müdahale etmediğini belirterek, mağdur aile ve çocuklardan özür diledi. Dekker, yeniden gözden geçirilmek için yurtdışından evlat edinme işlemlerinin geçici olarak askıya alındığını açıklayarak, çocukları ve biyolojik ebeveynleri istismara karşı korumayı amaçladıklarını söyledi.

YENİ SİSTEM 17 MART'TAN SONRA UYGULANACAK

Uzun süreden beri evlat edinmenin, çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynlerin, "yoksul ülkelerden gelen çocuklar için bir iyilik yapma biçimi" olarak değerlendirildiğini söyleyen Hollandalı bakan, "Ancak bu suistimaller için gerekçe olamaz" dedi. Yurtdışından evlat edinme konusundaki yeni sisteme ilişkin karar, 17 Mart'taki genel seçimlerin ardından işbaşına gelecek yeni hükümet tarafından alınacak.

Hollanda, ortaya çıkan suistimaller sebebiyle yurtdışından evlat edinmeyi durdurduHollanda, ortaya çıkan suistimaller sebebiyle yurtdışından evlat edinmeyi durdurduBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER