İlk Kez Gözlemlendi: Bir Grup Yaban Domuzu, İki Yavruyu Kafesten Kaçırdı

Yeni bir araştırmaya göre, yaban domuzlarından oluşan bir grup, iki domuz yavrusunu tuzaktan kurtarmak için yüksek düzeyde zeka ve empati sergiledi. Independent Türkçe'den Çağla Üren'in hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’a dayandırdığı habere göre olay, Çekya’daki Vo.

İlk Kez Gözlemlendi: Bir Grup Yaban Domuzu, İki Yavruyu Kafesten Kaçırdı

Yeni bir araştırmaya göre, yaban domuzlarından oluşan bir grup, iki domuz yavrusunu tuzaktan kurtarmak için yüksek düzeyde zeka ve empati sergiledi.

s-beeb8763778249293599391d94ebcc0c1b6e44
Independent Türkçe'den Çağla Üren'in hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’a dayandırdığı habere göre olay, Çekya’daki Voděradské Bučiny Ulusal Doğa Koruma Alanı'nda bulunan Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nden bir ekip tarafından belgelendi.Mısırın yem olarak kullanıldığı yaban domuzu tuzağı, Afrika domuz vebası diye bilinen tehlikeli hastalık için önleyici tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulmuştu.Olay yerine kurulan kamera, iki yavru domuzun kafeste mahsur kaldığı iki saat 30 dakika boyunca çekim yapıyordu.Ancak o sırada araştırmacıların hiç beklemediği bir olay meydana geldi. 8 yaban domuzundan oluşan bir grup, yetişkin bir dişinin liderliğinde, tuzağın bulunduğu noktaya geldi.

Dişi domuz, kapana kısılmış yavruları kurtarmak için kafesin tahta kütüklerle kapanan kapılarına, yani stratejik noktalara hücum etti.

s-cd1bb32448535b396037a4e9ce2b61ac63fb79
Makalede dişi yaban domuzunun yelelerinin kurtarma operasyonu sırasında gözle görülür şekilde dik durduğu ifade edildi. Bilim insanlarına göre bu, endişenin ve sıkıntının göstergesiydi.Diğer domuzların da dişiye yardım etmeye çalıştığı kurtarma operasyonunun başlamasından 6 dakika sonra dişi domuz, kafesin önünü kapatan ilk kütüğü devirdi.Tamamı 29 dakika süren görevin sonunda tuzak bozuldu ve domuzlar serbest kaldı.

Bilim insanları bunun, "karmaşık bir empati biçimi" diye nitelenen kurtarma davranışının belgelendiği ilk yaban domuzu vakası olduğuna inanıyor.

s-6ff648bc9e3b16d007076cc80bf48b2cff81e7
Kayıtlara göre, kurtarma davranışı daha önce fareler ve karıncaların da aralarında bulunduğu çok az sayıda hayvanda fark edilmişti.Araştırmacılar, yaban domuzlarının karmaşık bilişsel yetenekleri olduğunu ve arkadaş canlısı ilişkiler kurduğunu geçmişte de gözlemlediklerini vurguladı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER