İngiltere Başbakanı'ndan Rusya’ya yaptırım değerlendirmesi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, G7 Zirvesi için bulunduğu Japonya’nın Hiroshima kentinde Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin İngiliz yayın kurumu BBC’ye değerlendirmede bulundu. Rusya’ya karşı yaptırımların uygulanmasına bizzat öncülük ettiğini belirten Sunak, diğ.

İngiltere Başbakanı'ndan Rusya’ya yaptırım değerlendirmesi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, G7 Zirvesi için bulunduğu Japonya’nın Hiroshima kentinde Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin İngiliz yayın kurumu BBC’ye değerlendirmede bulundu.

Rusya’ya karşı yaptırımların uygulanmasına bizzat öncülük ettiğini belirten Sunak, diğer ülkelerin de bu yaptırımları uygulamasını beklediğini kaydetti.

"Demokrasiye, özgürlüğe, hukukun üstünlüğüne inanıyoruz ve bunları savunmamız yerindedir.” diyen Sunak, "Ortaklarımız olan ülkelerin, (yaptırımları uygulamayı) daha önce olduğu gibi takip edeceklerinden umutluyum ve eminim. Bu (durum) yaptırımları daha etkili hale getirecek, Rusya'nın yasadışı faaliyetleri için bir bedel ödemesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Sunak, Rusya’nın İngiltere’ye yaptığı elmas ihracatının da İngiliz hükümetinin yaptırım listesine alınacağını hatırlattı.

Rusya’ya uygulanan son yaptırım paketine ilişkin İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, hükümetin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkili olduğunu öne sürdüğü 86 kişi ve şirketi yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

Açıklamada, yaptırım listesine alınan Rus şirketler arasında Ukrayna tahılının gasp edilmesi ve Rus enerji kaynaklarının deniz yoluyla uluslararası piyasaya taşınmasından sorumlu olduğu öne sürülen şirketlerin de yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada enerji şirketi Rosatom ile ilişkili olduğu iddia edilen Rus şirketlerinin de İngiliz hükümetinin yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

İngiliz hükümetinin açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen İngiliz Dışişleri Bakanı James Cleverly ise, “(Rusya Devlet Başkanı) Putin ve destekçileri, Ukrayna'yı yasadışı bir şekilde işgal etmelerinin bedelini ödemeli ve ödeyecek.” ifadesini kullandı.

İngiliz hükümeti, Ukrayna’daki savaşın başlamasında bu yana Rusya ile bağlantılı olan 1.500’ün üzerinde kişi ve şirkete yönelik yaptırım uygulayarak toplam değeri 18 milyar sterlinin üzerinde varlığın dondurulmasına karar verdi.

AB, yaptırımlardan kaçanları engellemek istiyor

 

AB, Rus elmaslarına yaptırıma hazırlanıyor

 

AB, Rusya'ya yeni yaptırım paketinin ayrıntılarını paylaştı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER