İngiltere'nin yeni başbakanı bugün açıklanacak

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın 7 Temmuz'daki istifasının ardından bugün yeni başbakan belli olacak.

İngiltere'nin yeni başbakanı bugün açıklanacak

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın 7 Temmuz'daki istifasının ardından bugün yeni başbakan belli olacak. Dışişleri Bakanı Liz Truss ile eski Maliye Bakanı Rishi Sunak arasındaki yarışın sonuçları bugün açıklanacak.

Yeni açıklanan Başbakan, Downing Street’teki Başbakanlık Ofisi "10 Numara"da göreve başlayacak.

Başbakan seçimi

Muhafazakar Parti üyeleri yeni liderlerini seçince, bu partinin Avam Kamarası’nda çoğunluğu bulunması sebebiyle partinin lideri de otomatik olarak başbakan olacak. Başbakanlığa aday olanlar önce Muhafazakar Parti milletvekillerinin oylarıyla elenmiş ve en sona kalan iki aday da parti üyelerinin oylarına sunulmuştu.

Oylama sistemi

Partiye 3 Temmuz 2022 ve öncesinde katılmış olanlar 2 Eylül’e kadar internet üzerinden veya posta yoluyla oy kullandı. Partinin kaç üyesi olduğu bilinmiyor. İngiltere’de partiler üye sayılarını açıklamak zorunda değil.

2019’daki liderlik seçiminde 160 bin kişi oy kullanmıştı. Muhafazakar Parti, üye sayılarının o günden beri arttığını ifade ediyor.

Genel seçim yapılacak mı?

Bir Başbakan istifa açıklaması yaptığında bu otomatik olarak bir genel seçim anlamına gelmiyor.

İngiltere'de bir genel seçim, en geç Ocak 2025 tarihine kadar yapılmalı. Ama yeni başbakan bu tarihten önce seçim kararı alma yoluna gidebilir.

Ne olmuştu?

Temmuzda Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın istifasıyla birlikte yönetime duyulan 'güvensizlik' sebebiyle başlayan istifalar ülkede deprem etkisi yaratmıştı. Ülkede son olarak Eğitim Bakanı görevine getirilen Michelle Donelan ise bundan 36 saat sonra istifa etmişti. 7 Temmuz günü kameraların karşısına çıkan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson istifa ettiğini ama yeni biri gelene kadar görevinde olacağını bildirmişti.

İngiltere'den otobüs bilet fiyatlarına tavan fiyat

İngiltere'de azınlıklar yoğun "kurumsal ırkçılığa" uğruyor

İngiltere'de konut fiyatları yüzde 10 arttı

İngiltere'den 20 milyar sterlinlik nükleer santral desteği

İngiltere'de anket sonucu enflasyon beklentilerinde artışa işaret etti

İngiltere'de enflasyon bekleyişleri rekor seviyede

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER