IŞİD Lideri Bağdadi'nin 'Sağ Kolu' İstanbul'da Yakalandı

Suriye’de 2 yıl önce öldürülen IŞİD lideri Ebu Bekir El-Bağdadi'nin en çok güvendiği kilit isimler arasında yer alan ve örgütün sözde “askeri yapılanması”nın başında bulunan terörist, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve polisin düzenlediği ortak operasyonla yakaland.

IŞİD Lideri Bağdadi'nin 'Sağ Kolu' İstanbul'da Yakalandı

Suriye’de 2 yıl önce öldürülen IŞİD lideri Ebu Bekir El-Bağdadi'nin en çok güvendiği kilit isimler arasında yer alan ve örgütün sözde “askeri yapılanması”nın başında bulunan terörist, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve polisin düzenlediği ortak operasyonla yakalandı.

s-a7df8a906e5cb03828d9c56ad2d603f53f9179
İHA'nın üst düzey güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberine göre IŞİD'li terörist Ataşehir'de düzenlenen operasyonla yakalandı.

El-Bağdadi'yi "güvenli bölgeye" taşıyan isim

s-e011008e4eae013054899d3dbcc41ae0bd2c8a
2019 yılında ABD Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Barisha köyünde düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen örgütün Irak asıllı lideri El-Bağdadi'nin örgüt içinde en çok güvendiği isimler arasında gösterilen ve örgüt elebaşının Irak'tan Suriye'ye geçişinde ve Suriye’de yeraltına inerek ‘güvenli bölgelerde’ gizlenmesinde kritik rol üstlenen A.S.İ.M. adlı Afganistan uyruklu teröristin, 3 yıl önce başlayan örgütteki çözülmelerin ardından Türkiye’ye sızdığı belirlendi. Suriye’den itibaren MİT’in radarında bulunan teröristin, sınır hattından Türkiye’ye geçiş yaptığı tespit edildi.

MİT adım adım izledi

s-d4d9ecbc919c7f07c5199a5bcf1780f3af479e
Güvenlik servislerinin yakın takibindeki A.S.İ.M. adlı IŞİD’in sözde ‘Askeri Yapılanma ve Silahlı Eğitim Emiri’nin, ilk olarak 2014 yılından bu yana birçok zincirleme eylemden sorumlu tutulduğu Suriye’den Türkiye’ye geçtiği, ardından da sahte pasaport ve kimlikle İstanbul’a kadar geldiği öğrenildi.Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından teröristin saklandığı adres ve irtibatları İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerine aktarıldı. Operasyonun geri kalan kısmı emniyet güçlerine devredilirken, MİT’in aktardığı bilgiler ışığında harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, Ataşehir’de bir apartman dairesinde saklandığı belirlenen şüpheli için operasyon hazırlığı yaptı. Evde herhangi bir patlayıcı olma ihtimali göz önünde bulundurularak, çevre güvenliğine karşı bütün riskler değerlendirildi. Teröristin dışarıya çıkması beklendi. 28 Nisan akşamı evden çıkınca hemen baskın düzenlendi ve örgütün kilit ismi saklandığı apartman dairesinden çıktıktan kısa bir süre sonra yakalanarak gözaltına alındı. Yakalandığında üzerinde başkası adına düzenlenmiş sahte kimlik ve pasaport çıkan örgüt üyesinin, o tarihlerde hem Bağdadi’nin en yakınındaki isim olduğu, hem de Suriye'de örgütün sözde ‘Askeri Emir’ seviyesinde IŞİD üyelerine silahlı eğitim verdiği kaydedildi.

Eli kılıçlı fotoğrafları ortaya çıktı

s-de6fadbb6c8599b0d99ab19928ff3b688f696e
MİT ve Emniyet raporlarına yansıyan detaylar arasında, savaş bölgelerinde gerçekleştirilen infazlarda sıkça rastlanan kılıçla fotoğrafı da yer alan hücre sorumlusu, gözaltına alındıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine getirildi. Zanlıdan ele geçirilen cep telefonu, telefondan çıkan kırsalda elinde salladığı kılıçla çekilmiş fotoğraflar ve dijital materyallere, incelenmek üzere el konuldu. Örgüt sorumlusunun cep telefonu ve diğer dijitallerindeki mesaj trafiği de mercek altına alındı.Terörle Mücadele Şubesindeki sorgusu tamamlanan teröristin, bugün adli makamlara sevk edilmesi bekleniyor. Kanuni'nin Portresini 5 Milyon Liraya Satın Alan Gizemli Kişi Portreyi İBB'ye Bağışladı - SpaceX'in Taşıdığı Dört Astronot Dünya'ya Ayak Bastı! - 6 Ay İçinde 50 Milyon Doz Gelecek: Spuntik V Nasıl Geliştirildi? Avrupa'da Kullanılıyor mu?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER