İstanbul Arnavutköy'de Üniversite Kılıflı Villanın Yıkımı Gündemde: Kaçak Tünel Bulundu

İstanbul Arnavutköy’de kurulması planlanan vakıf üniversitesinin kampüs inşaatı mühürlendi.

İstanbul Arnavutköy'de Üniversite Kılıflı Villanın Yıkımı Gündemde: Kaçak Tünel Bulundu

İstanbul Arnavutköy’de kurulması planlanan vakıf üniversitesinin kampüs inşaatı mühürlendi. Mahkeme inşaat için verilen ruhsatı iptal etti. Kampüs binalarının, yerleşkede bulunan villalar için alınan tadilat ruhsatı ile inşa edildiği ortaya çıktı. YÖK, “gerekli şartları taşımıyor” gerekçesi ile üniversite kuruluş başvurusunu reddetti. Ruhsatsız bir tünelin dahi inşa edildiği kampüsün yıkımı gündemde.

s-897c5a34e6c7b5cb0773083774afa73a08c485
Dava dosyalarında yer alan belgelere göre, 2015’te kurulan Demirci Eğitim Vakfı bünyesinde İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’nin kurulması planlandı. Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Mustafa Demirci ve Adnan Demirci’nin ortak kurduğu vakıf, üniversitenin kurulması için aynı yıl Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvurdu.YÖK başvuru süreci devam ederken bir yandan da üniversite binasının inşaatı için kollar sıvandı. Arnavutköy Bolluca’da ormanlık alanda bulunan ve vakfa ait 6 villanın da olduğu 8.500 metrekarelik alanda yeni binalar inşa edildi. Zeminin iki kat altına inilerek derslikler yapıldı. 4 ayrı blokun inşaatı ise tüm hızı ile devam etti. 8 katlı blokların bir kısmının kaba inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Belediyenin hazırladığı tutanağa göre 4 bloktan ikisinde inşaatın gerçekleşme oranı yüzde 60’li seviyeleri buldu.

YÖK başvuruyu reddetti

s-082d66d79d4c374713cda892183aa37807f90e
Mahkemece alınan bilirkişi raporlarında su havzasında kaldığı belirtilen kampüs inşaatı tüm hızı ile devam ederken iki önemli sorun baş gösterdi. Demirci kardeşler, yaşadıkları anlaşmazlık nedeni ile yollarını ayırdı ortaklıkları sona erdi. İkinci önemli sorun ise YÖK’ten gelen yanıt oldu. YÖK, Demirci Eğitim Vakfı’nın, üniversite kurma başvurusunu 24 Ağustos 2017’de karara bağladı. Kurul, yerinde yapılan inceleme sonrası, İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’nin kuruluş başvurusunu reddetti. Kurul, vakfın dosyasını da iade etti.YÖK’ten gelen olumsuz karar, inşaat iznini veren ilgili belediyelerle paylaşılmadı. Kampüs binalarının inşaatı devam ederken bu kez imar planları ile ilgili iki ayrı dava açıldı. Açılan davalardan birini, dönemin İBB Meclis Üyeleri Özgür Aydın ile Hakkı Sağlam, diğerini ise vakfın iki kurucu ortağından biri olan Adnan Demirci açtı.

Su toplama havzasında

s-67e0efce7c5a9de4883ed30fcb73270e72fcfb
İlk açılan davada İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Nazım İmar Planı’nın iptaline karar verdi. Kararda, üniversite kampüsünün su toplama havzası içinde kaldığı belirtildi. “Kamu yararına uygunluk yok” denilen kararın devamında “Eğitim kampüsleri tesis alanı fonksiyon kararının şehircilik ilkeleri ve planlama teknikleri yönünde uygun olmadığı…” denildi. Anılan kararı istinaf mahkemesi de onadı.

Ruhsat iptal edildi

s-9db7b3f52f793a254a31f3dbe357f1a8b5a91d
Nazım İmar Planı’nın iptali sonrası bu kez Uygulama İmar Planı’nın iptali gündeme geldi. Vakfın kurucularından Adnan Demirci, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, plana göre hazırlanan ruhsatın da iptalini istedi. Mahkeme ilk olarak ruhsatı iptal etti. Yargılama sonunda mahkeme, Uygulama İmar Planı’nı da iptal etti. Arnavutköy Belediyesi ve Demirci Eğitim Vakfı’na karşı açılan davada verilen kararı, istinaf mahkemesi de onadı. İstinaf onamasına yönelik yapılan itiraza ilişkin Danıştay süreci ise devam ediyor.

Kaçak tünel tespit edildi

s-b0db7ce3abdaafaa08f2b0430d5cfd9ffeae1c
Mahkemenin ruhsat iptali ile birlikte kampüs inşaatı mühürlendi. Kampüs alanında bulunan ve 2009’da inşa edilen 6 villanın tadilat ruhsatı ile yapılan yeni binaların yanı sıra İBB ekipleri önceki gün de kampüs alanında kaçak bir tünelin inşa edildiğini tutanak altına aldı. 10-12 metre uzunluğundaki tünelin, kamuya ait sokağın altında geçtiği belirlendi.Kampüs inşaatı mühürlenen vakfın kurucusu olan Demirci kardeşler bir süre önce aralarındaki anlaşmazlık ile gündeme gelmişti. Adnan Demirci, ağabeyi Mustafa Demirci’nin fabrika içinde kendisine silahlı saldırıda bulunduğu gerekçesi ile suç duyurusunda bulunmuştu. Ağabey Demirci hakkında açılan ceza davası devam ediyor. İflas idaresinin, Ağabey Mustafa Demirci hakkında, kardeşi ile ortak oldukları şirketin içini boşaltarak iflas ettirdiği gerekçesiyle, suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER