İstanbul Üniversitesi'nde Açıköğretim Psikoloji Bölümü Açılması Tartışılıyor: 'Halk Sağlığı İçin Bir Tehdit'

İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının listelenmesi psikologları isyan ettirdi.

İstanbul Üniversitesi'nde Açıköğretim Psikoloji Bölümü Açılması Tartışılıyor: 'Halk Sağlığı İçin Bir Tehdit'

İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının listelenmesi psikologları isyan ettirdi. Türkiye Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada, "Açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir" denildi. Psikologlar bu durumu halk sağlığı için bir tehdit olarak gördüklerini dile getirdi.

s-e027cf006a5c8c3b60127b39799725f1e159bd
İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının (Açıköğretim) listelenmesi tepki çekti.

Türk Psikologlar Derneği yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi

Konu ile ilgili karara karşı olan Türk Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada, "Psikolog unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir" ifadelerine yer verildi.

'Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak'

s-7f3d0f0752fe51276ce96559778dd3087d8807
Habertürk'e konuşan Türkiye Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Bu durum bizim karşısında olduğumuz bir durum. Bu daha önce Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde de denendi ama orada hocalarımız, meslektaşlarımızla en azından bu işi durdurabilmiştik. Şimdi ise alanda hiç kimse bilgilendirilmeden, yeterince görüş alınmadan Türkiye'de açık öğretim psikoloji programı uygulanmak isteniyor. İstanbul Üniversitesi'nde bu program açıldı. Duyumlara göre ÖSYM'nin 2020 kataloğunda da yer alacak yani öğrenciler tercihte bulunabilecek. Bizim alanımızın birkaç büyük sıkıntısı var ve bunlar açıköğretim durumuyla da fazlasıyla etkileşiyor. Her yıl bu bölümden 3 bin ile 5 bin arasında öğrenci mezun oluyor. Şu anda alanda yaklaşık 50 bin psikolog var ve Türkiye'deki istihdam olanağı bu insanlar için yeterli değil yani işsizimiz çok. Meslek yasamız olmadığı için arkadaşlarımızın hangi koşullarda, hangi yetkilerle ve hangi yeterliliklerle çalışacağı belirlenmiş değil. Bu iş tamamen kurum ve kuruluşlarda çoğunlukla meslektaşımızın aleyhine düzenlenmiş yönetmeliklerle sürdürülüyor hatta bazılarında hiç yok. Psikologlar istihdama ihtiyaç duyarken çalışma koşulları açısından alan ihlallerine maruz kalıyorken bir de açıköğretim gibi mezun grubunun Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak."

'Bu eğitimi tam eğitim olarak kabul etmiyoruz'

s-dbf7fe49d07c9a52b880b912cacc0af1e56b4c
Bir başka sorunlarının ise sahte psikologlar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, "Bizim Türkiye'de en büyük mücadele ettiğimiz grup sahte psikologlar. Meslek yasasının olmaması ve bazı alandaki sıkıntılardan dolayı sahte psikologlar var. Bu kişiler bizim unvanımızı kullanıp insanları dolandıran çoğunlukla da psikolojik sağlık hizmeti verdiğini iddia eden insanlardır. Sahte psikologlarla mücadele için yasal desteği tam anlamıyla bulamamışken ve yeterli mesleki denetim mekanizması oluşmamışken açık öğretim lisanslı mezunların alandaki uygulamalar açısından daha büyük bir risk yaratacağını düşünüyoruz. Psikologlar mezuniyet sonrası uygulamalı alanlarda çalışan bir meslek grubudur. Açıköğretim psikoloji programları mesleki ve etik ihlaller, yanlış uygulamalar için risk oluşturacaktır. Çünkü mesleki tutum ancak sınıf ortamındaki etkileşimle kazanılabilir."

İstanbul Üniversitesi'nin açıköğretim psikoloji bölümü sosyal medyanın gündeminde

Açık Öğretim Fakültesi'nin Psikoloji Bölümü Açmasını Verdikleri Uyduruk Tavsiyelerle Yaratıcı Bir Şekilde Eleştiren Sahte Psikologlar
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER