İstismarlar, Suikastler, Siyasi İlişkiler: İsmailağa Cemaati Hakkında Neler Biliniyor?

Bir süredir böbrek rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören Nakşibendi Tarikatı’nın İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu, Twitter'da yaptığı "Mahmud efendi hazretleri dedem ha.

İstismarlar, Suikastler, Siyasi İlişkiler: İsmailağa Cemaati Hakkında Neler Biliniyor?

Bir süredir böbrek rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören Nakşibendi Tarikatı’nın İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında hayatını kaybetti.

Ölüm haberini torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu, Twitter'da yaptığı "Mahmud efendi hazretleri dedem hazreti Allah'a vasıl oldular" paylaşımıyla duyurdu.

Ustaoğlu'na Mahmut Efendi veya Efendi Hazretleri şeklinde hitap ediliyordu.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz dönemlerde ziyaret ettiği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Binali Yıldırım'ın görüştüğü İsmailağa Cemaati hakkında neler biliniyor? Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?

Gelin sizlere detaylarıyla anlatalım:

Öncelikle Nakşibendi tarikatını temsil eden dini topluluklardan biri olan İsmailağa Cemaati, 1970'lerin sonuna kadar İskenderpaşa Cemaati bünyesinde bulunan ve daha sonra ayrılan Mahmut Ustaosmanoğlu tarafından 1980'lerin başında kuruldu.

Cemaat ismini İstanbul'un Fatih ilçesindeki Çarşamba semtinde yaptırılan camiden alıyor. Bu cami Ustaosmanoğlu'nun 1954 senesinde İsmailağa Camii’nde imamlık görevine başladığı ve 1996 yılına kadar sürdürdüğü camidir. Cemaat için bu caminin önemi kuşkusuz büyük çünkü cami, cemaatin merkezi durumunda. Caminin yanında da İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı binası bulunuyor.

Cemaat sadece İstanbul Fatih'te değil, Türkiye'nin neredeyse her ilinde faaliyetlerini yürütüyor. Aş evleri, özel okullar, yardım organizasyonları, kütüphaneler, Kur'an kursları, yurtlarla örgütlenmelerini gerçekleştiriyorlar.

Bağışlar ve faaliyetlerin birçoğu ise İsmailağa Derneği aracılığıyla sağlanıyor.

Sadece Türkiye'de değil, İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu eliyle, 40 ülkede binlerce kişiye dini eğitim de veriyorlar. Halka açık dini eğitimlerle insanlara ulaşan cemaatin bir fetva hattı ve çağrı merkezi bile var.

İsmailağa Yayınları aracılığıyla da Türkçe ve Arapça kitaplarla kitlelerine ulaşıyorlar ve faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Ayrıca cemaate mensup erkekler, sakal bırakıp sarık ve cübbe kullanma zorunluluğu olduğu için diğer cemaatlerin mensuplarından ayırt edilebiliyor.

Fakat bunların yanında İsmailağa cemaati, geçmişte hem içlerindeki istismar, tecavüz olaylarıyla hem de mensuplarına yönelik suikast olaylarıyla gündeme gelmişti.

2010 yılında, İsmailağa cemaatinde İsmailağa cemaatinin “El Maruf" sorumlusu olduğu ileri sürülen Adem Sayar’ın 16 yaşındaki baldızına cinsel istismarda bulunduğu telefon kayıtlarından ortaya çıkmıştı.

İncelenen telefon görüşmelerinde Adem Sayar’ın, K.A’ya, “Banyodan çıktın mı çıkmadın mı, acı var mı, zorlandın mı” diye sorduğu K.A’nın da “Acı var, çok kötü acıdı” şeklinde yanıt verdiği belirtilmişti. Haber görseli: Cumhuriyet

Geçtiğimiz yıl da Kocaeli'nin Gölcük ilçesine bağlı Hamidiye Mahallesi'nde kendisini 'hoca' olarak tanıtan Ö.S., "Sana eşcinsel cin musallat olmuş" dediği bir genci cinsel istismara maruz bıraktı. Kaynak: İsmailağa Cemaati hocası 'Sana eşcinsel cin musallat olmuş' dediği genci de istismar etmişti.

İstismara uğrayan genç 'Arkadaşım odadan çıktıktan sonra hoca bana 'Ben de odadan çıkayım. Sen mastürbasyon yap, haz al. Eşcinsel cinler o sırada geliyor' dedi. Ben uygun olmayınca, 'O zaman benim yanımda mastürbasyon yap. Çünkü hazır olman lazım. O anda eşcinsel cinler geliyor' dedi. Haber görseli: siyasetcafe

Gelelim suikastlere: 5 Temmuz 1982’de, Üsküdar’daki Namazgâh Camisi yakınlarındaki bir inşaatta, Üsküdar Müftüsü Hasan Ali Ünal, silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Hasan Ali Ünal’ın ölümünde, İsmailağa Cemaati’nin parmağı olduğu kanısıyla soruşturma başlatılmıştı ve aralarında Mahmut Ustaosmanoğlu’nun da bulunduğu isimler İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanmıştı. Hasan Ali Ünal’ın İsmailağa Cemaati'nin faaliyetlerini engellemeye çalıştığı ve Mahmut Ustaosmanoğlu'nun Ünal'ın öldürülmesi için fetva verdiği belirtilmişti. Hamza Akdağ bu fetva üzerine Ünal’ı öldürdüğünü söylemişti fakat Mahmut Ustaosmanoğlu beraat etmişti.

Cemaatin önde gelenlerinden biri olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damadı Hızır Ali Muratoğlu, 1998’de, görev yaptığı camide cemaatle sohbet ettiği sırada öldürülmüştü.

Cemaat üyesi başka kişileri de öldürdüğü söylenen Ufuk Salih Hantal’ın yıllar sonra Muratoğlu cinayetini de işlediği ortaya çıkmıştı. Hızır Ali Muratoğlu’nun, kayınpederi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun liderliği üstleneceği de iddia edilmişti.

2006'da ise yine cemaatin önde gelen isimlerinden Bayram Ali Öztürk de, İsmailağa Camii'nde uğradığı bıçaklı saldırıda ölmüştü.

Bunların dışında cemaatin siyasilerle olan ilişkileri de sık sık gündeme gelmişti. 2014 ve 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemaat üyelerini ziyaret etttiği görüntüler ses getirmişti.

Erdoğan'ın İsmailağa Cemaati'ne yaptığı ziyaretin fotoğraflarını, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu Twitter hesabından paylaşmıştı.

Abdullah Gül de hem 2014 hem de 2015 yıllarında cemaati ve Mahmut Ustaosmanoğlu’nu ziyaret etmişti.

Binali Yıldırım da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olduğu seçim sürecinde İsmailağa Cemaati'ni ziyaret etmişti. İsmailağa Cemaati de destek açıklamaları yapmıştı.

Zaman zaman cemaat üyelerinin tepki çeken açıklamalarına da denk gelmiştik. Mesela, İsmailağa Cemaati'ne mensup Yusuf Demirtaş, Genç Gözde Derneği'nde düzenlenen bir sohbette üniversitelerin akrep yuvası olduğunu belirtmişti.

Haber görseli: Cumhuriyet

Cemaat lideri Ali Ulvi Uzunlar da okullarına kayıt olacak öğrencilerin yaşıtlarına oranla avantajlı olacağını iddia ederek, öğrencilere liseyi dışarıdan bitirme önerisinde bulunmuştu.

Haber görseli: Yurt

Fethullahçı örgütlenmenin tasfiyesi ile kamuda boşalan yerlere yeni cemaat ve dini örgütlenmelerin yerleştirildiği ve bu cemaatlerden birinin de İsmailağa Cemaati olduğu iddia edilmişti.

"Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de Mahmut Ustaosmanoğlu'nun yetiştirdiği bir isimdir.

2015 yılında Trabzonspor'da forma giyen Aykut Demir, İsmailağa cemaatine girmişti. Cübbe, sarık ve şalvar giyip sakal uzatan Demir'in yeni hali çok konuşulmuştu.

Cemaate girdikten sonra da futbol oynamaya devam eden Aykut Demir, geçtiğimiz aylarda Erzurumspor'un tüm oyuncuları Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından sahaya 'Savaşa hayır' tişörtleri ile çıkarken formayla çıkmıştı.

Demir'in bu hareketi sosyal medyada çok konuşulmuştu.

Tüm Takım 'Savaşa Hayır' Dedi, Takım Kaptanı O Tişörtü Giymeyi Reddetti!

Peki İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?

1929’da Trabzon’un Of ilçesine bağlı Tavşanlı Köyü’nde doğan Ustaosmanoğlu, imamlık yapan babasının etkisiyle 10 yaşında hafız oldu. Medrese eğitiminin ardından, 16 yaşında imamlık yapmaya ve dersler vermeye başladı. Nakşibendi şeyhi Ali Haydar Efendi’nin talebesi olan Ustaosmanoğlu, 1954’te İstanbul’da Fatih-Çarşamba’daki İsmailağa Camisi’nde 1954 yılından 1996'ya kadar imamlık yaptı. İlk evliliğini 1945 yılında henüz 16 yaşındayken teyzesinin kızı Zehra Ustaosmanoğlu ile gerçekleştiren Mahmut Ustaosmanoğlu, ilk eşinin vefatının ardından Müşerref Ustaosmanoğlu ile evlendi. biri kız olmak üzere 3 çocuk babasıdır

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İsmail Ağa Cemaati Üyelerinin Ekonomi Yorumu: 'Değişim Şart, Erbakan'ın Tırnağı Olamadı'

İlave Tv isimli YouTube kanalı İsmail ağa cemaat... video-play-button.svg
İsmailağa Cemaati’nden Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Yorumu: Açık Faizdir, Allah’a Harp İlan Etmektir'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER