Jimnastikçiler Yıllardır Tacize Uğradıklarını Söyledi: Yunanistan Spor Dünyasında #MeToo Hareketi

Yunanistan'da altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun üst düzey federasyon yetkilisi tarafından tacize uğradığını açıklamasının ardından #MeToo hareketi başladı.

Jimnastikçiler Yıllardır Tacize Uğradıklarını Söyledi: Yunanistan Spor Dünyasında #MeToo Hareketi

Yunanistan'da altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun üst düzey federasyon yetkilisi tarafından tacize uğradığını açıklamasının ardından #MeToo hareketi başladı. Ulusal Tiyatro'nun eski sanat yönetmeni tecavüz iddiaları nedeniyle tutuklanırken, jimnastikçiler de cinsel taciz ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirten mektup yayımladı.

s-2e298e16771b7e372c8135558dd6c27044468c
Yunanistan'da geçen ocak ayında altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun 1998’de Yelken Federasyonu’ndan bir yöneticinin cinsel saldırısına uğradığını açıklamasının yankıları sürerken, bu sefer de jimnastikçilerin Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Başbakan Kyriakos Mitsotakis'a gönderdikleri mektup ülkede gündem oldu.

Kadın ve erkeklerden oluşan 22 jimnastikçi, yıllardır antrenörleri tarafından taciz ve neredeyse işkenceye varan kötü muameleye maruz kaldıklarını yazdı.

s-7072c7cf639db3032bf81a1ff0e3c031ef2c7a
EfSyn gazetesinde yayımlanan mektupta, 1985'ten beri süregelen bu muameleler arasında zorla aç bırakma, psikolojik ve fiziksel ceza ve cinsel taciz olduğu belirtildi. Mektupta antrenörlerin çalışmalar sırasında sporculara tokat attıkları, tekmeledikleri, itip kaktıkları, objeler fırlattıkları ve hatta kadın sporcuları saçlarından sürükledikleri ifade edildi.

Zorlu antreman ve aç bırakma

s-d6c348e9a7c8d3423dc3660f71cf2277668317
Mektupta ayrıca bazı antrenörlerin matsız egzersiz yaptırarak yaralanmalara sebep oldukları, bazen de sakat sporcuları antrenmana katılmaya zorladıkları belirtildi. Sporcular, aşırı sıcaklıklarda antrenman yapmaya zorlandıklarını ve tuvalet molasına çıkamadıklarını da ifade etti. Mektupda, bazı sporcuların sıkı kilo kontrolü nedeniyle bayılana kadar aç kaldığı, spor kampları sırasında otellerde gizlice diş macunu ve yemek artıklarını yemek zorunda kaldıkları da yer aldı.

Federasyondan açıklama yok

s-b7c7653f6f86d67f6651e8d3318b320c84d4f6
Sporcuların avukatı Alexandros Adamidis gazeteye verdiği demeçte, "İlk defa, çok sayıda jimnastik sporcusunun psikolojik ve fiziksel tacizle ilgili protesto çığlıkları toplu halde dile getiriliyor" dedi.14 yıl sonra ilk kez geçen mart ayında yeni bir başkan seçen Jimnastik Fedarasyonu henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Sanat ve spor camiasındaki cinsel taciz iddiaları gündemde

s-78ff075fc3a0ef378c2299505342bb801a2541
Yunanistan'da son birkaç aydır sanat, spor ve eğitim dünyasındaki cinsel taciz iddiaları gündemde. ABD'de Hollywood'u sarsan Harvey Weinstein skandalının ardından, flört, taciz ya da cinsel saldırıları ifşa etmek amacıyla başlatılan #MeToo hareketini, Yunanistan'da altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun tacize uğradığını açıklaması başlattı. Bekatorou, 2000 Sidney Olimpiyatları için yapılan denemelerden kısa bir süre sonra, 21 yaşındayken otel odasında kıdemli bir federasyon üyesi tarafından 'cinsel tacize' maruz kaldığını söyledi. Yunan yelken federasyonundaki görevinden istifa etmesi istenen üst düzey yetkili erkek ise suçlamaları reddetti.Ardından Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'nun eski sanat yönetmeni Dimitris Lignadis'in küçük yaştaki kişilere tecavüz ettiği iddia edildi. Şubat ayında tutuklanan Lignadis, suçlamaları reddediyor. Konya'da Türk Yıldızları'na Ait Gösteri Uçağı Düştü - Alman Gazetesi Bild Oturma Düzenini Manşetine Taşıdı: 'Erdoğan Yanına Almadı' - Mustafa Sarıgül'ün 'Komut'lu Kadın Yürüyüşüne Tepkiler Gecikmedi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER