Kaczynski: Genç kadınlar çok alkol aldığı için çocuk yapmıyor

Polonya'da iktidar olan muhafazakâr milliyetçi parti lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkesindeki düşük doğum oranından üzüntü duyduğunu dile getirdi ve bu durumu genç kadınların aşırı alkol tüketimine bağladı. Kaczynski'nin bu sözleri özellikle muhalefet partileri ile bazı kesim.

Kaczynski: Genç kadınlar çok alkol aldığı için çocuk yapmıyor

Polonya'da iktidar olan muhafazakâr milliyetçi parti lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkesindeki düşük doğum oranından üzüntü duyduğunu dile getirdi ve bu durumu genç kadınların aşırı alkol tüketimine bağladı.

Kaczynski'nin bu sözleri özellikle muhalefet partileri ile bazı kesimlerin sert tepkisini çekti.

Cumartesi günü ülkenin kuzeydoğusundaki Elk kentinde konuşan lider Kaczynski, Polonya demografisinin "bazı insanların ve özellikle de bayanların belirli bir tutumu" nedeniyle zarar gördüğünü söyleyerek "Genç kadınlar, 25 yaşına kadar aynı yaştaki erkeklerin tükettiği kadar içki içmeye devam ederse hiç çocuk olmayacak. Unutmayın ki bir erkeğin alkolik olabilmesi için ortalama yirmi yıl boyunca (...) bir kadının alkolik olabilmesi içinse sadece iki yıl bu ölçüyü aşması gerekir" dedi. 

Kaczynski, aldığı bu bilgiyi "erkek hastalarının üçte birini alkolizmden kurtarmayı başardığını ama hiçbir kadını kurtaramadığını" söyleyen bir doktordan edindiğini söyledi.

Kadınların çok genç yaşta çocuk sahibi olmasından yana olmadığını, bir kadının anne olabilmesi için "olgunlaşması gerektiğini" de belirten Kaczynski  "Ama 25 yaşına kadar çok içiyorsa iyiye işaret değil" dedi.

Doğum oranı 1.37'ye kadar düştü

2023 yılında parlamento seçimleri yapılacak olan Polonya'da, İktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) Partisi lideri Kaczynski, seçim öncesinde bu konuyu ara ara gündeme taşıyor.

Merkezi İstatistik Ofisi'ne göre, Polonya'nın da doğum oranları son yıllarda düşüş gösteriyor. Bu oran 2020 yılında 1.37'e kadar geriledi.

Nüfusun azalmasını önlemek için istatistiksel açıdan gereken doğum oranı ise 2.1 seviyesinde olmalı.

2015'ten bu yana iktidarda olan PiS, ikinci çocuktan itibaren ödenen çocuk parasını da artırararak bu düşüşün önüne geçmeye çalışmıştı.

Muhalefet partilerine göre kürtaj konusunda katı sınırları bulunan Polonya, bazı kadınları hamile kalmaktan kaçınmaya teşvik ediyor. 

Güney Kore'de 41 yılın en düşük doğum oranı kaydedildi

 

Tanzanya'da doğum kontrol çağrısı

 

Babalara ''doğum izni'' konusu gündemde

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER