Kimsenin tohumuna yoksul değiliz

Bu salgında bir kere daha anladık ki, en manâlı şeyler sağlık ve yiyecek; ve tabii bunlara ulaşmak için de elde edilebilir kazanç...

Kimsenin tohumuna yoksul değiliz

Bu salgında bir kere daha anladık ki, en manâlı şeyler sağlık ve yiyecek; ve tabii bunlara ulaşmak için de elde edilebilir kazanç... böylece bundan sonradan hükûmetler özellikle gıdada kendi kendine yetebilmek için yeni adımlar atacak, istihdam politikaları bitmiş düzenlenecek. Türkiye'de de hükûmet "ekilmedik bir karış toprak kalmayacak" açıklaması ve takviye oranlarındaki artışlarla çalışmalarını hızlandıran hükûmet, aşırı fiyat artışlarını önlemeye dair adımlar da attı. Tarımın ve çiftçinin yeniden favori olmasından sevinç duyduklarını, fakat çok verimli topraklara fabrikalar, sanayi siteleri, ev siteleri kurulmasını eleştiren Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akçan "Şu lahza için en manâlı şey tarımda kendi kendine yetebilmek. Bunun için de yerli tohum. Biz dünyanın 91 ülkesine tohum satıyoruz. Hiç kimseye ihtiyacımız yok. Yerli tohum kullanalım" çağrısı yaptı.

İNSANIN ÜRETEMEDİĞİ TEK ŞEY TOPRAK
Türkiye'nin tarım ve tohumculuk politikasını Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) organizasyonundaki toplantıda anlatan Savaş Akçan "Dünyada insan eliyle üretilemeyen tek şey toprak" dedi. Akçan "Ama ne eyvah ki biz ekilebilir verimli arazilerimizin yüzde 50'sini kaybettik. Acilen define arazilerinin ekilmesi, toplulaştırma, ekilecek bir karış toprak bırakmama hedefleri heyecanla anlatılıyor. Bizim ekilebilir arazilerimiz boş yok. Burada mesele, arazilerimizi kaptırmamak. Manisa'daki 4 bin dönümlük Muradiye Orman Fidanlığı ve yandaki 3 bin dönümlük arazi Volkswagen'e fabrika arazisi için verildi. bununla beraber ülkemizin en bereketli topraklarında sanayi kurulu. Bir gıda krizinde kimse o otomobile bakmaz, otomobil yenmez. Toprak, belediyelerin, iktidarların inisiyatifine bırakılmaksızın kanunla korunmalı" diye konuştu.

PARANIZ OLSA DAHİ SATMIYORUM DERLERSE?
Türkiye'de üretim maliyetinin de yüksek olduğunu söyleyen Savaş Akçan "Almanya'daki üretici sübvansiyonlarla 0,50 avroya mazot alırken bizim çiftçimiz 1 avroya alıyor ve 3 liraya ürünü mal ediyor ve biz onu 1,5 liraya ürün ithal ederek nezaket ediyorsak, yarın çiftçi üretemez hâle gelir, ithalat yaptığımız ülkeler 'satmıyorum' derse ne yapacağız? Çiftçi geliriyle evladını okutamazsa o tarladan çıkar. Tarladan meydana çıkan çiftçiyi de yeniden döndüremezsiniz" dedi.

ÇİLEK HORMON TUTMAZ
Her birimiz iri çilekleri görünce "hormonlu bunlar" deriz. Ama Tohumcular Birliği yetkilileri "Çilek hormon tutmaz. Ayrıca hormon fazla pahalı bir şey. Kullanan o fiyata çilek satamaz zaten" diyor.

30 LİRAYA DOMATES Mİ?
"Cet tohumu kullanalım" çağrıları var. Bu çağrı gereksiz. O nesil tohum yüksek hacimli üretime kullanışlı yok. Sertifikalı, dayanıklılığı artırılmış tohum kullanmazsak, domatesi 30 liraya yeriz. 83 milyon vatandaşı, 40 milyon turisti, 8 milyon Suriyeliyi besleyemeyiz. Sertifikalı tohumla üretim de artacak. Sertifikasız tohum, garantisiz mahsul demektir. Nasıl âri hayvan ırkı için melezleme yapılıyor, hibrit tohum da benzer şey. Yani anne ve babasını seçip tohum üretmek."

İSRAİL EFSANESİ YALAN
Türkiye'de İsrail tohumunun kullanıldığı, bunun da insanları kelleştirip kısırlaştırdığı iddialarının bir efsaneden ibaret olduğunu söyleyen Savaş Akçan "90'lı yıllarda dayanıklı domates tohumunu İsrail üretmişti. O zaman biz aldık, tüm dünya aldı. Sonra Almanya, Fransa, İtalya üretti. Biz de onlardan alıyoruz ama İsrail efsanesi kaldı. İsrail'in ithalatımızdaki payı sadece binde 8" dedi.

NELER YAPMALI?
TOHUM MİLLİYETÇİLİĞİ: Tohumda 286,4 milyon dolarlık ihracat, 228,4 milyon dolarlık da ithalat yapıyoruz. 91 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yerli tohum daha verimli. Çiftlik Sahibi ikisini de ekip farkı görmeli.

DESTEKLER YETERSİZ: Türkiye'de gelirin yüzde 1'inin tarıma ayrılması gerektiği kanunda yazıyor. 5 trilyon liranın yüzde 1'i 50 milyar lira. Oysa destek 22 milyar liraya yeni geldi.

TASARLAMA DURUM: Ülkede ne değin patates-soğan yiyeceğimiz emin. Tasarlama şimdi durum.

DAHA SERT SUÇ OLUŞTURAN: Üreticinin 4 liraya satamadığı limon İstanbul'da 18 lira olmaz. Diğer şeyler var. Sıkı teftiş, sert suç oluşturan şart.

ZAMANINDA MAHSUL: Ocak ayında domates 10-15 lira. Ürünü vaktinde tüketelim. Dinç ve ucuz olsun.

Türkiye Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER