Klinik Testlerin Tamamlandığını Duyuran Rusya: 'Ekim'de Toplu Aşı Uygulamasına Başlıyoruz'

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Rusya'nın Kovid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planladıklarını açıkladı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Murashko, Moskova'daki Gamaleya .

Klinik Testlerin Tamamlandığını Duyuran Rusya: 'Ekim'de Toplu Aşı Uygulamasına Başlıyoruz'

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Rusya'nın Kovid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planladıklarını açıkladı.

s-dc90fefe3e18b82f3ced6c59202c09c58605bb
BBC Türkçe'nin aktardığına göre Murashko, Moskova'daki Gamaleya Ensititüsü tarafından geliştirilen aşının klinik testleri başarıyla geçtiğini ve kullanılabilmesi için resmi prosedür işlemlerinin hazırlandığını duyurdu.Murashko, ilk olarak doktorlar ve öğretmenlerin aşılanacağını söyledi.Reuters ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya'nın aşısının bu ay içerisinde onaylanmasının beklendiğini kaydetti.

Türkiye Sağlık Bakanlığı, Rusya ile aşı geliştirme ve ilaç üretimi konusunda ortak çalışma kararı almıştı.

s-19c048eb397a25a6d7cb09a370e036aeaab475
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Aşı Bilim Kurulu'nun Rus tarafıyla ilk toplantısını Haziran ayında gerçekleştirdiği duyurulmuştu.Haziran ayında yapılan açıklamada, "Türkiye'de TÜSEB ve TÜBİTAK destekli 13 farklı Kovid-19 aşı projesi yürütülüyor ve 4 merkezde hayvan deneyleri aşamasına gelindi. Rusya'da ise yakın zamanda klinik çalışmalara başlanacak. İki ülke bu aşamada çalışmaları birlikte yürütecek" denilmişti.Henüz Türkiye'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Ancak bazı uzmanlar, Rusya'nın aşı çalışmalarında hızlı davranmasına şüpheyle yaklaşıyor.

s-a5f90b5080910faf1db1fb5500a51fa0531fb7
Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Doktor Anthony Fauci, Cuma günü Rusya ve Çin'in aşıyı kullanmaya başlamadan önce "gerçekten test ettiklerini umduğunu" söyledi. Fauci, ABD'nin "güvenilir ve etkili" aşısının yıl sonunda hazır olmasını beklediklerini kaydetti.

Dünya çapında koronavirüse karşı onlarca aşı geliştirme çalışması yürütülüyor ve 20'den fazlasının klinik test aşamasında olduğu belirtiliyor.

s-10f28a39c3b64a875b3650a756bf5612ecf24e
Geçen ay ABD, İngiltere ve Kanada; bir Rus hacker grubunu Kovid-19 aşısı geliştiren şirketleri hedef almakla suçlamıştı. 3 Ülkeden Rusya'ya 'Koronavirüs Aşısı' Suçlaması: Verileri Çalmaya Çalıştılar - ABD Adalet Bakanlığı ayrıca ABD şirketlerinin sistemlerine sızarak aşı konusunda bilgi edinmeye çalışan iki Çinliye resmi suçlama yöneltmiş, Pekin'i de hackerları desteklemek ve korumakla suçlamıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER