Koltuk Krizi Devam Ediyor: 'Kravat Taksam Böyle Olur muydu?'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde yaşanan koltuk krizinde yeni bir tartışma başladı.

Koltuk Krizi Devam Ediyor: 'Kravat Taksam Böyle Olur muydu?'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde yaşanan koltuk krizinde yeni bir tartışma başladı. Von der Leyen, yaşanan olayda 'cinsiyetçiliği' sorumlu tuttu.

s-aa82aa3fc1e6be89fba1b95fc578c12f73ba64
AB Konseyi Başkanı Michel'in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana sandalyelerde oturması, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ise ayakta kaldığı görüntü tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Olayın başrolü isimlerden açıklamalar gelmiş, dünya basını olayda Türkiye'nin kabahati olmadığına, Michel ile Von der Leyen arasındaki krize dikkat çekmişti.

Avrupa Parlamentosu'nda kadın milletvekillerine hitap eden von der Leyen, ilk kez o an nasıl hissettiğini açıkladı.

s-6de0217ee09828dbba95cd99ee78c93b95c195

'Böyle davranılmasını bekliyordum'

s-11cbf66abf17eb4646152db4da419c3e7e91d1
Avrupa Komisyonu Başkanı, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme sırasında Erdoğan'ın yanında bir sandalyeye değil, uzaktaki üçlü kanepeye oturmak zorunda kalmasından 'cinsiyetçiliği' sorumlu tutarak "Oldu, çünkü ben bir kadınım. Avrupa Komisyonu'nun başkanı olan ilk kadın benim. Avrupa Komisyonu Başkanı'yım. İki hafta önce bir Komisyon Başkanı olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğimde böyle davranılmasını bekliyordum. Ama böyle davranılmadı. Herhangi bir Avrupa Anlaşması'nda bana nasıl davranıldığına dair herhangi bir gerekçe bulamıyorum, bu yüzden bunun kadın olduğum için olduğu sonucuna varmalıyım. Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu? Önceki toplantıların resimlerinde sandalye sıkıntısı görmedim ama kadın resimleri de görmedim." dedi.

'Bir kadın olarak incinmiş hissettim'

s-d7e23db0b0d967955154f05530cff4c22a6dd3
"Bir kadın ve bir Avrupalı ​​olarak kendimi incinmiş ve yalnız hissettim" diyen von der Leyen, "Bu, oturma düzenlemeleri veya protokolle ilgili değil. Bu, kim olduğumuzun özüne iniyor. Bu, Birliğimizin savunduğu değerlere gidiyor ve bu, kadınlara eşit muamele görmeden önce ne kadar ileri gitmemiz gerektiğini gösteriyor, her zaman ve her yerde" dedi.Kendisinin ayrıcalıklı bir konumda olduğunu ve son derece saygın bir kurumun lideri olarak sesini yükseltebileceğini kabul eden Komisyon Başkanı, "Bir lider olarak sesimi yükseltebilirim ve kendimi duyurabilirim. Ama yapamayan milyonlarca kadın ne olacak? Gezegenimizin her köşesinde her gün yaralanan, gücü olmayan veya sesini yükseltemeyen kadınlar..." diye konuştu.

Konuyla ilgili söz alan Charles Michel ise, yaşananlardan dolayı özür diledi.

s-dfc47563b1918fbde485f74eaea12f3cf8bac9
Michel, sandalyesini Von der Leyen'e bırakması gerektiğini belirterek, "Türkiye ile 27 üyeli Avrupa Birliği arasında ilişkiler gittikçe kötüleşiyor. Böyle davranarak, daha da büyük bir krize yol açmak istemedim. Leyen ve ben, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için söz verdik ve protokol ile diplomasi ekiplerimize bunun için gerekli talimatları verdik. Bu görüntülerin birçok kadını gücendirdiğini anlıyorum" dedi. Tekel Bayiler Birliği Platformu Başkanı: '17 Mayıs'a Kadar Alkol Satışı Yasaklandı' - ABD'de Polis, Silahsız Siyah Genci Önce Evine Bırakmış, Sonra da Vurmuş - İnsanlığın Gezegen Üzerindeki Etkisi: Eriyen Buzullar Nedeniyle Dünyanın Ekseni Kaydı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER