Köpeklerin İlk Kez Ne Zaman ve Nerede Evcilleştirildiği Bulundu

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, insanların köpekleri 23 bin yıl önce Sibirya’da evcilleştirmeye başladığını ve 15 bin yıl önce Amerika kıtasına giden ilk kişilerin bu canlıları yanlarında götürdüğünü ortaya koydu. İngiltere'deki Durham Üniversitesi’n.

Köpeklerin İlk Kez Ne Zaman ve Nerede Evcilleştirildiği Bulundu

Bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, insanların köpekleri 23 bin yıl önce Sibirya’da evcilleştirmeye başladığını ve 15 bin yıl önce Amerika kıtasına giden ilk kişilerin bu canlıları yanlarında götürdüğünü ortaya koydu.

s-b7e449dc18773e93ea2af41957d6d3779ccf3a
İngiltere'deki Durham Üniversitesi’nden Arkeolog Angela Perri’nin yönettiği araştırma ekibi, kadim insanlarla köpeklerin arkeolojik ve genetik kayıtlarını inceledi.Köpek evcilleştirmeye dair araştırmalarda ne zaman ve nerede sorularının uzun zamandır sorulduğunu ancak nasıl ve neden sorularının sık sık göz ardı edildiğini, kendilerinin bunu da araştırdığını söyleyenDr. Perri, şöyle devam etti:
Sibirya’da gerçekleşen köpek evcilleştirme, insan ve köpek ilişkisinin kökenleri hakkında her zaman sahip olduğumuz birçok soruyu yanıtlıyor. Arkeoloji, genetik ve zamana ait bulmaca parçalarını bir araya getirerek köpeklerin Sibirya’da evcilleştirildiği, oradan Amerika’ya ve dünyanın dört bir köşesine dağıldığı çok daha net bir resim görüyoruz.

"Köpeklerin Sibirya’da bir yerlerde bulunmuş olmaları gerektiğini biliyoruz"

s-d5ea59e3c6ad61261c4eac627f44c491594843
Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden Genetikçi Laurent Frantz ise “Kesin olarak bildiğimiz tek şey evcilleştirmenin Amerika’da gerçekleşmediğiydi. Kadim köpeklerin genetik imzalarından, şimdi insanlar Amerika’ya göç etmeden önce köpeklerin Sibirya’da bir yerlerde bulunmuş olmaları gerektiğini biliyoruz” dedi.Bilim insanları araştırmada, dünyanın birçok yerinden, bazıları 10 bin yıl öncesine dayanan 200’den fazla köpeğin mitokondriyal DNA’sını (fosillerde genomun çoğunu kodlayan nükleer DNA’dan daha fazla bulunan kısa diziler -ed.n.) analiz etti.Bulgular, bütün kadim Amerikan köpeklerinin A2b adlı genetik imzayı taşıdığını ve Kuzey Amerika’nın farklı bölgelerine yerleşirken 4 gruba bölündüğünü gösterdi.Araştırma ekibi, bu bölünmelerin zamanlaması ve konumunun kadim Amerikan yerlilerinkiyle fazlasıyla benzediğini keşfetti. Bunlar, Sibirya’da yaklaşık 21 bin yıl önce ortaya çıkan ve bilim insanlarının Ata Amerikan Yerlileri diye adlandırdığı grubun torunları. s-dc32f105387c6c50eae25fe44246f853cdc4c2
Phys.org'un haberine göre ekip, bu insanların Amerika’ya 15 bin yıl önce geldiklerinde yanlarında köpek getirdiği sonucuna vardı. Araştırmaya devam eden ekip, A2b'yi taşıyan köpeklerin yaklaşık 23 bin yıl önce Sibirya’da yaşayan bir köpek soyundan geldiğini tespit etti.Araştırmada yer alan, Oxford Üniversitesi’nden Profesör Greger Larson ise daha önce birçok araştırmacının köpeklerin Avrasya’da, Avrupa’da veya Çin’de evcilleştirildiğini öne sürdüğünü belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
Kadim insanlar ve köpeklerden elde edilen birleşik kanıtlar, köpeklerin evcilleştirilmenin başladığı muhtemel bölge olarak Sibirya ve Kuzeydoğu Asya’ya işaret ediyor. Bilim insanları, 23 bin ila 19 bin yıl önceki Son Buzul Maksimum sırasında Beringiya diye bilinen Kanada ve Rusya arasındaki kara ve deniz alanıyla Sibirya’nın çoğu bölgesinin aşırı soğuk, kuru ve büyük ölçüde buzsuz olduğunu belirtti. Bu döneme yol açan ve devam eden sert iklim koşullarının aynı ava ilgisi göz önüne alındığında insan ve kurt popülasyonlarının yakınlaşmasını sağlayabileceğini söyledi.
Fırtına Çatıları Uçurdu, Ağaç ve Direkleri Devirdi: Manisa'dan Ürkütücü Manzaralar... - Schengen Ülkeleri Arasında İlk: İzlanda'da Aşı Pasaportuna Geçme Kararı Aldı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER