Koronavirüs İran'da Yayılıyor: Peki Sınır Kapılarında Durum Ne?

İranlı bir yetkili bugün ülkedeki koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 10 kişi daha artarak 28'e, ölü sayısının ise 5'e yükseldiğini açıkladı.

Koronavirüs İran'da Yayılıyor: Peki Sınır Kapılarında Durum Ne?

İranlı bir yetkili bugün ülkedeki koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 10 kişi daha artarak 28'e, ölü sayısının ise 5'e yükseldiğini açıkladı. İran ile Türkiye arasındaki sınır kapıları ise hâlâ aktif durumda. Giriş ve çıkışların devam ettiği sınır kapılarında salgın tehlikesine karşı çeşitli önlemler alınıyor. Sağlık Bakanı hastalık belirtisi olanları sınırdan içeriye alınmadığını belirtirken, İran'a gitmek zorunda kalan TIR sürücüleri tedirginlik yaşadıklarını söylüyor. Türk Tabipler Birliği'nden yapılan açıklamada ise "Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs ile ilgili yaptığı çalışmalarda daha aktif önlem alma ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.” denildi.

s-ed970ce86f3acb451eda0a0f46f0c51eac00d5
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, İran'da Kovid-19 vaka sayısının 28'e yükseldiğini, ölü sayısının 5'e çıktığını belirtti.

Sınır kapılarında durum ne?

s-f3293a62b2e871f8b9585ca3ede8a66a9e5d5c
İran ile Türkiye arasında aktif durumda 3 sınır kapısı bulunuyor. Bunlar;Ağrı'da Gürbulak Sınır Kapısı, Van'da Kapıköy Sınır Kapısı Hakkari'deki Esendere Sınır Kapısı.DHA, İran'daki ölümlerin ardından Gürbulak Sınır Kapısı'nda bazı tedbirlerin alınmaya başlandığını belirtti.Çalışanların plastik eldiven, maske ve dezenfektan kullanmaya başladığı aktarıldı.Türkiye'ye giriş yapmak isteyenler, pasaport kontrolünden önce sınır kapısında görevlendirilen 1 doktor ve 3 hemşire tarafından sağlık taramasından geçiriliyor. Sınırda ateş, öksürük, burun akıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcular içeriye alınmamaya başlandı. Gürbulak sınır kapısında benzer bir vaka önceki gün içeriye alınmadı.

Gürbulak'tan İran'a geçecek TIR şoförleri tedirgin.

Gürbulak'tan İran'a geçecek TIR şoförleri tedirgin. Gürbulak'tan İran'a geçecek TIR şoförleri tedirgin. 5e514c11d0c06df559a81740.jpg

Van'daki Kapıköy Gümrük Kapısı'na termal kamera kurulacak

s-bd6e7a61636fbfd08e0f321117b8bed78eb254
Van Valiliği, acil bir toplantı düzenleyerek sınır kapısına termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması konusunda karar aldı.

"Hastalık belirtisi olanları sınırdan almamaya başladık"

s-847c8feb49795c6589837ad7211d2600fb5879
Dün İranlı mevkidaşı ile görüşen Sağlık Bakanı, İran'daki son duruma ilişkin bilgi almıştı. Sağlık Bakanı Açıkladı: İran'da Koronavirüsten 5 Kişi Öldü! Bakan Fahrettin Koca, İranlı bakanla yaptığı görüşmenin ardından "İran'dan gelen bütün yolcuları pasaport kontrolünden önce olmak üzere sağlık personelimiz sağlık kontrolünden geçirmeye başladı. Dünden bu yana özellikle hasta olan, ateşi olan veya öksürük, burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcuları sınırdan içeri almamaya başladık" açıklamasını yapmıştı.

Bakan Koca'nın sınır kapılarındaki önlemlere ilişkin açıklaması

Bakan Koca'nın sınır kapılarındaki önlemlere ilişkin açıklaması Bakan Koca'nın sınır kapılarındaki önlemlere ilişkin açıklaması 5e514439f108ec50581e4e31.jpg
"Biz bu hudut kapılarımızda 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Dün geceden itibaren İran'dan gelen bütün yolcuları pasaport kontrolünden önce olmak üzere sağlık personelimiz sağlık kontrolünden geçirmeye başladı. Dünden bu yana özellikle hasta olan, ateşi olan veya öksürük, burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcuları sınırdan içeri almamaya başladık. Ağrı sınır kapısında benzer bir vakayı dün içeri almamış olduk. Bu muayeneleri herkese mutlak yapmayı ve bu süreçte ülke içerisinde de adres ve iletişim bilgileri olmayan kişiyi de almamayı... Yani her birine bir kart doldurulup, hem iletişim ve adres bilgilerini almayı, Kum kenti veya son 14 günde Kum kentine uğramış kişileri de bu süreçte almayı düşünmediğimizi de ifade ettik."

"İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir belge alınacak"

Koca, İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir bir resmi bir belge talepleri olduğunu belirterek, "Bu talebimiz uygun görüldü, pazar akşamından itibaren devreye girmiş olacak. Bütün bunlara, bu belgeye rağmen yine 24 saat sağlık ekibimiz herkesi yine sağlık kontrolünden geçirerek uygulamamıza devam etmiş olacağız." dedi.

Türk Tabipler Birliği de İran'daki ölümlerin ardından alınacak önlemlere ilişkin bir açıklama yaptı.

s-d96c29ab2deee7ab61c73b7f7ad48181a5f070
Açıklamada virüsün İran’da görülmesinin Türkiye’de de endişeye yol açtığı belirtti. Açıklamanın devamında şöyle denildi:“Her ne kadar İran, söz konusu hastalık açısından endemik bir ülke olmasa da ölümlerin görülmesi İran’da çok sayıda enfekte kişi olduğu şüphesini doğurduğundan bir takım ciddi önlemlerin alınması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın Coronavirüs ile ilgili yaptığı çalışmalarda daha aktif önlem alma ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.”

TTB virüse karşı önerilerini şöyle sıraladı:

*İran’a gidiş gelişlerde kontrollü bir geçiş sağlanmalıdır (sınır kapıları havayolu). İran’a gidip gelen, ateş ve hastalığın diğer belirtilerine sahip olan kişilerin izolasyonu gerekmektedir.*Sağlık çalışanlarına yönelik koruma önlemlerine öncelik verilmeli ve bu çalışmalar Sağlık Bakanlığı eliyle yönetilmelidir (hastane yönetimlerine bırakılmamalıdır.)*Hasta kişilerin bakımı sırasında özellikli işlemler yapılacağı zaman kullanılması şart olan N95 maskelerinin ve rutin sağlık bakımında kullanılması önerilen tıbbi maskelerin piyasada tükenmesi, maskeleri kullanması gereken riskli grupların ve özellikle sağlık çalışanlarının maskeye ulaşamaması ile sonuçlanabilir. Bu durumu önlemek için Sağlık Bakanlığı eliyle sağlık çalışanlarına maske temin edilmelidir.*Toplumda yaygın olarak gözlenen tıbbi maske kullanımı hastalığın bulaşmasını önlemeyeceği gibi ayrıca risk oluşturduğunu belirtmeliyiz. Bunun nedeni aynı maskenin birden çok kullanılması ve bu maskelerin enfeksiyon odağı haline gelmesidir.*Sağlık Bakanlığı tarafından üretilen mevcut bilgi materyalleri yerel yönetimlerin de sürece katılımıyla toplumun her kesimine yaygınlaştırılmalıdır.

İran'dan gelen haberler sonrası sosyal medyada İran'a açılan sınır kapılarının kapatılması çağırıları yapılmıştı. Açılan etiket TT listesine girmişti.

s-041a8505356361b070cae433507d1554d7434c
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER