Kovid-19'a Yakalanan 28 Yaşındaki Acil Servis Doktoru: 'Nasılsa Genciz, Bir Şey Olmaz Demeyin'

İstanbul'da ivedi servis hekimi olarak tahsis yapan 28 yaşındaki Fatih Cırıl, 1,5 ay önce koronavirüs’e yakalandı.

Kovid-19'a Yakalanan 28 Yaşındaki Acil Servis Doktoru: 'Nasılsa Genciz, Bir Şey Olmaz Demeyin'

İstanbul'da ivedi servis hekimi olarak tahsis yapan 28 yaşındaki Fatih Cırıl, 1,5 ay önce koronavirüs’e yakalandı. Sigara dahi kullanmayan, hiçbir kronik hastalığı olmayan genç hekim, hastalık yüzünden on günde 7-8 kilo verdi, yoğun bakımın eşiğinden döndü. sosyal ağ hesabından “Nasılsa genciz, ayaktan atlatırız demeyelim” mesajı ile akciğer tomografi görüntüsünü paylaşan Dr. Cırıl, “Bu işin şakası yok, nefes alamadıkça ölümü düşünüyorsunuz. Dışarı çıkmak zorunda olmayanlar evde kalsın, çıkanlar da maskesini mutlaka taksın” dedi.

s-0226c564797516624e75999c855913bb6a5ed3
İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Kliniği’nin genç doktorlarından Muhammed Fatih Cırıl (28), böylece çok meslektaşı gibi pandemi döneminde yüzlerce Kovid vakasına müdahale etti, hastalara şifa yapabilmek için haftalarca ailesinden farklı, görevi başında ter döktü. “Sigara kullanmıyorum, dinç besleniyorum, gribe bile 2-3 yılda bir yakalanırdım. Onu da hap kullanmadan atlatırdım. Bağışıklık sistemime çok güveniyordum. O nedenle Kovid olsam da hafif atlatırım her hâlükarda diye düşünüyordum fakat pek olmadı” diyen Dr. Cırıl, yaşadıklarını DHA'ya  anlattı.

"Akciğer tomografim umutsuzluğa düşürmüştü"

s-3ec9806c905a5a9cc15dde69d918c667ad2967
Nisan ayında halsizlik ve yüksek ateş şikayetleri başlayınca çalıştığı hastanede PCR sürüntüsü alındığını ve kan testleri yapıldığını bildiren Dr. Cırıl, 
“Halsizlik, kırgınlık, alev ve iştahsızlık başladı. Şüphelendim ve anında kendimi izole ettim. Kan ve PCR testlerim yapıldı. Sürüntü sonucum iki gün sonradan çıktı. Sonuç pozitifti. Zaten kendimi izole etmiştim, şüphelendiğimiz an tedaviye başlanmıştı. Ama takriben 5-6 gün içinde durumum hızla kötüleşti. Az Daha hiçbir şey yiyemedim, sadece akıcı gıdalarla beslenmeye başladım. Bulantı, kusma, ishal başladı. Ayrıca gıda zorluğum hem ishalin artması üstüne tansiyonum düştü, taşikardi gelişti. Hayatımda ilk kere bayılma atağı geçirdim. Diğer Taraftan iki kere. 10 gün içinde şiddetli öksürük başladı. Akciğer tomografim çekildi. Tomografi görüntüleri moralimi fazla bozdu çünkü iyi görünmüyordu ve gitgide ilerleyecek mi, yoğun bakım gerekecek mi endişeleri yaşadım. İkinci bir ilaç tedavisine geçildi ve onunla birlikte düzelmeye başladım. En azından yemek yemek yiyebiliyordum. Nefes darlığım azalmaya başladı. 14 ve 21. günlerde iki kere test alındı. Onlar da olumsuz çıktı. Gittikçe toparladım” dedi.

"Ölümü düşündüğüm anlar oldu"

s-f67f1cc3d87d3f8112007d9851936867b8c7e8
Tedavisinin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hala ara ara nefes darlığı ve öksürükleri olduğuna işaret eden genç hekim şunları söyledi: 
“Hala ateşim biraz yükselse 'yine mi' endişesi yaşıyorum. Korkmuyor değilim. Ama ilk başta hepimiz, genciz sonuçta, ne olacak, ayakta atlatırız diye düşünüyorduk. Ama yataklara düştüm, yemek yiyemedim, on günde 7-8 kilo verdim. Hayatımda ilk defa bayılma atağı geçirdim. Hastalığın gerçekten ne kadar ciddi olduğunu o zaman anladım belki de. Grip bile geçirmeyen, neredeyse hiç ilaç kullanmayan biriydim. Daha önce hastaneye yatış öyküm yok, alkol sigara gibi alışkanlıklarım yok. İnsan nefes almakta zorlanıyor, gece boyu terlemekten uyuyamıyorsunuz. İlk günler ölümü bile düşündüğüm oldu. Mesela benim babam vefat etti, annemle kardeşim var sadece, 'onlar ne olacak' diye düşündüm o hasta yatağında.”

"Haftada bir, iki kişiye düşmüştü. Şimdi günde iki, üç vaka görüyoruz"

s-b3697d6c7c6c4915db5a1ae77c420052116fad
Salgın başladıktan sonra hastanenin pandemi polikliniği açılmadan hemen önceki günlerinde acil servise Kovid şüphesiyle günde yaklaşık 200 hasta başvurduğunu; her gün, PCR sonucu veya akciğer tomografisi pozitif çıkan 40-50 hasta yatırdıkları günler olduğunu anlatan Dr. Fatih Cırıl, 
“Sonra gittikçe azalan bir trend yaşadık. Ama bilhassa bu normalleşme süreciyle beraber eski tipik tomografi görüntülerini daha sık görmeye başladık tekrar. Bir ara haftada yalnızca birkaç vakada belirsiz tomografi bulgusuna rastlarken acilen yine günde 2-3 kişiye Kovid şüphesiyle testler yapmaya başladık” dedi.

"Fazla dramatik vakalara da şahit olduk"

s-92eb9b9445a22f007325fa94869483fe0b087e
Salgının dalgalı bir seyir gösterdiğini vurgulayan Dr. Cırıl, şunları anlattı:
“Ne değin maske takarsak, ne dek uzaklık ve hijyene uyarı etmeyi başarırsak bu salgın öyle azalacak. Biz pandemi süresince fazla fena vakalara tanık olduk. Bir De 19-20 yaşlarında, oksijen seviyesi 98-99 olması gerekirken 80-85 düzeyine inmiş hatta yoğun bakıma kadar ilerlemiş vakalardı. Fazla dramatik olaylar da yaşadık burada. Örneğin bir hastamız Kovid sebebiyle vefat etti. Eşi de o üzüntü ile kalp krizi geçirdi. Düşünün, bir kişi bir keza babasını kaybetti, ayrıca de annesini kalp krizi ile anjiyoya yollamak zorunda kaldı.”

"Tek yanlış bütün doğruları götürüyor"

s-83bf67577a06bccdca5f5618e4b1a48504fd99
“Bu rahatsızlık 14 gün dinlenirim geçer gibi bir durum yok” diyen Dr. Fatih Cırıl, sözlerini şöyle noktaladı:
“İşe gitmek zorunda olan, toplu taşımayı uygulamak zorunda kalanlara bir şey diyemeyiz kuşkusuz. Maskelerini mutlaka takarak, mesafeye dikkat ederek kendilerini ve çevresindekileri korumaya dikkat etmeliler. Lakin evde kalabilme imkanı olduğu halde sırf çok sıkıldım, sosyalleşeyim, dışarı çıkayım, piknik yapayım diye hareket edenler, bu işin ciddiyetinin farkında olan değil. 2,5 ay yasaklarla evde kalıp acilen yasaklar kalktı diye dışarı çıkan biri örneğin bir restorana gitse ve virüs bulaşsa; o 2,5 ayın hiçbir anlamı kalmayacak. Yalnızca bir defa dışarı çıkmakla hasta olmuş olacak. Olur Ya de hayatını mahvetmiş olacak. Üç yanlış bir doğruyu götürmüyor bu işte. Tek yanlış tüm doğruları götürüyor. O nedenle evde kalma imkanı olan herkes mümkünse evde kalmaya devam etmeli ve çıkacaksa da maske uzaklık hijyen kuralına sıkı uymalı.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER