Leyla Aydemir Davasında 3 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi: 'Cinayet Hafıza Birliğiyle İşlendi'

Sancı’da 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili esir yargılanan amca Yusuf Aydemir ile akrabaları Mehmet Ali Aydemir ve köylüleri Besim Dursun hakkında mütaalasını tamamlayan Cumhuriyet savcısı, 3 sanığın akıl ve eylem birl.

Leyla Aydemir Davasında 3 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi: 'Cinayet Hafıza Birliğiyle İşlendi'

Sancı’da 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili esir yargılanan amca Yusuf Aydemir ile akrabaları Mehmet Ali Aydemir ve köylüleri Besim Dursun hakkında mütaalasını tamamlayan Cumhuriyet savcısı, 3 sanığın akıl ve eylem birliği içerisinde Leyla’yı öldürdüklerinin anlaşıldığını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet ile 14’er yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

s-9f640c1b36816918cf4bcd0c219bdbd594d726
Kent merkezinde yaşamış Şükran- Nihat Aydemir çiftinin 7 çocuğundan 6'ncısı olan Leyla Aydemir, Ramazan Bayramı dolayısıyla geldikleri dedesinin yaşadığı Bezirhane köyünde, 15 Haziran 2018 tarihinde kayboldu. Tüm Türkiye'nin bulunması için seferber olduğu Leyla'nın 18 gün daha sonra, köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkisinde cansız bedeni bulundu. Su içinde bulunan küçük kızın babası Nihat Aydemir'in kuzeni Mehmet Ali Aydemir (33), 18 Temmuz günü 'bile bile öldürme' suçundan tutuklandı.

7 sanığa dava açıldı

s-e418b8b8f2909b52aab011d87b81e569b97d1c
Sancı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Mehmet Ali Aydemir'in de arasında olduğu 7 davalı hakkında çocuğa ya da karoser veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda yer alan kişiye karşı mahsus öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet, iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 14'er yıla dek hapis cezası istemiyle 1'inci Ağır Canice Mahkemesi'ne dava açıldı.

Babası davacı olmadı

Leyla Aydemir Davası: Baba 'Cinayeti Ailemin İşlediğine İnanmıyorum' Dedi, Anne Susma Hakkını Kullandı - Davanın 20 Eylül 2019 günü görülen birincil duruşmasında, baba Nihat Aydemir sanıklardan şikayetçi olmadı. Anne Şükran Aydemir ise davacı oldu. Duruşma heyeti, Leyla'nın amcası Yusuf Aydemir'i 'suçu işlediğine karşın bedensel deliller bulunduğu ve dinlenilmeyen tanıklar üzerinde zorlama kurma ihtimali olduğu' gerekçesiyle tutukladı. 19 Aralık 2019 günü, dosya üzerinden yapılan tutukluluk değerlendirmesinde ise Mehmet Ali Aydemir, 'mevcut delil durumu ile tutuklulukta geçen zaman ve dosyanın geldiği aşama' dikkate alınarak, adli denetim şartıyla serbest bırakıldı.

Babayı "seni ciğerinle nezaket edeceğim" diye tehdit etmiş

s-a939c71304a32566853381e8505c4d7ff28856
Baba Nihat Aydemir  Nisan ayındaki mahkeme, koronavirüs tedbirleri dahilinde 3 Temmuz'a ertelenirken, Cumhuriyet savcısı, hakkında mütalaasını bugün mahkemeye sundu. Baba Nihat Aydemir ile sanık Besim Dursun'un oğlunun Kanada'ya gönderilmesinden kaynaklı para meselesi olduğu anlatılan mütaalada, sanık Dursun'un olaydan birkaç sene önce Aydemir'e, "Ant olsun ben sana ciğer acısını yaşatacağım, ben seni ciğerinle terbiye edeceğim" diye sözler söylediği kaydedildi. 'Yiğit' kod adlı bakımlı tanığın, taziye ziyareti esnasında Yusuf Aydemir ve Besim Dursun'un evden sıkça çıkıp, geri döndüklerini bildirdiği ifade edilen mütalaada, Leyla'nın sanık Dursun'un evinin önünden kaybolduğunun öteki tanıkların ifadeleriyle de sabit olduğu vurgulandı. Mütalaada,"Yapılan HTS incelemesinde, sanık Yusuf ve Besim'in maktul Leyla'ya ait cesedin bulunduğu sırada görüşme gerçekleştirdikleri saptama edilmiştir" denildi.

"İki kardeşin aralarında husumet vardı"

s-fe849e25848fff8e6b80c54565c7b8c214bdfa
Baba Nihat Aydemir ile Yusuf Aydemir arasında da servet ve alacak meselesi yüzünden husumet olduğu ifade edilen mütalaada, tutsak amcanın teknik takibe takılan telefon kayıtları da yer aldı. Mütalaada şöyle denildi: "Davalı Yusuf Aydemir'in sanık Besim Dursun ile yakın arkadaşlığının olduğu, maktul Leyla'nın kaybolduğu gün taziye evinde davalı Yusuf ve Besim'in sürekli bir yerlere gidip baştan döndüğü, maktul Leyla'yı, davalı Yusuf'un ortadan kaybolduğu yere doğru yönlendirdiği ve Leyla'nın kaybolmadan önce sanık Yusuf'un yanına olduğu şahit beyanlarından anlaşıldığı, Yusuf'un tape kayıtlarında, kolluk görevlilerine bir şey anlatmadığını, diğerlerinin de anlatmamaları ile kolluk ekiplerine uyarı etmeleri yönünde konuşmalar yaptığı saptandı."

"Kıyafetsiz olduğunu bilmesi hayatın olağan akışına tutarsız"

s-32e3603695da0d3eaaaa1158ca5b96cb9d797b
Mehmet Ali Aydemir Sanık Mehmet Ali Aydemir'in ise Leyla'yı ablası Ayşe Artam'ın evine bıraktığı kaydedilen mütalaada, "Maktulün cesedine ulaşıldığı sırada kolluk ekiplerince tutulan tutanağa göre, cesedi jandarma ekipleri açık havada kimsenin görmemesine rağmen davalı Mehmet Ali, Leyla'nın kıyafetsiz olduğunu ve kıyafetlerini arayacağını ekiplere bildirdi. Sanık Mehmet Ali'nin maktulün kıyafetsiz bulunduğunu bilmesi, hayatın alışılmış akışına aykırıdır. Sanığın hem maktulün bulunması için çalışan görevlileri yanılttığı ve yanlış yönlendirdiği de sabittir" denildi.Savcı amca Musa Aydemir hakkında delil yetersizliğinden temize çıkma istedi.

Savcı tutuklanmalarını istek etti

s-a740892362bc2775f1a742bb613fd251f1e15c
Müştekilerin yargılama aşamasında şikayetlerinden vazgeçtikleri fakat laf konusu suçun şikayete tabi olmadığının hatırlatıldığı mütalaada, Yusuf Aydemir, Mehmet Ali Aydemir ve Besim Dursun'un us ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri, üzerlerine atılı ve eylemlerine uyan 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve çocuğa ya da gövde ya da ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda yer alan kişiye aleyhinde bilerek öldürme' suçlarını iştirak halinde işledikleri bildirildi. 3 sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 4 yıldan 14'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istek edildi.Ayşe Artam ve Yıldırım Artam'ın da 'cinayete ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım' suçlarından 29 yıl 4'er ay hapisle cezalandırılmalarını isteyen savcı, amca Musa Aydemir ve Hatun Dursun hakkında ise delil yetersizliğinden temize çıkma kararı verilmesini talep etti.Cumhuriyet savcısı, tutuksuz sanıklar Mehmet Ali Aydemir, Besim Dursun, Ayşe Artam ve Şimşek Artam'ın, hükümle birlikte tutuklanmalarına karar verilmesini de istek etti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER