Londra, İran'daki büyükelçisini geri çekiyor

Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin Tahran rejimi tarafından idam edilmesinin yankıları sürüyor.

Londra, İran'daki büyükelçisini geri çekiyor

Eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin Tahran rejimi tarafından idam edilmesinin yankıları sürüyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada, “İngiliz-İran vatandaşı Ali Rıza Ekberi’nin idam edilmesinin ardından, ülkesinin İran'daki büyükelçisini geçici olarak geri çekeceğini ve Londra'nın Tahran'a karşı alabileceği diğer önlemleri araştırdığını” kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Cleverly, medyaya yaptığı açıklamada, “İran’a vereceğimiz yanıtın, bugün duyurduğum önlemlerle sınırlı olmadığının bilinmesi lazım” dedi. Yetkili, açıklamalarına şöyle devam etti: “Hükümetteki meslektaşlarımla istişare ederek başka hangi önlemleri alabileceğimize net bir şekilde karar vereceğiz, ancak bugün onlar hakkında spekülasyon yapmayacağım."

İran, "Londra adına casusluk" yaptığı suçlamasıyla, Birleşik Krallık-İran çifte vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi hakkında verdiği idam kararını, Londra’nın tüm itirazlarına rağmen uyguladı.

Birleşik Krallık idam cezasını kınadı. 2019 yılında tutuklanan Ali Rıza Ekberi’nin (61) davasının açıldığını açıklayan Londra, Ekberi’nin serbest bırakılmasını talep etmişti. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak Ekberi’nin idamını, “barbar bir rejim tarafından gerçekleştirilen acımasız ve korkakça bir eylem” olarak nitelendirdi.

İran Yargı erkine bağlı Mizan haber ajansı da idam cezasının infaz tarihi belirtilmeden erken saatlerde uygulandığını bildirdi. Söz konusu idam, İran'ın Batı ile uzun süredir sorunlu olan ve 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma müzakerelerinin durmasından ve İran'ın geçen yıl protestoculara karşı ölümcül bir baskı başlatmasından bu yana iyice kötüleşen ilişkilerine daha fazla gerginlik katıyor gibi görünüyor.

AĞIR İŞKENCE

Fransa ve ABD de Ekberi'nin idamını kınadı. BBC Farsça tarafından geçtiğimiz çarşamba günü yayınlanan ve Ekberi'ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında Ekberi, ağır işkence gördükten sonra işlemediği suçları itiraf ettiğini söyledi.

Mizan haber ajansının raporu Ekberi’yi, casusluk suçuna karşılık, 1 milyon 805 bin euro (1 milyon 950 bin dolar), 265 bin pound (323 bin 989 dolar) ve 50 bin dolar rüşvet almakla suçladı.

İran'da şok idam

 

İran'da eski bakan yardımcısına idam cezası

 

Avrupa Birliği İran'daki idamların durdurulmasını istedi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER