Mardin'de 11 Bin Ağaç Dikerek Tek Başına Bir Orman Kuran Şeyhmus Amca İle Tanışın!

Mardin'de eskiden şehrin çöplerinin dökülmüş olduğu 48 dönümlük alan, 71 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu'nun 26 yıllık emeğinin sonucunda küçük bir ormana dönüştü... BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre, Mardin'de eskiden çöp dökülen bir alanda diktiği 11 bin fid.

Mardin'de 11 Bin Ağaç Dikerek Tek Başına Bir Orman Kuran Şeyhmus Amca İle Tanışın!

Mardin'de eskiden şehrin çöplerinin dökülmüş olduğu 48 dönümlük alan, 71 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu'nun 26 yıllık emeğinin sonucunda küçük bir ormana dönüştü...

s-0a30cb355f4604c0b1ba740375979414d53fc4
BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre, Mardin'de eskiden çöp dökülen bir alanda diktiği 11 bin fidanla bir ormana can veren Şeyhmus Erginoğlu, 26 yıldır kendini doğaya adıyor.Tek başına yarattığı bu küçük orman, şu an kuşların yuvalandığı, insanların yaz aylarında gölgesinde serinlediği bir nefes alanına dönüşmüş durumda. Bu alandaki 11 bin ağacın tamamını Erginoğlu kendi elleriyle dikti.

'Her adımını ezberledim artık, hangi ağaç nerede biliyorum'

s-807f70f2275f01675a722c705c3b82c6a37452
1970 ile 1995 arasında kamyon şoförlüğü yapan ve evlenmeyen Erginoğlu, Mardin'de Şeyhmus amca olarak biliniyor. Fidan dikmenin ilgi ve bilgi isteyen bir iş olduğunu ifade eden Şeyhmus amca, "Özellikle fidanları beş yıl boyunca sulamak lazım, yoksa kurur" diyerek gündüz gözüyle yürümekte zorlandığımız araziye o her gece saat 1-2 gibi gelip ağaçları suladığını anlatıyor ve "Her adımını ezberledim artık, hangi ağaç nerede biliyorum" diyor.

'Kamyonlarca naylon, plastik ve moloz çıkardım bu alandan'

s-03a03bcf70061f89f1aeef78367f6f220364d2
Ormanlığa dönüşen alanla ilgili "Kamyonlarca naylon, plastik ve moloz çıkardım bu alandan. Kolay olmadı ama sabırla her şey mümkün oluyor…" ifadelerini kullanan Şeyhmus amca, "Her gün buraya gelerek yabani otları temizliyorum, giden gelen çok oluyor, otları temizlemesem yangın riski çok yüksek, bu yüzden her gün elimde çapa ile ot temizliyorum, çamları buduyorum, altta kalan dalları kesiyorum, otlar çıkmasın diye ilaçlıyorum yerleri. Burada hayvan yetiştiren bazı komşular var. 'Ağaçların hayvanlarımızın otlandığı alanı sınırladı' diyerek zaman zaman tepki gösterenler de oluyor." diyor.Çam fidelerini Orman Müdürlüğü'nden ücretsiz alıyor ama kayısı, yeni dünya, elma, limon, dut, ceviz, madem, nar, incir, zeytin gibi bahçede bulunan yüzlerce meyve ağacının fidanlarını parasıyla satın almış:
"20 bin liraya yakın meyve fidanı aldım, bahçede üç yüz kayısı, iki yüz zeytin ve yüze yakın ceviz ağacı var, onlarca incir ağacı ve elma ağacı var. İnsanlar buraya meyve toplama geliyorlar, burası benim değil, burası herkesin, ağaçlara zarar vermemek koşuluyla kim isterse gelip alabiliyor."

'İstedikleri meyveleri alıp götürebiliyorlar'

'İstedikleri meyveleri alıp götürebiliyorlar''İstedikleri meyveleri alıp götürebiliyorlar' Onlarca dönümlük alanın sulanması için gerekli plastik boruların maliyetini ve ağaçların kurtlanmasını engellemek için gerekli ilaçların maliyetini de kendisi üstlenmiş.Küçük ormanına her gün geldiğini söyleyen Şeyhmus Amca, yağmur ve çamur olduğu günler gelmediğini böylesi günlerde çok sıkıldığını söylüyor.
"Her gece saat 1-2 gibi geliyorum, ağaçları suluyorum, gelmediğim günler acaba keçiler ya da çocuklar bahçeye girip ağaçlara zarar verdi mi diye endişeleniyorum ama kimsenin bilerek ağaçlara zarar vermeyeceğini biliyorum, insanlar beni tanıyor, emeğime saygı duyup beni seviyorlar, ben de buna karşılık buraya geldiklerinde onlara engel olmuyorum, istedikleri meyveleri alıp götürebiliyorlar."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER