Maskede Büyük Tehlike: Koronavirüsten Kaçarken Zehir Soluyoruz

Corona virüsünden korunmak için en önemli silahlardan maske, uzun vadede başka sağlık sorunlarına yol açıyor olabilir.

Maskede Büyük Tehlike: Koronavirüsten Kaçarken Zehir Soluyoruz

Corona virüsünden korunmak için en önemli silahlardan maske, uzun vadede başka sağlık sorunlarına yol açıyor olabilir. Alman bilim insanları, cerrahi maskelerdeki kimyasal atık ve mikroplastiklere maruz kalmanın solunum sistemi ve akciğerlere zarar verebileceğini söyledi.

s-1186d6a9bab8a2754dbf4b19503dd119437f0a
Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan koronavirüs, dünyayı içinden çıkılmaz bir krize sürükledi. Dünyanın dört bir yanındaki insanların hayatı tamamen değişirken, maske, mesafe ve hijyen gibi kavramlar günlük yaşamın içine girdi.Koronavirüs salgınında aşıların yanı sıra hastalıktan korunmada en büyük silah maske. Salgın başından bu yana pek çok türü ortaya çıkan maskeler, koronavirüsten korurken başka sağlık risklerini de beraberinde getiriyor olabilir. Uzun süredir tartışılan bu durumu Alman bilim insanları Prof. Dr. Michael Braungart ve Dr. Dieter Sedlak ele aldı.

Solunum sistemine zarar

s-34ad45396a29032f6b728dbe5ac2f7fa3a9926
Hamburg Çevre Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Braungart, belli tip maskeleri uzun süreler boyunca kullanmanın, kimyasal atıklara ve mikroplastiklere maruz kalmaya yol açabileceğini söyledi. Braungart, bu durumun uzun vadede solunum sistemi ve akciğerlere zarar verebileceğine dikkat çekti.“Ağız ve burun yoluyla soluduğumuz şey aslında tehlikeli atıklar” diyen Prof. Dr Braungart, maskelerin tıbbi ekipmanlarda olduğu gibi belli güvenlik standartlarını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Florokarbon ve formaldetih

s-57ce9549a244acdc04f3030e7d88b59460ae13
Dr. Sedlak, Braungart’la aynı endişeleri taşıdığını söylerken, özellikle cerrahi maskelerin yapısında tespit edilen florokarbon ve formaldehit gibi bileşenlerin kanserojen riskini büyük oranda artırabileceğini söyledi. Sedlak, öğrenciler ve fabrika çalışanlarının uzun dönemli akciğer hasarında büyük risk altındaki grupların başını çektiğini aktardı.

Kumaş maskede risk görece az

Sedlak, “Dürüst olmam gerekirse cerrahi maskelerde florokarbonla karşılaşmayı beklemiyordum. Ancak uyguladığımız özel yöntemler sayesinde bunları tespit etmek oldukça kolay. Bu çok büyük bir sorun” dedi. Kumaş maskelerdeki riskin görece daha az olduğunu belirten Sedlak, o noktada da mikrofiber parçacıkların risk faktörü olarak ortaya çıktığını ifade etti. Diyanet'ten Estetik Yaptıranlara Uyarı: 'Tedavi Amaçlı Estetiğe İzin Var; Kaş Aldırmak Caiz Değil' - Alçıdan Heykel Yapıp 'Zeus'un Oğlu' Diyerek 1 Milyon TL'ye Satmaya Çalıştılar - Boykotun Faturası: Suudi Arabistan'a İhracat 7 Sektörde Sıfırlandı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER