Mavi Sulara Geri Dönüyor: Paşabahçe Vapuru, Tekrar Şehir Hatları Filosuna Katılacak

Beykoz sahilinde 10 yıldır kaderine terk edilmiş bir şekilde bırakılan İstanbul'un sembollerinden Paşabahçe vapuru, Beykoz Belediyesi'nden Şehir Hatları'na devredilecek.

Mavi Sulara Geri Dönüyor: Paşabahçe Vapuru, Tekrar Şehir Hatları Filosuna Katılacak

Beykoz sahilinde 10 yıldır kaderine terk edilmiş bir şekilde bırakılan İstanbul'un sembollerinden Paşabahçe vapuru, Beykoz Belediyesi'nden Şehir Hatları'na devredilecek. Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, "67 yaşındaki vapurun filomuza dönmesi için çalışmalara başladık" dedi.

İki yıl içinde yüzer hale gelmesi planlanan vapurun Kasımpaşa’daki havuzlarda bakıma alınacağı öğrenildi.

s-8b51e1e28caa39a491e51f1c3efe55d5d7be0f
Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, Paşabahçe vapuru Şehir Hatları'na devredilecek ve filoya katılacak.

Söküm ihalesi iptal edildi, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz geri verilecek.

s-b2e638d3a0df3ef2a9e886ae47920e6d85c05f
Belediye Meclisi'nde oylanarak, Şehir Hatları Genel Müdürlüğü'ne bedelsiz olarak verileceği öğrenilen vapurla ilgili açıklama yapan Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, şunları söyledi:
''Hurda ihalesinin iptalini liman başkanlığımız yaptı. Beykoz Belediyesi ile anlaştık ve devirden sonra filoya katılmasını istiyoruz. Şimdiden destek olmak isteyenler var. Geri dönmesi için çabalayanlar ve emek verenlerle birlikte bir proje yürüterek gerekirse imece usulü Paşabahçe sularla kavuşacak diye umuyoruz. Şehir Hatları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın da onayını aldık.''

'Yormadan turistik özel seferler yapabilir'

adalarpostasi.wordpress.coms-c79f0c26f80ac8c652543801228ad9354ebccd
Altınbaş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve gemi mühendisi Prof. Dr. Aydın Şalcı ise, Paşabahçe vapuru ile ilgili atılan adımların yerinde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
''İtalya Cenova’da ünlü Ansaldo San Giorgio tersanesinde savaş gemisi olarak tasarlandığı için çok güçlü makineleri var. Saatte 19 knots(35 km) hız yapar ve şehir hatlarının en süratli yolcu gemisidir. Motorunun sesi bile farklıdır eski İstanbullular iskeleye yanaşan vapurun Paşabahçe olduğunu motor sesinden anlar. Fenerbahçe ve Dolmabahçe İngiltere’de yapılırken, Paşabahçe İtalyan olmasıyla özeldir. Bu tarihi kurtarmak çok önemli. Çok sık ve günlük işlerde çalıştırmadan yani yormadan turistik özel seferler yapabilir. Boğaziçi’ne çok yakışacağı gibi Marmara’da da dolaşabilir çünkü çok estetik bir gemidir.''

1952 yılında İtalya'da üretilen vapur, İstanbul'a yarım asırdan fazla hizmet verdi

s-84a46ff724a7855b4b706bbb79067fc527df3f
2009 yılında Beykoz Belediyesi'ne devredilen vapur, 10 yıldır Beykoz sahilinde kaderine terk edilmiş bir şekilde bırakılmıştı. Bir süre nikah salonu olarak kullanılan vapurun, daha sonra kültür sanat etkinlikleri için kullanılması düşünülmüş, 1 yıl sonra yeniden iskeleye çekilmişti. Üniversiteye bağışlanması ya da müze olarak kullanılması da düşünülen vapurun, bir ara batırılması da gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz ay, Paşabahçe vapurunun satış ve sökümü için ihale açılmıştı.

Boğaz'ın En Güzeliydi, Keşke Bu Yol Hiç Bitmeseydi: Emektar Paşabahçe Vapuru Satışa Çıkıyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER