MEB'den EBA Açıklaması: 'Siber Saldırıya Maruz Kaldık'

Milli Eğitim Bakanlığı EBA TV'de yaşanan erişim problemi hakkında açıklama yaptı.

MEB'den EBA Açıklaması: 'Siber Saldırıya Maruz Kaldık'

Milli Eğitim Bakanlığı EBA TV'de yaşanan erişim problemi hakkında açıklama yaptı. MEB, siber saldırıya maruz kaldıklarını belirtti.

s-ac874ca4c415f0545cab6ea6d23bb6cf5bd472
Milyonlarca öğrenci dün ders başı yapacakken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemi çökmüş, öğretmen ve öğrencilerin giriş yapmak istediği sistem “çok kalabalık” uyarısıyla karşılaşmıştı. Eğitim-Öğretim Yılı Başlayamadı: EBA Sistemi Çöktü Veliler ve Öğretmenler Tepkili -

"İyileştirmeler yapıldı"

s-940c4e33efe4bfc8d855136f7bdd0fa19f8f2b
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bugün konuya ilişkin açıklama geldi. "Eş zamanlı kullanıcı yoğunluğuna bağlı olarak 08.30-12.00 saatleri arasında, aralıklı olarak bazı kullanıcılar tarafından karşılaşılan erişim sorunu, vakit kaybetmeksizin teknik ekiplerimizce yapılan iyileştirmelerle hızla çözüme ulaştırılmıştır" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"22 Eylül itibarıyla uygulamaya alınan canlı ders zaman çizelgesindeki yeniliklerle, bir öğrencinin gün içinde işleyebileceği canlı ders sayısı büyük oranda artırılmıştır. Bu uygulamayla, TRT EBA TV yayınlarına ilave olarak öğrencilerin, günlük ders programının tamamına yakınını canlı dersler aracılığıyla, öğretmenleriyle etkileşimli olarak yapması amaçlanmıştır. Söz konusu uygulamanın ilk günü olması sebebiyle eş zamanlı kullanıcı yoğunluğu oluşmuştur. Eş zamanlı kullanımdan kaynaklı bu durumla ilgili tespitler, anlık olarak yapılmış ve aynı gün iyileştirmeler devreye alınmıştır. Bu kapsamda öğrencinin, dersin başlamasından 30 dakika öncesine kadar kolaylıkla sisteme erişerek doğrudan canlı dersine katılabilmesini sağlayacak 'hızlı geçiş' özelliği iyileştirilmiştir."

"Siber saldırılara anında müdahale edildi"

s-36253c876de765fe5148281cc719a706537c68
Bakanlığın açıklamasında, yeni dönem açılışı ile çok yüksek düzeyde kullanım trafiğine ulaşan EBA'nın, küresel ölçekte dikkat çekerken siber saldırılara da maruz kaldığına ve hizmet kalitesinin etkilenebildiğine işaret edildi.Dağıtık Hizmet Engelleme Saldırılarını İzleme Raporları'na göre, söz konusu saatlerde birden fazla siber saldırı gerçekleştiği bildirilen açıklamada, "Bu durumun erken farkına varılmasıyla anında müdahaleler neticesinde, 2 saat içinde EBA platformu ve EBA Canlı Ders sistemi hizmet sunmaya devam etmiştir. EBA sistemleri 7/24 kontrol merkezi ile izlenmekte ve kesintisiz hizmet sunumu için gerekli müdahaleler yapılmaktadır. 22 Eylül öğleden sonra ve 23 Eylül tarihlerinde benzer kullanım yoğunluğuyla karşılaşılmasına rağmen herhangi bir sorun olmaksızın öğrenci, veli ve öğretmenlerimize hizmet sunulmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER