Meclis'teki 4 Parti ABD'nin 'Soykırım' Kararını Kınadı; HDP 'Soykırım ve Acılarla Yüzleşilmeli' Açıklaması Yaptı

TBMM Genel Kurulu'nda AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti grupları, ABD Senatosu'nun "Ermeni soykırımı" kararını ortak bildiriyle kınadı ve reddetti.

Meclis'teki 4 Parti ABD'nin 'Soykırım' Kararını Kınadı; HDP 'Soykırım ve Acılarla Yüzleşilmeli' Açıklaması Yaptı

TBMM Genel Kurulu'nda AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti grupları, ABD Senatosu'nun "Ermeni soykırımı" kararını ortak bildiriyle kınadı ve reddetti. HDP ise kınama kararına 'Hayır' oyu verdi ve "Bu topraklarda yaşanan soykırım ve tüm acılarla yüzleşilmesi çağrısı yapıyoruz" açıklamasını yaptı. s-f4efc3270027fe4e3dd19c02c3bd666a7fedfa
ABD Senatosu’nun 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı’ olarak kabul ettiği karara bir tepki de Meclis'ten geldi.Bütçe görüşmelerinin sürdüğü TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzalı karar metni okunarak, oylamaya sunuldu. Karar metnine AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP grupları kabul oyu, HDP Grubu ret oyu verdi.Kabul edilen karar metninde, 

"ABD Senatosunun, tarihi gerçekleri saptırmak suretiyle uluslararası hukukun temel kurallarını yok sayarak, sözde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda kabul ettiği kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz" denildi.
Hukuki hiçbir değeri bulunmayan ve müteakip seçim dönemi sonrasında oluşacak Senatoyu bağlamayacak bu kararın, açıkça kirli bir siyasi oyunun parçası olduğu belirtilen metinde, 
"Bu, keyfi ve gündelik politikanın basit çıkarları temelinde tarihi okumaktan ibaret değersiz bir tavırdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihi olaylar hakkında hüküm vermenin parlamentoların işi olmadığı görüşünü tekrar etmektedir" ifadesine yer verildi.

HDP: Soykırım ve acılarla yüzleşilmeli

s-d85196449538df63d4a8bbbfd0c45cdb72f32d
Kınama kararına 'Hayır' oyu verdiği belirten HDP ise ''Soykırım ve acılarla yüzleşme' çağrısı yaptı. HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meclis’in acıları paylaşma ve toplumsal barış için öncülük yapması gerektiği savunuldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 
“Hazırlanmış olan Başkanlık Tezkeresine destek vermiyoruz. Çünkü tarihteki bu ‘Büyük Felaket’le yüzleşmenin yolunun çeşitli ülke Meclislerinde alınan bu tür kararlardan geçmediğini düşünüyoruz. Ne ABD Kongresi’nin kabul ettiği yasa ne burada hazırlanan bildiri hakikati bulmaya ve yaraları sarmaya hizmet ediyor.Biz Ermeni halkının yaşadığı büyük acıyla ilgili bütün hususların bu ülkede özgürce araştırılmasını ve tartışılmasını istiyoruz. Bunu yapamadığımız sürece başka mecraların bu amaçla kullanılacağı açıktır. Bu sorun ve bu acılar bizimdir, tartışacak olanlar da bizleriz. Yüzleşebilirsek yaraları iyileştirebiliriz.Özgür tartışmanın ve acıları paylaşmanın toplumsal barış için hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bu Meclis bunun için öncülük yapabilir, yapmalıdır da. Bu konuda her türlü katkıyı sunmaya ve sorunluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.”

Ne olmuştu?

s-fa2deccede30100486017369a0460a95821a5f
ABD Senatosu dün, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmişti.

Tasarının yasalaşması için ABD Başkanı Trump'ın onayı gerekiyor.

Trump'ın Onayına Sunulacak: 'Ermeni Soykırımı Tasarısı' ABD Senatosu'nda Kabul Edildi
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER