Merkez Bankası'nın Kripto Para Raporu: 'Güvenirlilik ve Güvenlik Kırılması Oldukça Zor'

Merkez Bankası’nın Kripto Varlık Raporu’nda, ‘kapalı sanal para’, ‘tek yönlü akışa sahip para’ ve ‘iki yönlü akışa sahip para’ şeklinde üç tür para düzeneği bulunduğu, bu düzeneklerin merkezi veya merkezi olmayan modele göre çalışabildiği belirtildi. Merkez .

Merkez Bankası'nın Kripto Para Raporu: 'Güvenirlilik ve Güvenlik Kırılması Oldukça Zor'

Merkez Bankası’nın Kripto Varlık Raporu’nda, ‘kapalı sanal para’, ‘tek yönlü akışa sahip para’ ve ‘iki yönlü akışa sahip para’ şeklinde üç tür para düzeneği bulunduğu, bu düzeneklerin merkezi veya merkezi olmayan modele göre çalışabildiği belirtildi.

s-780c942f9e469f76b2e48d162bd3b593f56d70
Merkez Bankası’nın, ‘Kripto Varlık Raporu’nda internete bağlı cihaz sayısının 2021 sonu itibarıyla 6.2 milyara ulaşacağı öngörüsü paylaşılırken, sanal para birimlerinin ve kullanıcılarının yaygınlaşacağı tespiti yapıldı.Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre raporda, “kapalı sanal para, tek yönlü akışa sahip para ve iki yönlü akışa sahip para” şeklinde üç tür para düzeneği bulunduğu, bu düzeneklerin merkezi veya merkezi olmayan (decentralised) modele göre çalışabildiği belirtildi.

'Ülkeler farklı tutumlar sergiliyor'

s-98cb9823b46053c665afd0390ee5356f5bf5a2
“Güvenirlilik ve güvenlik kırılması oldukça zor” denilen raporda, bu güvenlik yapısının uzlaşma yöntemine dayanan açık kaynak kodlu şifreleme algoritmaları ile sağlandığı vurgulandı.Raporda, merkez bankalarınca para olmadığı ifade edilen ve çoğunlukla otoriteler tarafından düzenlenmeyen Bitcoin ve benzerlerinin yasallığı konusunda ülkelerin farklı tutum sergilediği, Türkiye’nin yanı sıra, American Samoa, Çin, Mısır ve Fas’ın bazı kısıtlamalar getiren ülkeler olduğu ifade edildi.

MB’nin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na gönderdiği Mayıs 2021 tarihli raporda, para, dijital para, sanal para, kripto varlık kavramları detaylı olarak masaya yatırılıyor.

s-539d6e95d93934506858b20d1222a456fb9bff

'Değişim aracı, hesap ve değer birimi ve değer biriktirme'

s-2aa31e51ad7784cd6313c744ef9c721d77fa30
Raporda, satın alma gücü olan, mal ile hizmetlerin satın alınmasında ve borç bedellerinin ödenmesinde kullanılan, yatırım ve tasarruf özelliği taşıyan değerli varlık olarak tanımlanan paranın, “Değişim aracı, hesap ve değer birimi ve değer biriktirme” olmak üzere üç işlevi olduğu kaydedildi. Raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Yasal dayanağa bağlı olarak merkez bankaları veya kamu otoriteleri tarafından tedavüle çıkarılan, altın, gümüş vb. karşılığı olmayan ve güven esasına dayanan itibari para kullanılmaktadır. Öte yandan bir çatı kavram olarak dijital para birimi veya dijital para en geniş anlamında paranın elektronik ortamda tutulan ve değişim aracı olarak kullanılan formu olarak tanımlanmaktadır. Uluslararası Para Fonu, dijital paranın yasalara dayanmayan düzenlenmemiş bölümünü sanal para olarak adlandırmaktadır.”
2021 sonuna kadar internete bağlı cihaz sayısının 6.2 milyara ulaşacağının öngörüldüğü belirtilen raporda, “Bu gelişmeler doğrultusunda internet ortamında kurulan sanal topluluklar hızla çoğalmış ve bu topluluklar üyelerine sundukları mal ve hizmetlerin takasında kullanılmak üzere karmaşık bilgisayar uygulamalarına dayanan sanal para birimleri tesis etmişlerdir” denildi. AKP'li Bayram, Erkam Yıldırım'ın da Katıldığı Venezuela Seyahatini Anlattı: 'Bir İki Koli Maske ve Kit Vardı' - Çalışmalar İçin de 50 TL: Korona Aşısı Olan Türk Sinovac'a Teşekkür Mektubu Gönderdi - İstanbul'da Korkunç Olay! Önce Mezarını Kazdırdı, Sonra da Cinsel Saldırıda Bulundu
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER