Merkez Bankası'nın Sahibi Kim? Altınlar Nerede? Neden Merkez Bankası Türkiye Cumhuriyet'i' Değil?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de ilk göreve geldiği günlerde katıldığı bir yayında bu iddiayı dile getirmişti Merkez Bankası varlıkları ise her daim ilgi çekmiştir Şevki Yılmaz: AKP Seçimlerden Önce Kasanın Ağzını Açmalı, 700 Ton Altınımız Var, Hırsızlara m.

Merkez Bankası'nın Sahibi Kim? Altınlar Nerede? Neden Merkez Bankası Türkiye Cumhuriyet'i' Değil?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de ilk göreve geldiği günlerde katıldığı bir yayında bu iddiayı dile getirmişti

Hazine Bakanı'nın

Merkez Bankası varlıkları ise her daim ilgi çekmiştir

Şevki Yılmaz: AKP Seçimlerden Önce Kasanın Ağzını Açmalı, 700 Ton Altınımız Var, Hırsızlara mı Bırakacaksınız?

20. Dönem Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, '2023 ... 597 4 Ocak, 11:59

Tonlarca altının nerede olduğu da hep sorgulanmıştır

Merkez Bankası Raporundan Çıkanlar: Bir Gecede Nasıl Kar Edildi? Altınlar Nerede?

Bir başucu kaynağı gibi, her soruya hemen bir analiz, yazı ile yetişen Mahfi Eğilmez de bu konuya kayıtsız kalamayarak bazı soruları cevapladı

İlk soru TCMB'nin açılımı olan ki birçok kişinin yanlış söylediği bir konuydu. Merkez Bankası'nın ismi! TCMB bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kısaltmasıdır.

Peki neden Merkez Bankası'nın adı diğer kurumlar gibi Türkiye Cumhuriyeti değil de 'Türkiye Cumhuriyet'tir? Bir küçük 'i' neden Merkez Bankası'ndan esirgenmiştir?

Mahfi Eğilmez bir küçük 'i' meselesini ise şöyle açıklıyor: 
Kuruluş yasa tasarısı TBMM'ye gönderildiğinde, Cumhuriyeti'n kurucu kadroları, padişahlıktan ayrı bir yapı olduğunu vurgulamak için birçok kurumun veya unvanın başına 'Cumhuriyet' ibaresini koymuşlardır. Banka’nın uluslararası arenada ise hangi ülkeye ait olduğunun anlaşılamaması olasılığına karşı, başına Türkiye ibaresi eklenmesine karar verilmiştir. Bu ekleme, bankanın Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğu ifade etmekle birlikte, merkezi yönetimden bağımsız bir kurum olduğunu da vurgulamak amacıyla kararlaştırılmıştır. Madeni parada Türkiye Cumhuriyeti yazmasının nedeni madeni parayı basan (Darphane’nin) bir anonim şirket değil, Hazine’ye bağlı bir kurum olmasındandır.

Diğer soru Merkez Bankası kimin? Komplo teorisyenlerine göre, Merkez Bankası'nı pelerinli aileler mi yönetiyor? Aslında Türkiye'nin değil mi?

Son soru: Merkez Bankası'nın altınları nerede?

Son olarak Eğilmez, bugün piyasalarda yankılanan iddiaya dair de bir analiz yapıyor.

Merkez Bankası’nın iddia edildiği gibi böyle bir işlem yapıp yapmadığını önümüzdeki hafta Perşembe günü bankanın analitik bilançosu yayınlandığında net olarak göreceğiz. Her ne kadar günümüzde yol göstericiliğini yitirmiş olsa da geçmiş deneyimim ve birikimim, bana, TCMB’nin böyle bir işlem yapmayacağını söylüyor. Her şeye karşın TCMB hesapları en açık hesaplardan birisidir ve uluslararası kuruluşlar (IMF, BIS, OECD) bu verileri günü gününe yakından izlerler.İşin en acı tarafı bu tür bir olay ortaya çıktığında Türkiye’nin kuşkulanılan ülkeler arasında ilk akla gelenlerden birisi konumuna girmiş olması. CDS primimizin sürekli yükselmesinin önemli nedenlerinden birisi de piyasaların güvenini yitirmiş olmamızdır.

Bu iddia da ne? diyenler için

Tonlarca Altın Satan Merkez Bankası Merak Konusu Oldu: PTT'nin Kayıp Altınlarında Yeni Gelişme Var mı?

Altın, hep merak konusu olmuştur dolayısıyla bu içerik de ilginizi çekebilir

Boğaz'dan Geçişler Türkiye İçin Zenginlik mi? Montrö'nün Kayıp Altınları Nerede?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER