Mossad, taşerona verdiği operasyonla rezil oldu

21 Nisan 2018, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur… Sabah namazına gitmek için evinden çıkan Filistinli elektrik mühendisi Fadi el-Batş, yüzleri maskeli iki motosikletinin silahlı saldırısı sonucu öldü. Elektriksiz mülteci kampından elektrik mühendisliğine Gazze Şeridi’nin kuze.

Mossad, taşerona verdiği operasyonla rezil oldu

21 Nisan 2018, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur…

Sabah namazına gitmek için evinden çıkan Filistinli elektrik mühendisi Fadi el-Batş, yüzleri maskeli iki motosikletinin silahlı saldırısı sonucu öldü.

Elektriksiz mülteci kampından elektrik mühendisliğine

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan, yıllardır elektriksiz ve susuz bırakılan Cibaliya Mülteci Kampı‘nda dünyaya gelen Fadi el-Batş, Gazze İslam Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra doktora için Malezya Üniversitesi’nden kabul aldı.

Bilim insanı ''Komutan''

İnsansız hava araçları ve roket tasarımına yönelik uzmanlığını “elektrik enerjisi iletim ağlarının yeterliliği” çalışmalarıyla perdelediği ileri sürülen 36 yaşındaki Batş, uzun zamandır Mossad‘ın takibi altındaydı. Öldürülmesi sonrası Hamas tarafından “şehit” ilan edildi ve Gazze'deki taziye çadırına asılan posterinin altına “komutan” yazıldı.

İstanbul'a gelecekti

Fadi el-Batş suikastının ardından New York Times’a konuşan bir istihbaratçı, Hamas’la iltisaklı bilim insanlarını eğitim için yurt dışına gönderme operasyonlarının İstanbul’dan yönetildiğini, operasyonun başında Mahir Salah‘ın bulunduğunu öne sürdü. EIF 2018 (11. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı) için Türkiye'ye gelecek olan Fadi el-Batş ile Hamas’ın Filistin diasporasından sorumlu yöneticisi Mahir Salah'ın görüşmeyi planladıklarını iddia etti.

Hedefteki yazılımcı

18 Ekim 2022, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur...

Taşkın Su'nun Sözcü Gazetesi'nde yayınlanan haberine göre “Malezya’da Mossad’ın Filistinli yazılımcıyı kaçırdığı iddiası” başlıklı haber, ajans sıralarına düştü.

Kuala Lumpur’da, İsrail dış istihbarat servisi Mossad’a çalışan Malezyalıların, Hamas’la bağlantılı olduğuna inandıkları Filistinli yazılımcıyı alıkoyduğunu içeren haber, dikkat çekici ayrıntılar içeriyordu.

Kaçırıp dağ evine götürdüler

28 Eylül 2022, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur…

Dört Malezya vatandaşı, Petronas İkiz Kuleleri yakınlarında iki Filistinli şahsın aracını durdurdu.

Araçta bulunan ve yazılımcı olduğu iddia edilen 31 yaşındaki Omar ZM Albelbaisy Raeda'yı kaçırarak Selangor eyaletine bağlı Hulu Langat bölgesindeki bir dağ evine götürdüler.

Görüntülü arama yaptılar

Mossad ajanları, alıkonulan şahsın bilgisayar uygulamaları geliştirmedeki deneyimini, Hamas adına yazılım geliştirmedeki gücünü, irtibatta olduğu İzzeddin el-Kassam Tugayı üyelerini öğrenmek istedi. Ajanların Raeda’dan yanıt almak için görüntülü arama gerçekleştirdiği de iddia edildi.

Raeda kaçırılırken yanında olan -alıkonulmaması akıllarda soru işareti bırakan- kişi polise giderek kaçırılma olayını anlattı. Polis, dört Malezyalının Filistinliyi tuttuğu dağ evine baskın düzenledi ve kaçırılan kişiyi kurtardı.

İddiaya göre MOSSAD, tamamı Malezyalılardan oluşan ekibi, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı’yla bağlantılı olduklarına inandıkları iki Filistinliyi bulup kaçırmaları için görevlendirmişti.

“Kuala Lumpur'daki kaçırılmanın arkasında MOSSAD” başlığıyla haberi patlatan New Straits Times gazetesinin yöneticilerinden Farrah Naz Karim, “hassas ayrıntıları kamuoyuna açıkladığı” gerekçesiyle polis tarafından ifadeye çağrıldı.

“Kurban ortadan kaybolacaktı”

New Straits Times’a konuşan “resmi” bir kaynak “Malezya polisi hızlı hareket etmeseydi kurban muhtemelen ortadan kaybolacaktı” dedi. Vücudundan, kafasından ve bacaklarından yaralanan Filistinli ve arkadaşı olayın ardından Malezya’yı terk etti.

Başta Al Jazeera olmak üzere Arap kaynakların iddiasına göre Mossad, operasyonu yürütmek için Avrupa ülkelerinde eğittiği Malezyalı elemanları kullandı ve ülkedeki Filistinlileri takip etmek için 11 Malezya vatandaşını görevlendirdi.

Mossad’ın ülkedeki ağına 35 yaşlarında olduğu ileri sürülen Malezyalı bir kadın liderlik ediyor. İsmi açıklanmayan kadının angaje edildiği, Filistinli elektrik mühendisi ve Hamas “komutanı” Fadi el-Batş’ın suikasta uğradığı 2018 yılına dikkat çekilirken; Malezya’da yaşayan 6 Filistinlinin İsrail istihbaratının hedefinde olduğu önü sürülüyor.

“Öldürülmeleri an meselesi”

İsrail kaynaklı bir internet sitesinde Malezya bayrağının üzerinde ülkede yaşayan hedeflerin listesi paylaşıldı. Listede ismi bulunan Filistinlilerin Mossad’ın takibinde oldukları, kaçırılmaları veya öldürülmelerinin “an meselesi” olabileceği ifade edildi.

Çocuklarının isimlerini paylaştılar

Listede ismi bulunan Filistinlilerin profillerine dair bilgiler, günlük rutinleri, güncel fotoğrafları, eş ve çocuklarının isimleri ile otomobilleri ve motosikletlerinin fotoğrafları da sitede yer aldı.

Mossad'ın işlediği ilk şuç değil

Kaçırılma olayı sonrası AA’ya konuşan Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Buzm, şunları söyledi:

“Yurt dışındaki her Filistinlinin dikkatli olması gerektiğini söylüyoruz. Malezya'da gerçekleştirilen bu suç eylemi, Mossad'ın yurt dışındaki Filistinlilere karşı işlediği ilk suç değil. Daha önce Filistin vatandaşları defalarca Mossad saldırılarına ve terör eylemlerine maruz kaldı.”

Dik: Saldırganlığın ayrılmaz bir parçası

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed ed-Dik, kaçırılma olayını “düşmanlık” olarak değerlendirdi. Dik, “İsrail, bulunduğu her yerde halkımıza yönelik düşmanlığını sürdürüyor. Mossad’ın Malezya’da gerçekleştirdiği ve bir Filistinliyi alıkoyduğu operasyon, İsrail’in halkımıza yönelik saldırganlığının ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

Amaç Hamas'ın programını sabote etmek

Mossad içindeki ekip, dünya genelindeki belirli hedefleri ortadan kaldırmayı ve Hamas’la ilintili bilim insanları ve mühendislerini yurt dışına gönderme programını sabote etmeyi amaçlıyor. Mossad, bu hedeflerin İsrail’le savaş amacıyla teknoloji ve silah istihbaratı toplamak için yurt dışında bulundukları düşüncesiyle hareket ediyor.

“İsrail menfaatlerini korumak için herşeyi yapar”

Hamas’la bağlantısı deşifre edilen Tunuslu uçak mühendisi Muhammed Zevvari de 15 Aralık 2016’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Dönemin İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, İzzeddin el-Kassam Tugayı’nın insansız hava uçakları projesinin kilit isimlerinden Zevvari’nin, Mossad tarafından öldürüldüğü iddialarına ilişkin açıklamasında “İsrail menfaatlerini korumak için her şeyi yapar” demişti.

Eski Mossad Başkanı, İran'ın nükleer programını sürdürdüğünü iddia etti

Hamas heyeti ulusal uzlaşı peşinde

Rusya, Moskova'da Hamas ile görüştü

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER