MSB'den Emekli Askerlere Uyarı: 'Açıklama Yaparken Dikkatli Olun'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), hazırladığı “Emekli Personel İçin Bilgi Notu”nda emekli askerlerin açıklamaları ve yazdıkları yazılar konusunda uyarılar yaptı.

MSB'den Emekli Askerlere Uyarı: 'Açıklama Yaparken Dikkatli Olun'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), hazırladığı “Emekli Personel İçin Bilgi Notu”nda emekli askerlerin açıklamaları ve yazdıkları yazılar konusunda uyarılar yaptı. Bilgi notunda, emekli askerlerin yaptığı bazı açıklamaların “istismara uygun bir ortam yarattığı” öne sürülerek basına yapılan açıklamalar konusunda “yeterli dikkatin gösterilmesi” tavsiyesinde bulunuldu.

s-bc9703019cb3d95cb47598cad4ed4d27fd1f0d
Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, MSB, emekli askerlerin basına yaptığı açıklamalar ve yazdığı yazılar konusunda bir bilgi notu hazırladı. “Emekli Personel İçin Bilgi Notu” başlıklı metinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu olmanın, personele emeklilikte de önemli sorumluluklar yüklediği belirtilerek “Halkımız, TSK’ye olağanüstü bir sevgi ve ihtimam gösterdiğinden, muvazzaf personel ve emeklilerimizin çeşitli platformlardaki beyanatına büyük ilgi duymakta, bu sırada istem dışı da olsa yanlış anlaşılabilecek ifadeler art niyetli kişi ve kurumlarca istismara açık ve uygun bir ortam yaratmaktadır. Bu nedenle bazı münferit müessif olaylar, TSK’nin ve emeklilerinin kamu vicdanında oluşmuş değerlerini zaman zaman yıpratabilmektedir” denildi.

"Dikkatli olun" uyarısı

s-57c8d7a85d4288b29f8c05699cf67d3292f627
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan askerlerin göreviyle ilgili sahip olduğu bilgiler hakkında beyan vermesinin yasaklandığı madde de anımsatılarak “Bilinçli hiçbir personelimizin, bu gibi hayati konularda, mevzuat hükümlerini vicdani değerlerinin ve Türk askerine ait hasletlerinin önüne koyduğu görülmemiştir. Bazı münferit müessif olayların istem dışı olduğu ve yeterli dikkat gösterildiği takdirde bunların da önlenebileceği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.Askeri Ceza Kanunu’nun 95. maddesinde “Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekât, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur. Bu maddede yazılı suçların basın yoluyla işlenmesi halinde ceza artırılarak verilir” hükmü yer alıyor.

Jandarma sosyal tesis yasağı getirmişti

s-25d33f2ced2ef5bf6889768179b6c4168d3428
104 emekli amiralin Nisan ayında “Montrö” ve “cüppeli amiral” konusunda yaptığı ortak açıklamaya iktidar büyük tepki göstermiş, emekli askerleri açıklamalarına karşı çeşitli adımlar atılmıştı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, geçen hafta siyasi eleştiri getiren emekli personelin sosyal tesislere girişinin yasaklanmasını öngören bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelikte, geçmişteki görevleri hakkında konuşan ya da Jandarma Genel Komutanlığı aleyhinde yazı yazan, beyanat veren emekli jandarma personeli ile emekli askerlerin de sosyal tesislere girişinin yasaklanması öngörülüyor.104 emekli amiralin açıklamasında imzası bulunan isimlerden bazılarının da orduevlerine girişleri yasaklanmıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER