Narenciye ürünlerinin fiyatı bu sene cep yakıt

Türkiye'nin en kayda değer narenciye imal merkezlerinden biri olan Adana'da 15 ile 24 Mayıs tarihleri arasında kuzeyden esen poyraz, narenciye üreticilerini olumsuz etkiledi.

Narenciye ürünlerinin fiyatı bu sene cep yakıt

Türkiye'nin en kayda değer narenciye imal merkezlerinden biri olan Adana'da 15 ile 24 Mayıs tarihleri arasında kuzeyden esen poyraz, narenciye üreticilerini olumsuz etkiledi. Yeni yeni ağaçların meyve vermeye başladığı dönemde meydana çıkan poyraz nedeniyle 2 günde ağaçlardaki meyvelerin yüzde 95'i döküldü. Hal böyle olunca ilk önce Rusya ve Ukrayna olmak üzere çoğu ülkeye satışı yapılan narenciyenin bu sene ihraç edilemeyeceği söyleniyor. İç piyasaya anca yetecek olan narenciye için çiftçi, zararının karşılanması için devletten ve Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) poyrazı da kapsama içerisine almasını bekliyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 250-300 kilogramlık narenciye ağaçlarında hemen meyve bulunmadığını söyledi.

“Ağaçlarda meyve kalmadı”
Narenciyenin Adana için çok manâlı bir mahsul olduğunu vurgulayan Doğan, “Önceden sadece buğday ve pamuk vardı. Hemen sebze, meyve alanları arttı. Artık narenciye bizim en büyük kalemimiz. Narenciye her yıl ülkemize döviz kazandıran bir üründür. Oysa 15 ile 24 Mayıs tarihleri aralarında esen poyraz nedeniyle narenciye 10 günlük sürece dayanamadı. Ürünlerinin çoğunu da çırptı ve yere döktü. Biz çiftçilerimizi uyarıp sulandırma yapmaları gerektiğini söyledik. Çünkü sulama yapılırsa bahçede nem oluşur ve poyraza karşı meyve kendini azıcık daha korur diye düşündük. Ancak poyraz yaklaşık 10 gün sürünce bunun hiçbir yararı olmadı. 250-300 kilogramlık enterdonat cinsi limon ağaçlarında meyve şu anda güç görürsünüz” diye konuştu.

“Çiftçimizin maliyetleri yüksek”
Bu yıl narenciye ihracatının geçmiş yıllara göre çok eksik olacağını aktaran Doğan, “Sadece 4 çeşitlilik üründe biraz meyve kaldı. Bunlar W.Murcott mandalina, erkenci meyer limon, altıntop cinsi greyfurt ve fremont mandalina cinsinde yüzde 50 oranında meyve var. Onun dışındaki tüm bahçelerde az daha yüzde 75 ile yüzde 95 oranında meyveler döküldü. Ağaçta meyve kalmadı ama bizler tekrar bu bahçelere bakımları yapacağız. Hiç ağaçta meyve olmasa deha çiftlik sahibi seneye mahsul edinmek için bakımlarını devam ettirecek. Fakat çiftçimizin maliyetleri yüksek” dedi.

“Çiftçiler dört gözle yardım bekliyor”
TARSİM'den tüm çiftçilerin takviye beklediğini söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “60 dönümlük kendi bahçemi 473 bin TL göstererek TARSİM'e sigorta yaptırdık. Bunun için 16 bin lira biz, 16 bin lira devlet göre para ödendi. Bu da yaklaşık yüzde 7'ye tekabül ediyor. Avrupa'da TARSİM yaptırılma oranı yüzde 40-50'lerde. Türkiye'de ise bu oran yüzde 20'lerde. Eğer Ziraat Bankası'ndan kredi kullanılma durumu olmasa bu oran inanın yüzde 5 olur. Burada Cumhurbaşkanımızdan, Tarım ve Orman Bakanımızdan çiftçilerimizin zararlarının karşılanmasını ve Adana bölgesinin facia bölgesi duyuru edilmesini istiyoruz. Çiftçiler dört gözle, umutla hükümetimizin desteğini bekliyor” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlar yükselecek”
Bu sene narenciye ürünlerini vatandaşın yüksek fiyatlardan tüketeceğini söyleyen Doğan, sonradan şunları kaydetti:

“Ağustos ayının ortasında meyer cinsi limon ile narenciye hasadı başlar. Nisan ayının sonuna kadar Adana'da hasat var. Bu sene tarım işçilerinin çoğu evlerinde kalacak. Narenciyeyi de halkımız çok yüksek fiyatlardan tüketecek. Olmayan bir ürünü cümbür cemaat emrindeki ki yüksek fiyattan tüketir. İhracatımız olmayacak ama şayet meyer cinsi limon, W.Murcott mandalina ve altıntop greyfurtta birazcık olabilir. Öteki cinslerde ise hiç bahçelerde meyve yok.”

“Etrafımızdaki ülkelerde de bezginlik var”
Türkiye'nin narenciye ithal edebilme durumunun da laf konusu olduğunu vurgulayan Başkan Doğan, “İthalat bu sene bilmiyorum olur mu, olmaz mı. Yan ki etrafımızdaki ülkelerde de bu bıkkınlık vardır. Akdeniz kuşağında Hatay'dan Muğla'ya dek poyraz, aşırı çöl sıcağı ve kaslı rüzgar oldu. Şu lahza bile hava serin ve soğuk. Burada biz çiftçiye destek edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER