Nikah ve Taziyeler Koronavirüs Vakalarını Artırdı: "Bu Süreci Eski Normalleşme Gibi Algılıyorlar"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, yapılan düğün ve mevlitler ile kurulan taziye çadırlarının koronavirüs vaka sayısını artırdığına uyarı çeken Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakı.

Nikah ve Taziyeler Koronavirüs Vakalarını Artırdı:

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, yapılan düğün ve mevlitler ile kurulan taziye çadırlarının koronavirüs vaka sayısını artırdığına uyarı çeken Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Vatandaşlarımız, yeni normalleşmeyi eski normalleşmeyle karıştırıyor" dedi.

s-eb2f57c883123a01e6aaeaf027d71374b58874
DHA'nın haberine göre, koronavirüs salgını kapsamında düğün, nişan ve mevlitler ile baş sağlığı çadırlarına getirilen yasaklara, DiyarbakırGaziantep, Şanlıurfa, AdıyamanMardin, Şırnak, Batman, Elazığ gibi çok sayıda kentte uyulmaması vaka sayısının artmasına niçin oldu.

Mevlitte 1 birey 37 kişiye virüs bulaştırdı

s-92677dd42ba5a88f25f791262586d423f8d261
Son olarak, Diyarbakır'da, bir mevlit yemeğine katılan koronavirüs hastası, 37 kişiye virüs bulaştırdı. 1 Haziran'dan itibaren başlayan normalleşme sürecinde ise bu cins organizasyonların vaka sayısını arttırabileceğinden üzüntü ediliyor.

"Halk normalleşmeyi hatalı anladı"

s-d3adade00e8920c66c065e78b262e5d8b61f35
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Esas Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yeni normalleşmenin eski normalleşmeyle karıştırıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Tekin, şunları söyledi:
"Ülke olarak Nisan ve Mayıs ayları itibarıyla hoş bir vaziyet yakaladık. Vaka sayıları artan bir şekilde düşüyordu. Bu durumu aldığımız tedbirlere bağladık. Koronavirüsle mücadelede normalleşmenin konuşulmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artma yaşanmaya başlandı. Halkımız, bu süreci eski normalleşme süreci gibi algılıyor. Maske kullanmayacağız, yakın mesafede temas sağlayacağız, toplu yemeklere gideceğiz gibi algılandı. Bunlara uyarı etmediğimizden dolayı vaka sayımız arttı. Şunu kesinlikle bilmemiz gerekiyor, normalleşmeden kastımız, yeni normalleşme olmalı."

Maske, sosyal mesafe ve temizleme

s-a6d8e50b3bf517d9b5fa727d9d745240812e59
Yeni normalleşmenin belirli standartları olduğunu söyleyen Tekin şöyle devam etti:
"Maske, sosyal uzaklık ve temizleme. Bunlara dikkat etmediğimiz sürece vaka sayıları artacak ve önceden daha fena olacaktır. Bundan dolayı halkımızdan isteğimiz, herkes maskesini taksın, sosyal mesafeyi korusun ve el hijyenine çok uyarı etsin. Bunlara uyarı edersek, elde ettiğimiz başarıyı koruruz. Yoksa eski günlerden daha kötüsünü yaşarız. Havaların ısınmasıyla millet rehavete kapıldı. Yeni normalleşmenin eski normalleşme olmadığını bilip, yeni kriterleri öğrenip, buna göre hareket etmemiz gerekiyor."

"2. dalganın olup olmayacağını 2 haftada görebiliriz"

s-1a34c2e9fcd0f7392d60faa5372776f464aaa9
Önümüzdeki 2 haftaya uyarı çeken Tekin, "İkinci dalganın oluşup oluşmayacağını, bir iki haftada görebileceğiz. Toplum olarak buna dikkat edersek, vaka sayımızdaki büyüme çok olmayacak. Lakin biz maske, sosyal uzaklık ve el hijyenine dikkat etmezsek olgu sayımız çok artabilir. Yeni normalleşme sürecinde tedbiri elden bırakmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER