Nisan'da Statüsü Değişiyor, Eylül'de Yangın Çıkıyor: UNESCO Listesindeki Kızılırmak Deltası Yangınında Kundaklama Şüphesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Samsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde önceki gün yaşanan yangında, 2 bin dönüm alan zarar gördü.Avukat Melike Özman, çıkan yangınla ilgili "Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut.

Nisan'da Statüsü Değişiyor, Eylül'de Yangın Çıkıyor: UNESCO Listesindeki Kızılırmak Deltası Yangınında Kundaklama Şüphesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Samsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde önceki gün yaşanan yangında, 2 bin dönüm alan zarar gördü.

Avukat Melike Özman, çıkan yangınla ilgili "Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor" dedi.

8 saatte söndürülebilen yangında birçok canlı telef oldu

s-705c83b0fad9fcebbef464009d32337274b0e5
Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde Salı günü çıkan yangında 2 bin dönüm alan zarar görmüştü.8 saatlik yoğun mücadelenin ardından söndürülen yangında, birçok canlı da telef olmuştu. Yangın nedeniyle hayvanların doğal yaşam alanları da etkilendi.

Kundaklama iddiası: 'Bu tesadüf mü?'

s-69679a930bf741bb69a17ed0ed41774bbc81a8
Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, yangınla ilgili kundaklama iddiaları da gündeme geldi. Avukat Melika Özman, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bu tesadüf mü? Nisan ayında deltanın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında deltada yangın çıkıyor. Deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayrıldı. Bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı? Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı.Toplu halde projelendirilen konutlar (200 konut ve üzeri). Turizm konaklama tesisleri (100 oda ve üzeri oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ve benzeri). İşte böyle! Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor. İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!"

'Burada böyle bir yangın olduğunu görmedim ve duymadım'

s-7407ae9e9e30f02ca490548d171654c6e83660
Özman sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hemen hemen her yerde aynı senaryoyu görüyoruz Kişiler aynı senaryo aynı. Yangın sonra imara açılan alanlar. Burada belediye bir doğa okulu yaptırdı. Ama ne olduysa başkanlığa devretmedi ve bir kişiye kullanma hakkını verdi. Yani peşkeş çekildi ve doğa okulu olacak yer lokanta oldu. Yaz başından beri çalışıyor. Hayvanların yaşadığı su kanallarında deniz bisikleti sürülüyor. Bütün bu yaşananlara baktığımızda burada çıkan yangın kafalarda soru işareti bırakıyor. Ben daha önce burada böyle bir yangın olduğunu görmedim ve duymadım. Çok büyük bir alan zarar gördü. Umarım ben yanılırım ve zarar gören alan eski haline gelir. Tekrar hayvanların doğal yaşam alanı olur.”

'Bu tahribat 10 yıl sonra düzelebilir'

s-eaab9e940182bc1d972def1de3639f0748c41f
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, söz konusu yangında 2 bin dönümlük arazide büyük bir tahribat meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Ceylan, çakal ve tilki de var ama onlardan telef olan henüz tespit edilemedi. Bu tahribat 10 yıl içerisinde düzelecek. Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı. Galeriç Ormanları diye tapuda gözüken 2 bin dönümünde tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Alanda araştırmalar hala devam ediyor”

Delta, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı

s-b28e1179a565a6c0a3bff00dcf0efcdd49e37d
Samsun Kızılırmak Deltası, yaklaşık 350 adet kuş türü, manda, yılkı, balık, sürüngen vb. çeşitleri yanında zengin bitki örtüsüyle korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduruyor. Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanlarını (habitatları) bir arada bulundurması, deltayı eşine az rastlanır derecede önemli kılıyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER